Industriarbetarnas tidning

Ta hand om kängorna i vinter

14 november, 2019

Skrivet av

Skovård.Ett par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera.

Foto: David Lundmark

Vänta inte för länge

Ta alltid bort smuts så snart som möjligt. Ta ur snörena och skölj av kängorna. Använd ljummet vatten och var varsam – lädret tar lättare skada när det är blött. Vanligt disk­medel räcker långt, men ta inte för mycket.
En mjuk tandborste kommer åt kring plösen och snörhålen.

Låt torka i ett par dagar

Torka bort vattnet utanpå kängorna med en handduk. Låt dem sedan självtorka. Vänta ett par dagar om det behövs. De får inte torka för fort – ställ dem inte vid ett element eller en brasa. Fyll kängorna med tidningspapper. Då torkar de fortare och tappar inte formen. Byt pappret redan efter en timme om kängorna är väldigt blöta.

Foto: David Lundmark

Borsta bort det sista

En del smuts kan sitta kvar, ofta kring sömmarna. Använd i så fall en mjuk borste eller fin pensel och borsta försiktigt. För mycket kraft riskerar att riva upp sömmarna, särskilt om kängorna är handsydda.

Värm fettet och smörj noggrant

Lägg läderfettet i en glasburk och värm i vattenbad på spisen. Vattnet behöver inte koka, men det måste vara så pass varmt att fettet mjuknar. När fettet har fått en rinnande konsistens, stryk på det jämnt på kängorna med en mjuk pensel. Vänta ett par timmar. Torka bort överflödigt fett med en handduk.

Marks eget fett. Blanda lika delar bivax, olja (till exempel rå linolja, men vilken som helst går bra) och tjära. Proportionerna kan såklart anpassas efter hur tjockt eller rinnande du vill ha ditt läderfett.
Marks eget fett. Blanda lika delar bivax, olja (till exempel rå linolja, men vilken som helst går bra) och tjära. Proportionerna kan såklart anpassas efter hur tjockt eller rinnande du vill ha ditt läderfett.

Har du smörjt kängor ordentligt håller det ganska länge. Är du ofta ute i snön, vandrar eller jagar kan kängorna behöva smörjas två eller tre gånger per vinter – men det beror på hur mycket du använder dem.

Mark Beabey, om hur ofta kängorna behöver smörjas.

Svårt att välja rätt läder

Ett bra tecken är att tillverkaren talar om att lädret är vegetabiliskt garvat*. ”Men det är inte många som gör”, säger Mark Beabey. ”Och det är väldigt svårt att själv känna skillnaden på bra och dåligt läder. Det beror inte på priset eller märket.”

* Ett vegetabiliskt garvat läder har garvats med bara vegetabiliska ­ämnen – som gran- eller ekbark – till skillnad från exempelvis garvning där krom används. Processen är därför mer skonsam för miljön.

MARK BEABEY

Ålder: 55 år.
Yrke: Skomakare och projekt­ledare på Hultsfreds vuxen­utbildning. Tidigare CNC-­operatör.
Bor: Målilla.
Bakgrund: Tillverkade stövlar åt det brittiska kungahuset hemma i England. Gör sedan ett par år i stället stövlar åt svenska hovet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Ärligt talat hade jag nog tröttnat lite”

”Ärligt talat hade jag nog tröttnat lite”

Mark Beabey arbetade som CNC-operatör och tillverkade stövlar till hovets drabanter hemma i källaren.

Mark syr kungens stövlar

Mark syr kungens stövlar

Mark Beabey är skomakaren som blev CNC-operatör. Nu visar han hur han tillverkar hovets drabantstövlar hemma i källaren i Målilla.

Så blir stolen som ny igen

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Så håller du branden borta

Så håller du branden borta

Under den mörka årstiden tänder vi gärna ljus – men det är viktigt att inte slarva. Miguel Niklasson, montör och deltidsbrandman, berättar om vanliga brandrisker.

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Tälj din egen kaffeskopa

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Håll pärlan skinande

Håll pärlan skinande

Biltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Vi måste kunna saker – på riktigt”

”Vi måste kunna saker – på riktigt”

Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt, skriver Peter Larsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.