Industriarbetarnas tidning

Strokirk Landströms lägger ned tryckeri

12 mars, 2019

Skrivet av

Strokirk Landströms offset-tryckeri och bokbinderi i Lidköping läggs ned. Nya ägaren Exakta satsar i Malmö i stället.

– Vi har hoppats och hoppats att vi ska få fortsätta, säger GS-fackets klubbordförande Fredrik Orrbén.

I oktober i fjol gick Exakta Print ut med nyheten att de skulle köpa tryckeriet Strokirk Landströms. Redan då jobbade Exakta Group med en sammanslagning av all sin produktion till Malmö, där man också investerar i ny utrustning.

Vid köpet av Strokirk Landströms sade Exakta Groups koncernchef Håkan Larsson till tidningen Branschkoll att avsikten inledningsvis var att driva verksamheten vidare utan förändringar, men att man skulle lägga en plan för att optimera integrationen mellan bolagen.

Förra veckan informerades personalen vid Strokirk Landströms tryckeri och bokbinderi i Lidköping om att ett 20-tal anställda kommer att varslas och att en stor del av produktionen kommer att läggas ned.

– Vi förstod nästan direkt när vi fick information om övertagandet i oktober att det här kunde hända. Varför skulle de investera här när de har nya lokaler och maskiner i Malmö, säger Fredrik Orrbén, ordförande för GS-facket på Strokirk Landströms.

– Vi har hoppats på att de skulle köpa någon begagnad maskin hit. Det hade gått att skala ner lite här i Lidköping och fått det att fungera.

MBL-förhandlingarna inleds i början av april. Planen är att lägga ner offset-tryckeriet och bokbinderiet i Lidköping, medan digitaltryck, prepress och försäljning kommer att finnas kvar.

Enligt Strokirk Landströms tidigare vd Michael Kaufmann kommer satsningarna på det digitala trycket att utökas, men om det kan ge några jobb kan han inte svara på i dag. Han säger att beslutet att flytta offset-produktionen till Malmö har diskuterats fram gemensamt med Exakta.

– Vi kom fram till att det har bäst effekt att lägga det i Malmö. Där finns alla produktionsresurser för offset på ett ställe.

Att driva produktionen vidare i Lidköping skulle dessutom kräva stora investeringar inom bara några år.

– Givetvis är det tråkigt, men samtidigt får vi inte glömma bort att offset-marknaden krymper med tio procent varje år. Det här är en naturlig följd av att volymerna minskar. Vi har sett den här typen av affärer tidigare och det är nog inte den sista vi ser heller, säger Michael Kaufmann.

GS-fackets ordförande Fredrik Orrbén har förståelse för både försäljningen och beslutet, men önskar att de hade fått mer information om vad som pågick.

– Nu har vi gått här i flera månader och hoppats och hoppats att vi ska få fortsätta. Man hade kunnat vara ärligare med oss.

Många anställda har jobbat länge för Strokirk Landströms och har ett halvårs uppsägningstid. Enligt Michael Kaufmann kommer produktionen i Lidköping troligtvis att fortsätta ända fram mot slutet av året.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

100 sägs upp på V-Tab

Stampens tryckerikoncern V-Tab säger upp 100 anställda. Uppsägningarna kommer att ske i två steg. Rekonstruktionen har påverkat, men det är främst branschens nedgång som är orsaken, säger vd Peder Schumacher.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

300 tjänster bort från Billerud Korsnäs

300 tjänster ska bort när skogskoncernen Billerud Korsnäs lanserar ett sparpaket.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Elanders skrotar offset och varslar 70

Elanders lägger ned sitt sista offsettryckeri i Sverige och flyttar produktion från Mölnlycke till Borås. 70 anställda har varslats.

Nya uppsägningar på Scandbook

Sommarens nya varsel innebär att boktryckeriet Scandbooks i Falun halverat personalstyrkan på ett halvår. Nu flyttas en stor del av produktionen till Klaipeda i Litauen, där lönerna är lägre.

Uppsagda grafiker stäms av kronofogden

Krisen inom Stampen leder nu till att flera grafiker som blev av med jobben när V-Tab i Backa lades ned kan få betala tillbaka sina löner. Under rekonstruktionen omfattas de av den statliga lönegarantin och får betalt. Kronofogden anser att detta är fel och har stämt nio personer vid tingsrätten.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Koll på arken på Papyrus

Koll på arken på Papyrus

Det en höstdag 1970 på pappersbruket Papyrus.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.