Industriarbetarnas tidning

”Gnugga inte för hårt”

11 juli, 2019

Skrivet av

Madelein Gusterman.
Madelein Gusterman. Foto: Fredrik Swartling
MADELEIN GUSTERMAN

Ålder: 48 år.

Jobbar: Tvättare hos Berendsen i Nyköping.

Erfarenhet: Jobbat på tvätteri i över 20 år och mamma till två barn.

Fläckborttagning Glöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

Fler fläckar

Bensin
Fett hjälper till att lösa fett. Bensin, som är en olja, kan man gnugga med galltvål som innehåller palm- och kokosolja innan du tvättar som vanligt i maskin.

Blod
Skölj med kallt vatten och vanligt tvättmedel. Tvätta sen i så låg temperatur som möjligt. Varmt vatten får blodet att koagulera, då binder det sig fast i tyget.

Rödvin
Förbehandla med flytande tvättmedel och tvätta sedan i maskin.

Stearin
Låt stearinet stelna helt innan du pillar så du inte smetar ut det ytterligare. Skrapa sen bort så mycket du kan utan att förstöra tyget. Nu kan du lägga två lager hushållspapper över fläcken och börja stryka. När stearinet smälter sugs det upp av papperet.

T-shirt med fläckar
Gräs

Förbehandla fläcken med flytande tvättmedel innan du tvättar plagget.

Banan

Förbehandla med lite flytande tvättmedel och ha lite ättika i tvättmaskinen när du tvättar.

Deodorant och svett

Låt problemområdet ligga i blöt med ättika en halvtimme innan du tvättar som vanligt i maskin.

Matfett

Gnugga in lite diskmedel på fläcken innan du tvättar.

Ketchup

Förbehandla med tvättmedel innan du tvättar.

Blåbär

Låt plagget ligga och dra i filmjölk innan du tvättar det. Färgämnet antocyanin i blåbäret är basiskt och löses upp av den sura filmjölken.

Klicka på fläckarna för att läsa om hur du får bort dem. Foto: Fredrik Swartling

Så lyckas du ta bort jobbig smuts

1. Var snabb
När olyckan är framme tjänar man mycket på att agera fort. Du kan få bort mycket med kranen och en rulle hushållspapper. Skölj fläcken under rinnande vatten och låt hushållspappret suga upp det smutsiga ur tyget. Men var noggrann med att inte förvärra fläcken genom att gnugga för hårt.
Då riskerar du att göra fläcken större.

2. Förbehandla
Kallt vatten, diskmedel eller filmjölk? Olika fläckar kräver olika lösningar (se ovan). Men för att uppnå bäst resultat ska du alltid se till att förbehandla jobbiga fläckar en halvtimme innan du tvättar i maskin.

3. Välj rätt temperatur
Varmast är inte alltid bäst. Att tvätta i 95 grader sliter inte bara på kläderna. Det kan också göra att vissa fläckar fäster sig i tyget.

4. Ge inte upp
Vissa fläckar är värre än andra. Innan du slänger favorittröjan så är det värt att återupprepa proceduren ett par gånger. Ibland lönar det sig att vara ihärdig.

Foto: Fredrik Swartling

 

Bra att ha hemma

Flytande tvättmedel
”De flesta fläckar går att förbehandla med flytande tvättmedel. Har du inte det hemma går det att lösa upp vanligt tvättmedel med vatten i en sprejflaska.”

Diskmedel
”För mig är det originalvarianten av Yes diskmedel som funkat bäst mot fettfläckar. Varken andra Yes-produkter eller märken funkar lika bra.”

Galltvål
”Fett löser fett är en gammal devis. Många på mitt jobb använder sig av galltvål och menar att det funkar till de flesta fläckar. Jag har själv inte testat det, men eftersom det innehåller fett så är det en bra produkt att ha hemma just för jobbigare fettfläckar som bensin och tjära.”

 

Läsarnas egna frågor

Slig och olja

Härsket lagerfett med järnmalmslig och olja i … Det gäller att ha mörka kläder, de blir nämligen aldrig riktigt rätt färg efter det där.
Hanna Rannerud

Svar: Jag skulle försöka att använda flytande galltvål. Men du har rätt i att färgen ibland aldrig blir densamma efteråt.

Avgassot

Jag rengjorde ljuddämparen på en båt – avgassot från en tvåtaktsmotor som blandats med vatten, det är inte att leka med.
Mattias Håkansson

Svar: I det här fallet skulle jag försöka göra rent med T-Röd eller vanliga såpa.

Målarfärg

Sonen lyckades gå emot nymålad röd lekstuga med grå munkjacka. Jag använde Tabort och lät det ligga i blöt över natten men gick inte bort helt trots vattenbaserad färg.
Elisabeth Bull

Svar: Förbehandla med outspädd såpa, tvätta sen i maskin.

Kuggfett

Kuggfett med malmslig i, det går aldrig bort från arbetskläderna och sprider sig som pesten överallt om man fått det på sig nånstans.
Tobias Stensson Närvä

Svar: Jag skulle prova med galltvål för kuggfett. Fett löser fett.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

Tvätteriägare fick 391 miljoner

Sveriges största företag i tvätteribranschen, Berendsen, delade ut 391 miljoner kronor i aktieutdelning till sina ägare 2015. Utdelningarna bestäms i London, det är dit pengarna skickas, säger personalchefen till DA.

Strejkvarsel på tvätterier

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”25 000 är en skitlön”

”25 000 är en skitlön”

Tvätteriarbete är bland det slitigaste i Sverige. André Juttula och Angela Lindkvist har jobbat på samma arbetsplats i 18 år och tjänar knappt 25 000 kronor i månaden. 

Så blir stolen som ny igen

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Så håller du branden borta

Så håller du branden borta

Under den mörka årstiden tänder vi gärna ljus – men det är viktigt att inte slarva. Miguel Niklasson, montör och deltidsbrandman, berättar om vanliga brandrisker.

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.