Vallöften slaktas på löpande band
Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
26 juni, 2019
Skrivet av Per-Olof Sjöö
KrönikaTio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
Den 1 juni i år var det tio år sedan GS bildades. Den minnesgode kommer ihåg att det som föregick samgåendet var en utredning där även Pappers ingick initialt.
Det kan finnas anledning att reflektera över de överväganden som gjordes i utredningen och ledde fram till att Skogs- och träfacket och Grafiska Fackförbundet slog sina påsar ihop.
En röd tråd som ledde genom hela utredningen var att GS skulle bli ett medlemsnära förbund. Vi skulle finnas på våra medlemmars arbetsplatser, helt enkelt för att det är på jobbet som facket behövs som mest. Detta har vi slitit med under dessa tio år.
GS är ett förbund som i dag har ett mycket stort antal förtroendevalda i förhållande till medlemsantalet. Det betyder väl i någon mening att vi lyckats med vad utredningen skissade på, men vi har fortfarande ett stort antal arbetsplatser där medlemmar saknar facklig representation.
En annan punkt som lyftes var att ett nytt GS skulle göra att vi kunde tala med en starkare röst i avtalsförhandlingarna. Detta i förhållande till vår interna fackliga samordning men också gentemot våra arbetsgivare.
Det har förhandlats fram ett stort antal riksavtal under dessa tio åren. Om resultaten har påverkats av att GS bildades lär vara svårt att bedöma. Det vi dock med säkerhet kan konstatera är att GS medlemmar under denna period haft reallöneökningar. Det vill säga att de framförhandlade riksavtalen lett till mer pengar i plånboken.
Fackets inflytande i samhället avgörs inte på ett förbundskontor. Styrkan sitter i hur många vi är och vår förmåga att hålla ihop.
Utredningen lyfte också fram att ett nytt förbund skulle få större inflytande i samhällsdebatten. Även det är svårt att utvärdera. Vi har under de första tio åren lagt mycket energi på näringspolitiken. Redan tidigt hade vi en analys på plats som pekade ut vilka branschgrenar som hade bäst möjlighet att utvecklas.
Det största genomslaget vi sett hittills är i trähusindustrin. Där har ett långsiktigt påverkansarbete verkligen lett till ett genombrott och många nya jobb har skapats.
GS kan naturligtvis inte ta hela äran för det, men jag är säker på att vår insats vad gäller opinionsbildning och påverkan gjort att utvecklingen gått snabbare framåt.
Det finns säkert fler reflektioner att göra bakåt men det kan ändå vara mer intressant att blicka framåt. Hur kommer GS att utvecklas de kommande tio åren?
En viktig anhalt på den vägen är naturligtvis kongressen 2021 där viktiga beslut som rör förbundets framtid kommer att fattas. En sak är dock säker.
Vill vi fortsätta vara ett medlemsnära förbund måste vi bli fler som vill vara med och påverka utvecklingen framåt. Fackets inflytande i samhället avgörs inte på ett förbundskontor. Styrkan sitter i hur många vi är och vår förmåga att hålla ihop. Så har det varit i mer än 100 år och så kommer det att vara minst lika länge till.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.