Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet
Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.
Industriarbetarnas tidning
30 januari, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Arbetsmarknadsutredningen ifrågasätter att privata aktörer skulle vara bättre och billigare på att matcha arbetssökande till jobb än vad en statlig myndighet är. En mix vore det bästa, enligt utredaren Cecilia Fahlberg.
I dag presenterades Arbetsmarknadsutredningens slutbetänkande. Under två och ett halvt år har utredningen arbetat med att ta fram förslag på hur arbetsmarknadspolitiken kan bli mer effektiv, samt vilket uppdrag Arbetsförmedlingen ska ha.
Men redan i januari gjorde regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna upp om att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden. Privata aktörer ska ta över uppgiften att matcha och rusta arbetssökande till de lediga jobben.
Arbetsförmedlingen ska i framtiden jobba med kontroll av både arbetssökande och de aktörer som utför uppdrag åt myndigheten samt göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar. Omställningen ska vara genomförd till 2021.
Den särskilda utredaren Cecilia Fahlberg är däremot inte av uppfattningen att all jobbförmedling ska läggs ut externt.
– Man vet inte om externa leverantörer bidrar till ett bättre resultat och till lägre kostnader. Man ser inga skillnader i den forskning som finns, sade Cecilia Fahlberg under presentationen av utredningen.
Det saknas möjligheter att jämföra och det bästa är att använda sig av både offentliga och privata aktörer, fortsatte hon.
– Då utsätts man för konkurrens och det ger också kunskap om vad som är mest effektivt.
Trots att det ännu är otydligt hur förändringen av Arbetsförmedlingen ska genomföras, säger myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg till Dagens Nyheter i dag att de redan nu måste börja arbetet med de förändringar som krävs.
Dagens varsel på 4 500 personer är dock främst en konsekvens av Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation som riksdagen röstade igenom i december. Där drogs anslagen till myndighetens förvaltning ned med 800 miljoner kronor.
Att varslet omfattar så många som en tredjedel av myndighetens anställda beror på att uppsägningstiden för många är så lång att det tar tid innan uppsägningarna får genomslag på kostnaderna. Mikael Sjöberg har tidigare sagt att Arbetsförmedlingen kan behöva återanställa runt 2 000 personer redan året därpå.
Vilka anställda som berörs, vilka kontor som kommer att behöva lägga ner och vilka arbetsuppgifter som kommer att drabbas av nedskärningen kan myndigheten inte svara på i dag. Förhandlingarna med fackförbunden inleds genast.