”Ta kroppens signaler på allvar”
”Människan är inte en bil som bara kan servas och sedan rulla vidare som om inget hänt.” Psykologen Jonas Mosskin reagerar på berättelserna om stress som strömmat in till Dagens Arbete.
Industriarbetarnas tidning
ÅTERHÄMTNING. Återhämtning är nödvändigt för att vi ska må bra. Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.
För en generation sedan var återhämtning viktigt för att motverka att bli sjukskriven på grund av långvarig och tung fysisk belastning i jobbet. I dagens arbetsliv är återhämtning kanske ännu viktigare för att motverka stress på jobbet i form av psykisk belastning.
Utmattningssyndrom, ångest och depression står för nästan hälften av alla sjukskrivningar i Sverige i dag, vilket gör att det är en angelägen fråga för arbetsgivare, fackliga företrädare och för alla oss anställda.
Det är inte farligt att stressa, men det är farligt att vara utsatt för kronisk stress under lång tid. Det är viktigt att komma ner i varv.
Vi blir helt enkelt lite korkade, okoncentrerade och mår dåligt av att inte varva ned.
Det har också visat sig att vi upplever stress när vi har otydliga roller, ansvar och mandat. Det är problematiskt att ha höga krav på sig samtidigt som man har liten makt att påverka hur man utför sina arbetsuppgifter. Det skapar en obalans mellan krav och kontroll som vi inte mår bra av.
Mitt råd är att inte låta dig styras av tvång utan att hitta din egen lust och nyfikenhet.
Vad finns det då som hjälper mot stress? Svaret är återhämtning. Det gäller att skapa tid för vila, helst varje dag. Det går inte att skjuta upp det till semestern! Vår kropp och hjärna behöver återkommande perioder av återhämtning där vi kan ladda om.
Forskningen visar att regelbunden fysisk träning, ordentligt med sömn och bra och regelbunden kost är viktiga ingredienser för att orka med arbete, familj och fritid. Moderna sömnforskare menar att alla människor bör sova åtta timmar varje natt för att återhämta hjärnan.
Pulshöjande träning på 30 minuter tre gånger i veckan kan göra oss smartare, bättre på att lösa problem och det bibehåller våra förmågor längre upp i åldrarna. Detta har jag själv erfarenhet av – när jag har ett problem sticker jag ut och springer och efter en stund kommer jag plötsligt på hur jag ska hantera problemet.
En annan utmaning är bruset från sociala medier med ständiga möjligheter till nyheter, spel och underhållning. Vi behöver stänga av mobilen regelbundet och vila hjärnan från uppmärksamhetskrävande intryck. Skärmljuset gör också att vi lurar oss att vara piggare än vad vi faktiskt är.
Försök att hitta ditt sätt för välbefinnande. För många är det att vistas bland vänner, vara ute i trädgården eller röra sig i naturen. Det behöver inte vara så märkvärdigt. En promenad kan göra stor skillnad när det gäller att kunna varva ned.
Själv upptäckte jag att träning utomhus är min grej. Att springa till ett utegym och göra några enkla övningar har blivit mitt sätt att hitta återhämtning.
Att göra saker tillsammans med andra kan också vara ett bra sätt att få till fysisk aktivitet – att till exempel gå en danskurs med sin partner eller spela innebandy med några arbetskamrater.
Mitt råd är att inte låta dig styras av tvång utan att hitta din egen lust och nyfikenhet och utgå från det.
Lycka till!
Jonas Mosskin är leg. psykolog och organisationskonsult
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.