Så får du träden att må bra
Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.
Industriarbetarnas tidning
27 april, 2022
Skrivet av Marie Edholm
Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.
Ta av sitsen och peta loss nubben eller häftklamrarna som håller fast tyget på undersidan. Det funkar också att skära loss tyget om klamrarna sitter för hårt.
Är själva stoppningen hel kan den vara kvar. Ofta är det gammal skumgummi som gärna kan bytas ut mot naturmaterial, till exempel ullvadd och hairlock (en sorts tagel).
Klipp till en lagom stor tygbit som når runt sitsen på undersidan med lite marginal. Hemma har man sällan en press som spänner ut tyget utan du måste jobba med att sträcka och spänna medan du häftar med häftpistolen.
Det kan vara lättare med ett stretchigt tyg, men välj i så fall inte ett mönstrat för då syns det om du spänner det ojämnt.
Jag går i pension om dryga året. Det räcker med 45 år på jobbet. Men jag kan inte sluta med det här, det är som ett gift. Jag har köpt en ny symaskin hemma.
Viveka Jonsson
Ålder: 63 år.
Bor: Diö.
Yrke: Jobbar i tapetseringen på Gemla Fabrikers möbelfabrik i småländska Diö.
Börja med några klamrar på en sida. Spänn sedan tyget och häfta på motsatt sida. Som om du häftar vid klockan 12 och klockan 6. Fortsätt sedan att spänna och häfta vid klockan nio och klockan tre. Sedan fyller du på jämnt mellan klockslagen och spänner hela tiden.
Skär bort överflödigt tyg, men inte för nära klamrarna. Spara några millimeter så att inte tyget repas upp.
Är stolen ranglig kan du skruva ur skruvarna och hälla lite trälim i hålen innan du skruvar ihop stolen igen.
Vill du fräscha upp stolen med ny färg eller lack behöver den först avfettas och slipas lätt. Annars fäster den nya lacken dåligt.