Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Claes Karlsson har arbetat på Holmens bruk sedan 1980. Att han en vanlig måndag trodde att han skulle dö på jobbet är inget han berättat för barnbarnen. ”Jag sa bara: ’Vet ni, morfar är glad att han kan sitta här och prata med er …’” Foto: Lisa Arfwidson

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

En ny och säkrare lossningskur har nu ersatt den gamla.

Gasutsläpp. Skyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv.
– Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Kan orsaka andningsbesvär

Svaveldioxid, SO2, är en färglös och hostretande gas, som i höga halter kan orsaka andningsbesvär.

Tre gånger i veckan levereras SO2 till kemikalieberedningen på Holmens bruk i Hallstavik. Där har Claes Karlsson arbetat i sex år. Dessför­innan arbetade han på brukets räddningstjänst, en erfarenhet som han tror räddade honom från det värsta.

SO2 används i blekningsprocessen. Dess utsläpp har minskat kraftigt i Sverige sedan 1970-talet.

Tankarna snurrade när kemikalielossaren Claes ”Classe” Karlsson hade lagt sig i sängen framför sovrumstv:n den kvällen. Aldrig hade han varit så nära att dö som han var i morse, på sin arbetsplats, på Holmens bruk i Hallstavik.

Han vred sig, blundade. Försökte förgäves släppa alla tankar på gasen, svaveldioxiden, det som kunde ha satt punkt för hans 57-åriga liv den sista måndagen i mars 2019.

Ringde han och berättade det för sina döttrar innan han gick och la sig? Någon nära vän? Classe tänker efter när vi träffar honom sju månader senare, men nej – han minns inte. Hjärnan var som i ett töcken då, förklarar han. Men han minns att middagen hade smakat metall och han minns att det var runt åttatiden på morgonen som allting hände, nere i hamnen.

Classe och två medarbetare skulle just lossa av 40 ton flytande svaveldioxid från en lastbil, när Classe – som stod i kemikalielossningskuren – hörde ett dovt muller. Classe tittade ut och såg då att det vällde ut vätska från ett avluftningsrör på ett tak snett ovanför honom. Genast vred han på ventilerna i kuren och hoppades på det bästa.

Men då var det redan för sent. Med ens hade vätskan förvandlats till gas och kraftigt expanderat, trängt in genom kuren och lagt sig som ett lock över Classes munhåla och svalg.

I panik rusade Classe ut från kuren och bort mot närmaste byggnad. Men ingenstans gick det att andas, varken utomhus eller inomhus. Syret var som bortblåst. Är det så här jag kommer att dö, tänkte han medan han sprang.

Först efter ett fyrtiotal meter, vilka kändes som hundra, när han hade stapplat in och fallit ner på knä inne i ångcentralen, fick han luft i lungorna igen.

De två andra vid lossningen klarade sig bra, för de hade vinden i ryggen. Och Classe, han kunde ju ha drabbats än värre om det inte hade varit för att han alltid har en flyktplan klar för sig i händelse av att något sådant här ska inträffa. Efter 39 år på bruket har han ju ändå sett och hört ett och annat.

Men, tankarna efteråt är inte lika lätta att förutse. Ångesten, våndan.

Likaså vet inte Classe vad för fysisk åkomma han har drabbats av, men någonting är det. Han jobbar på som vanligt, det gjorde han från samma dag som det hände. Men han känner sig betydligt flåsigare nu än förr.

– Jag orkar inte lika mycket längre, säger han. När jag andas in går det bra, men när jag andas ut – då hackar det.

Astma? KOL? Classe vet inte, men läkare utreder saken och inom kort kanske han får ett besked.

En sak vet han dock säkert att han tänkte första kvällen, när han låg hemma i sängen:

– ”Vilken jävla tur jag hade. Nu får jag träffa mina barn och barnbarn igen.” Ja, så tänkte jag.

Säkerheten är högre nu

Efter gasutsläppet har rutinerna skärpts och vissa förbättringar gjorts, berättar Claes Karlsson.

Fler har komradio
Kommunikations­radion är helt out­­standing, efter­som den alltid har bra täckning. Tyvärr hade jag ställt ifrån mig den i kuren när gasutsläppet skedde, så jag fick larma med min mobil i stället. I dag använder fler av oss komradio, även de som jobbar på båtarna.

Säkrare utrustning
Vi kan till exempel inte lossa svavel­dioxid om inte ventilerna i anläggningen är stängda. Även larmsystemet har förbättrats. Så fort det larmar så syns det vad det handlar om på tv-skärmar runt om i hela fabriken.

Nyare kur
Det har tagit flera månader, men nu har vi i alla fall få en bättre begagnad lossningskur. Den jag stod i är ju helt slut. Hade det varit en modernare hade säkert ingen gas kommit in.

Läs mer: Arbetsmiljö | På golvet


po@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Knarket i industrin

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten? Vad är du skyldig att göra – och vad händer om någon testar positivt?

7

SKR: Hindrar lagen att missbrukare söker vård?

I 31 år har det varit olagligt att använda droger i Sverige. Men effekterna av lagen blev inte vad man önskade. Nu vill Sveriges Kommuner och Regioner att lagen utreds igen.

1

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

Polisen om knarket innanför industri­grindarna

Arbetsgivarens tillstånd är inte tillräckligt för att polisen ska kunna bekämpa droger inne på arbetsplatser. Klas Johansson, regionchef för polisregion Väst, svarar på DA:s frågor om knarket i industrin.

”Jag var ständigt rädd för att åka på ett drogtest”

Vägen tillbakaChristoffer fick ett ultimatum: Behandlingshem eller sparken. SSAB hade fått nog av hans knarkande. Men redan när Christoffer packade väskan tänkte han på att bli hög igen.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

DEBATTLagen säger att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för ”Alkohol och andra berusningsmedel”. Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

1
Foto: Adam Daver

En sista vända med svarven

ÖgonblicketKlockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

Avtal 2020

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Kampen om flexibiliteten har börjat – igen

PERSPEKTIVArbetstid, bemanning, lön. Där står slaget om flexibiliteten. Om den handlar avtalsrörelsen, skriver DA:s Harald Gatu.

Industriarbetsgivarnas svar till Pappers: Märket gäller

Pappers kan glömma fyraprocentiga lönelyft. Åtminstone om Industriarbetsgivarna får bestämma, som menar att löneökningstakten snarare måste ner under dagens märke på 2,17 procent.

3

Arbetstid en stridsfråga i avtalskraven

Större möjligheter att variera arbetstiden och höjt övertidsuttag. Det vill Teknikarbetsgivarna se. IF Metall möter med krav på det motsatta.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

4

Läroböckerna i ekonomi stämmer inte längre

PerspektivVi har sett det förr i avtalsrörelsens upptakt. Dagarna före jul överlämnar parterna detaljerade krav till varandra. Men den här gången är ingenting är som förut. Läroböckerna stämmer inte längre, skriver DA:s Harald Gatu.

1

Han ser varför döds­olyckorna sker

DA MÖTERMichael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Så får du rätt pengar

Koll på Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Guds hus byter roll

BildreportagetPrecis som Sverige genomgick Norge en väckelserörelse i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Och det byggdes mötes­lokaler över hela landet. I dag avvecklas de norska ”bönehusen” i allt snabbare takt.

Striden om arbetsrätten

Mattias Dahl på Svenskt Näringsliv och Torbjörn Johansson på LO

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.

5

Kommer mitt jobb att bli mindre tryggt nu?

Kris inom LO, anklagelser om svek och lögner. När facket förhandlar med arbetsgivarna om anställningstryggheten har det väckt ilska och rädsla. Men vad handlar förhandlingarna om? DA guidar dig.

”Vi borde vara mer öppet kritiska till S”

REPLIK | LASDet handlar inte så mycket om intern information som att förbundet behöver visa sin ståndpunkt i den offentliga debatten när självklara fackliga frågor får stryka på foten, skriver Jan-Inge Ogenfalk i ett svar till IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

1

”Vi gör allt för att nå ut i de kanaler vi förfogar över”

REPLIK | LASVi delar inte bilden av att förbundet varit tyst i  debatten om januariavtalet och Las, och om informationen har drunknat i mediebruset är det beklagligt. Det skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson om kritiken.

”Er tystnad slår oss med häpnad”

DEBATT | LASDet hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

1

Stora brister i Lernias yrkesutbildning Liljeholmen

YrkesutbildningTrots att deltagarna på yrkesutbildningarna på Lernia i Liljeholmen har larmat om stora brister tog det skolledningen över ett år att agera.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.