”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Gnugga inte för hårt”

Madelein Gusterman.

Madelein Gusterman. Foto: Fredrik Swartling

MADELEIN GUSTERMAN

Ålder: 48 år.

Jobbar: Tvättare hos Berendsen i Nyköping.

Erfarenhet: Jobbat på tvätteri i över 20 år och mamma till två barn.

Fläckborttagning Glöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

Fler fläckar

Bensin
Fett hjälper till att lösa fett. Bensin, som är en olja, kan man gnugga med galltvål som innehåller palm- och kokosolja innan du tvättar som vanligt i maskin.

Blod
Skölj med kallt vatten och vanligt tvättmedel. Tvätta sen i så låg temperatur som möjligt. Varmt vatten får blodet att koagulera, då binder det sig fast i tyget.

Rödvin
Förbehandla med flytande tvättmedel och tvätta sedan i maskin.

Stearin
Låt stearinet stelna helt innan du pillar så du inte smetar ut det ytterligare. Skrapa sen bort så mycket du kan utan att förstöra tyget. Nu kan du lägga två lager hushållspapper över fläcken och börja stryka. När stearinet smälter sugs det upp av papperet.

T-shirt med fläckar
Gräs

Förbehandla fläcken med flytande tvättmedel innan du tvättar plagget.

Banan

Förbehandla med lite flytande tvättmedel och ha lite ättika i tvättmaskinen när du tvättar.

Deodorant och svett

Låt problemområdet ligga i blöt med ättika en halvtimme innan du tvättar som vanligt i maskin.

Matfett

Gnugga in lite diskmedel på fläcken innan du tvättar.

Ketchup

Förbehandla med tvättmedel innan du tvättar.

Blåbär

Låt plagget ligga och dra i filmjölk innan du tvättar det. Färgämnet antocyanin i blåbäret är basiskt och löses upp av den sura filmjölken.

Klicka på fläckarna för att läsa om hur du får bort dem. Foto: Fredrik Swartling

Så lyckas du ta bort jobbig smuts

1. Var snabb
När olyckan är framme tjänar man mycket på att agera fort. Du kan få bort mycket med kranen och en rulle hushållspapper. Skölj fläcken under rinnande vatten och låt hushållspappret suga upp det smutsiga ur tyget. Men var noggrann med att inte förvärra fläcken genom att gnugga för hårt.
Då riskerar du att göra fläcken större.

2. Förbehandla
Kallt vatten, diskmedel eller filmjölk? Olika fläckar kräver olika lösningar (se ovan). Men för att uppnå bäst resultat ska du alltid se till att förbehandla jobbiga fläckar en halvtimme innan du tvättar i maskin.

3. Välj rätt temperatur
Varmast är inte alltid bäst. Att tvätta i 95 grader sliter inte bara på kläderna. Det kan också göra att vissa fläckar fäster sig i tyget.

4. Ge inte upp
Vissa fläckar är värre än andra. Innan du slänger favorittröjan så är det värt att återupprepa proceduren ett par gånger. Ibland lönar det sig att vara ihärdig.

Foto: Fredrik Swartling

 

Bra att ha hemma

Flytande tvättmedel
”De flesta fläckar går att förbehandla med flytande tvättmedel. Har du inte det hemma går det att lösa upp vanligt tvättmedel med vatten i en sprejflaska.”

Diskmedel
”För mig är det originalvarianten av Yes diskmedel som funkat bäst mot fettfläckar. Varken andra Yes-produkter eller märken funkar lika bra.”

Galltvål
”Fett löser fett är en gammal devis. Många på mitt jobb använder sig av galltvål och menar att det funkar till de flesta fläckar. Jag har själv inte testat det, men eftersom det innehåller fett så är det en bra produkt att ha hemma just för jobbigare fettfläckar som bensin och tjära.”

 

Läsarnas egna frågor

Slig och olja

Härsket lagerfett med järnmalmslig och olja i … Det gäller att ha mörka kläder, de blir nämligen aldrig riktigt rätt färg efter det där.
Hanna Rannerud

Svar: Jag skulle försöka att använda flytande galltvål. Men du har rätt i att färgen ibland aldrig blir densamma efteråt.

Avgassot

Jag rengjorde ljuddämparen på en båt – avgassot från en tvåtaktsmotor som blandats med vatten, det är inte att leka med.
Mattias Håkansson

Svar: I det här fallet skulle jag försöka göra rent med T-Röd eller vanliga såpa.

Målarfärg

Sonen lyckades gå emot nymålad röd lekstuga med grå munkjacka. Jag använde Tabort och lät det ligga i blöt över natten men gick inte bort helt trots vattenbaserad färg.
Elisabeth Bull

Svar: Förbehandla med outspädd såpa, tvätta sen i maskin.

Kuggfett

Kuggfett med malmslig i, det går aldrig bort från arbetskläderna och sprider sig som pesten överallt om man fått det på sig nånstans.
Tobias Stensson Närvä

Svar: Jag skulle prova med galltvål för kuggfett. Fett löser fett.

Läs mer: Tips från proffset

Ricardo Burrows

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Håll pärlan skinande

Tvätta bilenBiltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

Så kan du själv byta olja på bilen

Tips från proffsetAtt byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

En bra svets låter som en arg humla

Tips från proffsetKanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Rädda dina favoritjeans

Proffset tipsarFörr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.

Kängor

Ta hand om kängorna i vinter

Proffset tipsarEtt par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

”Lägg inte på för tjockt”

PROFFSEN TIPSAR | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

”Var noggrann i början”

PROFFSEN TIPSARHur svårt kan det vara att få ett nytt kök på plats? Inte särskilt, tycker Petur Gudmundsson på Hjältevadshus. Här är hans bästa tips.

Så tar du hand om pannan

PROFFSEN TIPSAR | GJUTJÄRNSPANNAEn äkta gjutjärnspanna äger man inte – man lånar den av sina barn. Månadens läsarproffs visar hur du får den att hålla länge.

Lager på lager för snygg vägg

PROFFSEN TIPSAR | MÅLNINGDags att byta väggfärgen där hemma? Målaren Linda Larsson på Derome Plusshus i Värö ger sina bästa tips till hemmafixaren.

Annika Rahm är sömmerska på Woolpower Östersund. Foto: Adaam Daver

”Passa på när det är rejält kallt”

Proffset tipsarNu är tiden inne för gosiga ylleunderställ. Annika Rahm på Woolpower i Östersund tipsar om hur du bäst tar hand om dem. 

Förbered din cykel för snö och slask

PROFFSEN TIPSAR | CYKELVÅRDSatsa på dubbdäck, stänkskärmar och bra olja – och rengör cykeln så ofta du orkar. Cykel­mekanikern Erik Lindgren visar hur du rullar du säkert hela vintern.

Gör bilen redo för vintern

PROFFSEN TIPSAR | DÄCKBYTEBilmekanikern Robin Ågren på Bilmetro i Sandviken har jobbat tolv säsonger med däckbyten. Här ger han sina bästa tips för att däckbytet ska bli så smidigt som möjligt.

1

Slipa yxan på rätt sätt

Proffset tipsar Häng med i DA:s nya avdelning. Först ut är Claes Larsson, yrkesslipare på Wetterlings yxfabrik, som tipsar om hur du får yxan vass igen.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.