Kenneth Säfström, IF Metall-klubbens ordförande på Eberspächer i Nyköping.
Ungefär hälften av kollektivarna ska bort från Eberspächer i Nyköping under de närmaste 18 månaderna.
– Det var en väldigt mörk dag i går, säger IF Metall-klubbens ordförande Kenneth Säfström.
På tisdagseftermiddagen, bara lite mer än en vecka in på det nya året, kallades de anställda på Eberspächer till stormöte. Där informerade ledningen om att 450 tillsvidareanställda varslas från företaget. 350 av dem är arbetare. Visstidsanställda kommer också att få lämna.
– Det är fruktansvärt. Man är väl lite halvt i chocktillstånd, säger Kenneth Säfström.
Ändå, säger han, var det egentligen bara en tidsfråga innan varslet skulle komma. 2016 blev Eberspächer av med sin storkund, som valde att köpa sina avgasefterbehandlingssystem från en annan leverantör.
Efter det har fabriken gått för fullt. Den nya leverantören var i en utvecklingsfas, och Eberspächer fick fortsätta producera. Men att neddragningen skulle komma någon gång var givet.
– Det är lite konstigt, men sånt glöms bort, och helt plötsligt så blir det verklighet.
Nu vidtar förhandlingar med de fackliga organisationerna. IF Metall-klubben har ungefär 650 medlemmar, och ytterligare några tillsvidareanställda arbetare jobbar på företaget. Målet är att det i mitten av nästa år ska vara 240 kollektivare och 40 tjänstemän kvar.
– Hur vi når dit, ja det måste vi lösa tillsammans. Det är det vi som fackklubb måste sikta in oss på.
Under gårdagen fick Kenneth Säfström frågor från oroliga medlemmar om till exempel var de låg på laslistan. Det är för tidigt att säga nu.
– Vi hjälper och stödjer våra medlemmar och svarar på de frågorna vi kan svara på. Men naturligtvis, de tycker det är jobbigt och jättetråkigt.
Kenneth Säfström tror inte att neddragningen hade kunnat undvikas. Det är så motorindustrin ser ut.
– Det är i princip en tävling om lägsta anbudet. De har egentligen bara vunnit över oss. Vi har gjort det bästa vi har kunnat.
Eberspächer är ett tyskägt företag med cirka 9 500 anställda i världen, varav drygt hälften i Tyskland. Koncernen tillverkar bland annat avgasteknik, fordonsvärmare och klimatsystem för bussar. Det svenska huvudkontoret finns i Trollhättan.