På världens mest ensamma arbetsplats
Ensamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.
Industriarbetarnas tidning
15 mars, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Skruvat Inte bara papegojor härmar sin omgivning – talar din katt samma dialekt som du?
”Kucke…ku!” Varje morgon luftade tuppen sin strupe på en gårdsplan i Luang Prabang. I huset intill låg jag i sängen och visste ju att en tupp ska säga ”kuckeliku”. Ytterst irriterande att han aldrig fick till det. Fint ändå, för efter nästan 20 år kan jag tack vare en hes tupp fortfarande ta mig tillbaka till känslan av en gryning i Laos.
På senare tid har jag tänkt att han kanske inte alls var hes. Tuppar kanske låter så
i Laos. Människor har dialekter, varför inte djur?
En snabb sökning på nätet avslöjar att redan Darwin noterade att fåglars läten skiljer sig åt mellan olika platser, och det har forskats en hel del på det sedan dess. Inte så mycket på tuppar dock. Men hundar i Skottland skäller med ett rullande ljud som liknar den skotska dialekten. Och getter anpassar sitt ”tal” efter kompisar som snackar på samma sätt.
Just nu pågår ett svenskt forskningsprojekt för att kolla om det stämmer att katters läten påverkas av hur husse och matte pratar. Katter i Stockholm, Linköping och Lund spelas in och jämförs.
Förvissad om att Youtube ska bekräfta min tes om att tuppar i Laos har slopat själva ”li:et” i sitt kuckeliku, blir jag ytterst förvånad när jag bara hittar klipp där de säger ”kuckeliiiku”. Ett väldigt tydligt ”li” alltså, till skillnad från svenska tuppar som snarare har ett utdraget ”ku”. Så jag undrar om inte tuppen i Luang Prabang var hes ändå.