Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien
Omställningskrav på mer hållbara produkter betyder att jobben förändras. I Storbritannien har många fackklubbar därför både klimatombud och kompetensombud.
Industriarbetarnas tidning
19 juni, 2019
Skrivet av Rasmus Lygner
Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka.
Världsfacket ITUC har i flera år kartlagt arbetares situation världen över. Deras ranking baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. Bilden är dyster. I fjol mördades 53 fackligt aktiva i tio länder – 34 av dem i Colombia.
Demokratin befinner sig i kris, konstaterar rapportförfattarna. Arbetares rättigheter inskränks i hela världen. Allra värst är situationen i Mellanöstern och Nordafrika.
I Europa är situationen bättre, men också här finns problem. Sedan förra året har antalet attacker på fackliga ledare ökat och strejkrätten hotas på flera håll.
I 107 av 145 kartlagda länder förnekas arbetare rättigheten att starta eller gå med i en fackförening. Förra året var motsvarande siffra 92 länder. Också rätten att strejka är kraftigt inskränkt på flera håll – 123 länder har brutit mot strejkrätten. Och i 54 länder nekas eller inskränks yttrande- och mötesfriheten.
Varje år rankar ITUC de tio värsta länderna för arbetare. Åtta länder har tidigare pekats ut: Algeriet, Colombia, Filippinerna, Bangladesh, Guatemala, Saudiarabien, Kazakhstan och Turkiet. Nya för i år är Brasilien och Zimbabwe.
Sverige är, liksom tidigare år, ett av tolv länder med bäst förutsättningar för arbetare och fackligt arbete.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.