Jag tog droger – kan jag få sparken?
En av DA:s läsare testade positivt för cannabis och tramadol, och är nu orolig för att bli av med jobbet. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.
Industriarbetarnas tidning
15 augusti, 2019
Skrivet av Marie Edholm
ArbetsrättEtt skogsvårdsföretag avskedade två anställda för fusk med arbetstiden. Den påföljden är alldeles för hård, anser GS-facket som stämmer företaget.
Våren 2018 fick de två anställda vid skogsvårdsföretaget varsin skriftlig ”tillrättavisning” för att de missköt sina arbetstider. Enligt arbetsgivaren hade de tidigare fått två muntliga tillrättavisningar. Efter ett möte med alla anställda, där arbetsgivaren bland annat ska ha informerat om vikten av att respektera arbetstiderna som är mellan klockan 7 och 16, har en av skogsarbetarna skickat ett sms där han uttryckt att han gillar att köra hårt och vara hemma till fyra.
När arbetsgivaren under hösten åter misstänkte att de inte jobbade enligt sina tidrapporter kontrollerade han de elektroniska körjournalerna för tre månader. Enligt arbetsgivaren har de under den perioden konsekvent avvikit från arbetet i skogen tidigare än vad de angivit i sina tidrapporter. Allt från 10 minuter till i enstaka fall över tre timmar. Därför avskedades de i januari 2019.
Den påföljden är dock alldeles för hård, även om uppgifterna skulle stämma, anser GS-fackets ombudsman Magnus Lindberg. De två anställda har dessutom skött sina arbetstider på ett sätt som är normalt förekommande vid den typen av arbete som har utförts, menar han. De hade förtroendet att själva lägga upp och planera arbetet utifrån de kartor och beskrivningar av arbetsuppgifter som arbetsgivaren har lämnat ut.
Om detta är saklig grund för avsked så finns det inte en röjare som inte skulle bli avskedad av en arbetsgivare som vill det.
Magnus Lindberg, ombudsman på GS-facket.
Skogsarbetarna nekar inte till att de ibland har avslutat arbetet tidigare än klockan 16 då arbetsdagen slutar. Orsaken kan ha varit att ett område har varit färdigröjt och att det inte funnits tid nog för att etablera sig i ett nytt område, att bränsle måste köpas in, utrustning underhållas eller för att de måste åka in till kontoret.
I något fall har de skickat sms till sin arbetsgivare om att de varit klara väldigt tidigt, och då fått till svar att de kan åka hem och ändå rapportera full arbetstid. Andra dagar har de arbetat längre än till klockan 16, utan att skriva upp övertid, uppger de.
Det här är inte att fuska med arbetstiden och absolut inte tillräckligt för att motivera ett avsked, enligt Magnus Lindberg.
– Om det här är saklig grund för avsked så finns det inte en enda röjare som inte skulle bli avskedad av en arbetsgivare som vill det, säger han.
Trots centrala förhandlingar med arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare (tidigare SLA) har parterna inte kommit överens. GS-facket har stämt företaget inför Arbetsdomstolen, där ärendet först ska upp till muntligt förberedande i slutet av september.
Arbetsgivaren kunde spåra de anställda genom GPS-sändare som monterats på alla arbetsfordon. När systemet installerades för flera år sedan skrevs ett avtal med GS-facket om att sändarna inte fick användas för att övervaka eller kontrollera de anställda. Att företaget ändå använde GPS-sändarna på det sättet var ett kollektivavtalsbrott, som parterna redan har förhandlat och gjort upp om.
Har de uppfyllt sin veckoarbetstid eller kompat restiden men gjort det som arbetsgivare kräver anser jag att de har
rent mjöl i påsen och skall stå med flaggan
I topp och att arbetsgivaren har begått ett grovt övergrepp och skall beläggas med ett skadestånd enlig praxis.