Industrifacket i Myanmar vädjar om svenska sanktioner
Fackliga företrädare arresteras, torteras och dödas i Myanmar efter militärkuppen i februari. Industrifackets ledare Khaing Zar Aung är i Sverige för att be om hjälp.
Industriarbetarnas tidning
19 juni, 2019
Skrivet av Rasmus Lygner
Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka.
Världsfacket ITUC har i flera år kartlagt arbetares situation världen över. Deras ranking baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. Bilden är dyster. I fjol mördades 53 fackligt aktiva i tio länder – 34 av dem i Colombia.
Demokratin befinner sig i kris, konstaterar rapportförfattarna. Arbetares rättigheter inskränks i hela världen. Allra värst är situationen i Mellanöstern och Nordafrika.
I Europa är situationen bättre, men också här finns problem. Sedan förra året har antalet attacker på fackliga ledare ökat och strejkrätten hotas på flera håll.
I 107 av 145 kartlagda länder förnekas arbetare rättigheten att starta eller gå med i en fackförening. Förra året var motsvarande siffra 92 länder. Också rätten att strejka är kraftigt inskränkt på flera håll – 123 länder har brutit mot strejkrätten. Och i 54 länder nekas eller inskränks yttrande- och mötesfriheten.
Varje år rankar ITUC de tio värsta länderna för arbetare. Åtta länder har tidigare pekats ut: Algeriet, Colombia, Filippinerna, Bangladesh, Guatemala, Saudiarabien, Kazakhstan och Turkiet. Nya för i år är Brasilien och Zimbabwe.
Sverige är, liksom tidigare år, ett av tolv länder med bäst förutsättningar för arbetare och fackligt arbete.