Industrislakt eller nya möjligheter?
Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.
Industriarbetarnas tidning
28 januari, 2019
Skrivet av Harald Gatu
Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.
– Ta en normalstor vindkraftspark. Den kräver 12 gånger mer koppar per kilowattimme än ett kolkraftverk.
Inför gruvbranschens framtidskonferens Future Mine and Mineral i Stockholm i dag gav Mikael Staffas han sin bild av hur klimatförändringarna kommer att förändra gruvindustrin.
– Något måste göras, och det har med elektrifieringen och råvarorna att göra.
Framför allt är det elektrifieringen av framtidens fordon som kommer att ge gruvnäringen ett lyft.
Enligt Världsbanken kräver en eldriven bil betydligt mer metaller än dagens bränsledrivna bilar.
Några siffror: En normalstor elbil kräver 70 kg koppar, dagens bilar 20 kg. Elbilen innehåller 46 kg nickel mot 4 kg i dagens bilar. I dag finns ingen kobolt i bilarna, men en elbil förutsätts innehålla 14 kg. Även zink och bly kommer det bli mer av i elbilarna än i dagens.
Den utvecklingen gynnar Boliden enligt Mikael Staffas.
– Vi påverkas av att hela världen elektrifieras. Då krävs mer metaller allmänt, och specifikt metaller som vi håller på med. Koppar, nickel, kobolt. Det är bra för Boliden.
På vilket sätt påverkas gruvorna av klimatomställningen?
– Vår verksamhet förväntas som alla andra ha så litet fotavtryck som möjligt. Och så förväntas vi bidra med det som resten av världen behöver för att göra sitt fotavtryck mindre; det vill säga mer metaller.
Kommer klimatomställningen alltså att ge upphov till nya industrier och nya affärsmodeller?
– Det tror jag. Många koldioxidbaserade industrier kommer att få det svårare och försvinna. Och så kommer det nya affärsmodeller som kommer att ta över.
Nya industrijobb i Sverige?
– Det får nog någon annan att summera ihop. Men det kommer att bli annorlunda industrijobb, det kan jag lova.
Men det finns en broms i utvecklingen, menar han. Det beror på om det kan bli enklare och snabbare att öppna nya gruvfyndigheter. Nu tar det alldeles för lång tid, anser Mikael Staffas.
– Vi måste få till en rättssäker process så att nya fyndigheter kan utvecklas.