Industriarbetarnas tidning

Så blir stolen som ny igen

27 april, 2022

Skrivet av

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Foto: Robin Bäckman.

Ta loss det gamla tyget

Ta av sitsen och peta loss nubben eller häftklamrarna som håller fast tyget på undersidan. Det funkar också att skära loss tyget om klamrarna sitter för hårt.
Är själva stoppningen hel kan den vara kvar. Ofta är det gammal skumgummi som gärna kan bytas ut mot naturmaterial, till exempel ullvadd och hairlock (en sorts tagel).

Foto: Robin Bäckman.

Stretch kan underlätta

Klipp till en lagom stor tygbit som når runt sitsen på undersidan med lite marginal. Hemma har man sällan en press som spänner ut tyget utan du måste jobba med att sträcka och spänna medan du häftar med häftpistolen.

Det kan vara lättare med ett stretchigt tyg, men välj i så fall inte ett mönstrat för då syns det om du spänner det ojämnt.

Jag går i pension om dryga året. Det räcker med 45 år på jobbet. Men jag kan inte sluta med det här, det är som ett gift. Jag har köpt en ny symaskin hemma.

Viveka Jonsson

Ålder: 63 år.
Bor: Diö.
Yrke: Jobbar i tapetseringen på Gemla Fabrikers möbelfabrik i småländska Diö.

Foto: Robin Bäckman.

Häfta på rätt sätt

Börja med några klamrar på en sida. Spänn sedan tyget och häfta på motsatt sida. Som om du häftar vid klockan 12 och klockan 6. Fortsätt sedan att spänna och häfta vid klockan nio och klockan tre. Sedan fyller du på jämnt mellan klockslagen och spänner hela tiden.

Foto: Robin Bäckman.

Snygga till

Skär bort överflödigt tyg, men inte för nära klamrarna. Spara några millimeter så att inte tyget repas upp.

Nytt tyg på dynan. Lite slipning och lackning, så blir stolen som ny. Foto: Robin Bäckman.

tips

Är stolen ranglig kan du skruva ur skruvarna och hälla lite trälim i hålen innan du skruvar ihop stolen igen.

Innan du målar

Vill du fräscha upp stolen med ny färg eller lack behöver den först avfettas och slipas lätt. Annars fäster den nya lacken dåligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Tälj din egen kaffeskopa

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Sommar, sol och musikfestival. För tusentals svenskar är det en självklar kombination. Men festivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

”För mitt brödjobb var det förödande”

”För mitt brödjobb var det förödande”

2021 berättade vi om Ulrika Linder som skildrade sin arbetsplats i boken Återvinningscentralen. Den uppskattades mer av läsarna än av arbetsgivaren.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Musikfestivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Den franska pappersrevolutionen

Den franska pappersrevolutionen

Louis-Nicolas Robert var missnöjd med sina arbetare och skapade därför den första pappersmaskinen. Men han tjänade aldrig några pengar på sin uppfinning.

Viskningar väckte hans dröm till liv

Viskningar väckte hans dröm till liv

För tio år sedan bestämde sig Rainer Paakkinen för att teckna varje dag. Han skulle göra fina färgkartor och naturtrogna bilder. Men det flippade ur redan efter några dagar.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.