Ministern: Företag ska inte leka med människors liv
Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.
Industriarbetarnas tidning
26 februari, 2019
Skrivet av Johanna Edström
Dubbelt så många avled i arbetsplatsolyckor i januari jämfört med samma månad i fjol.
– Jag tänker inte ge mig förrän vi har vänt den här mörka utvecklingen, sa parbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), under en debatt i riksdagen under tisdagen.
12 personer har hittills i år mist sitt liv i arbetsplatsolyckor. Nio av dem omkom under januari, det är fler personer i januari än vad det har varit på tio år, enligt Arbetsmiljöverket.
Trots regeringens nollvision om dödsolyckor på arbetsplatser dog totalt 58 personer på jobbet förra året.
Nästa vecka ska arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) möta företrädare för branschorganisationer, fackförbund, och flera berörda myndigheter som Trafikverket, Arbetsmiljöverket och Transportstyrelsen.
Ylva Johansson (S) säger att det i dagsläget inte finns en konkret plan för att minska antalet dödsfall.
– Vi behöver göra mer för att vända utvecklingen. Hur vi ska göra, det kommer jag att diskutera med expertmyndigheterna, arbetsgivare och fackliga representanter, säger hon.
Ylva Johansson (S) nämnde också, under debatten i riksdagen med Saila Quicklund (M) att samverkan mellan myndigheter har förbättrats, men mer behövs göras för att den ska bli mer effektiv och att man under 2019 kommer att ha ett ökat fokus på byggbranschen.
– Jag utesluter inte att man också måste se över preskriptionstider, säger hon.
Flest olyckor med dödlig utgång sker inom byggindustrin, transportsektorn, och skogsindustrin.
Enligt lagstiftningen är det arbetsgivarna som har ansvar att göra allt som står i deras makt för att förebygga ohälsa och olycksfall. Arbetstagaren har också ansvaret att följa de regler och rutiner som arbetsgivaren tar fram.
Ylva Johansson (S) menar också att det krävs lokala insatser på arbetsplatserna för att minska antalet dödsfall.
– Det måste alltid vara ok för anställda att säga nej när man uppfattar att man deltar i ett jobb som kan innebära risker. Det handlar om att få till en dialog på arbetsplatser kring beteenden och attityder och fråga sig vad man har för kultur.
2016 röstade de borgerliga partier nej till en arbetsmiljöstrategi som ska gälla till 2020 där bland annat en nollvision mot dödsolyckor ingår . I stället betonade alliansen Arbetsmiljöverkets informerande roll och ville ge småföretagare bättre förutsättningar att hantera arbetsmiljöproblem. Saila Quicklund (M) menade under tisdagens debatt i riksdagen att nollvisionen är betydelselös om den inte fylls med konkret innehåll.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.