Industriarbetarnas tidning

”Gnugga inte för hårt”

11 juli, 2019

Skrivet av Ricardo Burrows

Madelein Gusterman.
Madelein Gusterman. Foto: Fredrik Swartling
MADELEIN GUSTERMAN

Ålder: 48 år.

Jobbar: Tvättare hos Berendsen i Nyköping.

Erfarenhet: Jobbat på tvätteri i över 20 år och mamma till två barn.

Fläckborttagning Glöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

Fler fläckar

Bensin
Fett hjälper till att lösa fett. Bensin, som är en olja, kan man gnugga med galltvål som innehåller palm- och kokosolja innan du tvättar som vanligt i maskin.

Blod
Skölj med kallt vatten och vanligt tvättmedel. Tvätta sen i så låg temperatur som möjligt. Varmt vatten får blodet att koagulera, då binder det sig fast i tyget.

Rödvin
Förbehandla med flytande tvättmedel och tvätta sedan i maskin.

Stearin
Låt stearinet stelna helt innan du pillar så du inte smetar ut det ytterligare. Skrapa sen bort så mycket du kan utan att förstöra tyget. Nu kan du lägga två lager hushållspapper över fläcken och börja stryka. När stearinet smälter sugs det upp av papperet.

T-shirt med fläckar
Gräs

Förbehandla fläcken med flytande tvättmedel innan du tvättar plagget.

Banan

Förbehandla med lite flytande tvättmedel och ha lite ättika i tvättmaskinen när du tvättar.

Deodorant och svett

Låt problemområdet ligga i blöt med ättika en halvtimme innan du tvättar som vanligt i maskin.

Matfett

Gnugga in lite diskmedel på fläcken innan du tvättar.

Ketchup

Förbehandla med tvättmedel innan du tvättar.

Blåbär

Låt plagget ligga och dra i filmjölk innan du tvättar det. Färgämnet antocyanin i blåbäret är basiskt och löses upp av den sura filmjölken.

Klicka på fläckarna för att läsa om hur du får bort dem. Foto: Fredrik Swartling

Så lyckas du ta bort jobbig smuts

1. Var snabb
När olyckan är framme tjänar man mycket på att agera fort. Du kan få bort mycket med kranen och en rulle hushållspapper. Skölj fläcken under rinnande vatten och låt hushållspappret suga upp det smutsiga ur tyget. Men var noggrann med att inte förvärra fläcken genom att gnugga för hårt.
Då riskerar du att göra fläcken större.

2. Förbehandla
Kallt vatten, diskmedel eller filmjölk? Olika fläckar kräver olika lösningar (se ovan). Men för att uppnå bäst resultat ska du alltid se till att förbehandla jobbiga fläckar en halvtimme innan du tvättar i maskin.

3. Välj rätt temperatur
Varmast är inte alltid bäst. Att tvätta i 95 grader sliter inte bara på kläderna. Det kan också göra att vissa fläckar fäster sig i tyget.

4. Ge inte upp
Vissa fläckar är värre än andra. Innan du slänger favorittröjan så är det värt att återupprepa proceduren ett par gånger. Ibland lönar det sig att vara ihärdig.

Foto: Fredrik Swartling

 

Bra att ha hemma

Flytande tvättmedel
”De flesta fläckar går att förbehandla med flytande tvättmedel. Har du inte det hemma går det att lösa upp vanligt tvättmedel med vatten i en sprejflaska.”

Diskmedel
”För mig är det originalvarianten av Yes diskmedel som funkat bäst mot fettfläckar. Varken andra Yes-produkter eller märken funkar lika bra.”

Galltvål
”Fett löser fett är en gammal devis. Många på mitt jobb använder sig av galltvål och menar att det funkar till de flesta fläckar. Jag har själv inte testat det, men eftersom det innehåller fett så är det en bra produkt att ha hemma just för jobbigare fettfläckar som bensin och tjära.”

 

Läsarnas egna frågor

Slig och olja

Härsket lagerfett med järnmalmslig och olja i … Det gäller att ha mörka kläder, de blir nämligen aldrig riktigt rätt färg efter det där.
Hanna Rannerud

Svar: Jag skulle försöka att använda flytande galltvål. Men du har rätt i att färgen ibland aldrig blir densamma efteråt.

Avgassot

Jag rengjorde ljuddämparen på en båt – avgassot från en tvåtaktsmotor som blandats med vatten, det är inte att leka med.
Mattias Håkansson

Svar: I det här fallet skulle jag försöka göra rent med T-Röd eller vanliga såpa.

Målarfärg

Sonen lyckades gå emot nymålad röd lekstuga med grå munkjacka. Jag använde Tabort och lät det ligga i blöt över natten men gick inte bort helt trots vattenbaserad färg.
Elisabeth Bull

Svar: Förbehandla med outspädd såpa, tvätta sen i maskin.

Kuggfett

Kuggfett med malmslig i, det går aldrig bort från arbetskläderna och sprider sig som pesten överallt om man fått det på sig nånstans.
Tobias Stensson Närvä

Svar: Jag skulle prova med galltvål för kuggfett. Fett löser fett.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

Tvätteriägare fick 391 miljoner

Sveriges största företag i tvätteribranschen, Berendsen, delade ut 391 miljoner kronor i aktieutdelning till sina ägare 2015. Utdelningarna bestäms i London, det är dit pengarna skickas, säger personalchefen till DA.

Strejkvarsel på tvätterier

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Tälj din egen kaffeskopa

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

Håll pärlan skinande

Håll pärlan skinande

Biltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.