Industriarbetarnas tidning

”Inte uppe för diskussion i nuläget”

25 februari, 2019

Skrivet av

(Uppdaterad) Fackförbundet Kommunal drar in sitt ekonomiska stöd på tre miljoner kronor till Socialdemokraterna. IF Metall, GS- och Pappers kommer inte att följa efter.

Kommunal kommer inte längre att ge LO:s rekommendation på sex kronor per år och medlemmar till Socialdemokraterna. Det har förbundsordföranden Tobias Baudin deklarerat i en debattartikel i Aftonbladet.

Kommunal kommer att fortsätta ha en facklig-politisk samverkan med partiet men nu vill man modernisera samarbetet och själva ta beslut om vilka satsningar och verksamheter som ska finansieras. Tobias Baudin exemplifierar med fackförbundets rosa valbussar som besökte arbetsplatser över hela Sverige under förra året.

Stötta S – rätt eller fel?

IF Metall kommer däremot att fortsätta att ge ett ekonomiskt bidrag till Socialdemokraterna på drygt 1,5 miljoner kronor per år.

– Vi påverkas inte av Kommunals beslut, vi har ett kongressbeslut på att samverka med Socialdemokraterna, säger Tomas With, IF Metalls vice ordförande.

Har ni haft några diskussioner efter januariöverenskommelsen där S gjorde upp om till exempel arbetsrätten med Centerpartiet och Liberalerna?

– Inte frågan om vi ska bidra ekonomiskt. Däremot är det än viktigare att vi nu påverkar dem så de inte drar iväg åt fel håll, säger Tomas With.

Pappers har inget beslut om att årligen bidra ekonomiskt till Socialdemokraterna.

– I våras fick vi en faktura på 80 000 kronor från partiet. Den bestred vi. Det brukar vara så att vi får tiggarbrev och sedan tar vi ett beslut i styrelsen, säger P-A Pettersson, 2:e vice ordförande på Pappers.

– I augusti beslutade vi ändå att ge dem drygt 80 000 kronor men det är inget stadigvarande. Vi tyckte det var viktig där och då inför valet, säger han.

GS-facket kommer inte att agera utifrån Kommunals beslut. Via sin pressekreterare låter förbundsordförande Per-Olof Sjöö hälsa: ”Vårt ekonomiska stöd till S är inte uppe för diskussion i nuläget men beslutet prövas regelbundet.”

Tidigare förekom en felaktig siffra om IF Metalls partistöd.

 

2 kommentarer till “Inte uppe för diskussion i nuläget

  • Tycker det är helt fel av IF Metall att stötta S med bidrag, bland annat för att många inte röstar på S och därmed inte stödja dem, vi lever väl i ett demokratiskt samhälle. Ta Bodström som exempel, han skulle aldrig stödja Advokatsamfundet om de stöttade SD.

  • Facklig-politisk samverkan är viktigt, men inte utan villkor. I takt med att Socialdmokraterna gått högerut och nu driver allt från inskränkning av strejkrätten till inskränkning i LAS till lönedumpning för arbestlösa och nyanlända, så känns det fackliga bidraget till S allt mer oberättigat.

    Självklart ska ett fackförbund kunna stödja partier som driver dess agenda, men att ovillkorat stötta ett parti som driver en anti-facklig politik? Nej!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

Det bör vara dyrare för arbetsgivare att visstidsanställa, kompetensutveckling ska gynnas och anställningstryggheten bör öka för dem som arbetar länge på korta tidsbegränsade jobb. Det föreslår Anders Wallner som utrett ett mer hållbart arbetsliv.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Fira demokratin och lär av historien

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

”Vi tycker att vi är lite mer än ett särintresse”

”Vi tycker att vi är lite mer än ett särintresse”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson hävdar att SD gör att riksdagen får en borgerlig majoritet med en ”svårsmält syn på arbetsrätten”. När riksdagen öppnar på måndag får alla ledamöter en broschyr med förbundets fyra viktigaste krav.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.