Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Claes Karlsson har arbetat på Holmens bruk sedan 1980. Att han en vanlig måndag trodde att han skulle dö på jobbet är inget han berättat för barnbarnen. ”Jag sa bara: ’Vet ni, morfar är glad att han kan sitta här och prata med er …’” Foto: Lisa Arfwidson

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

En ny och säkrare lossningskur har nu ersatt den gamla.

Gasutsläpp. Skyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv.
– Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Kan orsaka andningsbesvär

Svaveldioxid, SO2, är en färglös och hostretande gas, som i höga halter kan orsaka andningsbesvär.

Tre gånger i veckan levereras SO2 till kemikalieberedningen på Holmens bruk i Hallstavik. Där har Claes Karlsson arbetat i sex år. Dessför­innan arbetade han på brukets räddningstjänst, en erfarenhet som han tror räddade honom från det värsta.

SO2 används i blekningsprocessen. Dess utsläpp har minskat kraftigt i Sverige sedan 1970-talet.

Tankarna snurrade när kemikalielossaren Claes ”Classe” Karlsson hade lagt sig i sängen framför sovrumstv:n den kvällen. Aldrig hade han varit så nära att dö som han var i morse, på sin arbetsplats, på Holmens bruk i Hallstavik.

Han vred sig, blundade. Försökte förgäves släppa alla tankar på gasen, svaveldioxiden, det som kunde ha satt punkt för hans 57-åriga liv den sista måndagen i mars 2019.

Ringde han och berättade det för sina döttrar innan han gick och la sig? Någon nära vän? Classe tänker efter när vi träffar honom sju månader senare, men nej – han minns inte. Hjärnan var som i ett töcken då, förklarar han. Men han minns att middagen hade smakat metall och han minns att det var runt åttatiden på morgonen som allting hände, nere i hamnen.

Classe och två medarbetare skulle just lossa av 40 ton flytande svaveldioxid från en lastbil, när Classe – som stod i kemikalielossningskuren – hörde ett dovt muller. Classe tittade ut och såg då att det vällde ut vätska från ett avluftningsrör på ett tak snett ovanför honom. Genast vred han på ventilerna i kuren och hoppades på det bästa.

Men då var det redan för sent. Med ens hade vätskan förvandlats till gas och kraftigt expanderat, trängt in genom kuren och lagt sig som ett lock över Classes munhåla och svalg.

I panik rusade Classe ut från kuren och bort mot närmaste byggnad. Men ingenstans gick det att andas, varken utomhus eller inomhus. Syret var som bortblåst. Är det så här jag kommer att dö, tänkte han medan han sprang.

Först efter ett fyrtiotal meter, vilka kändes som hundra, när han hade stapplat in och fallit ner på knä inne i ångcentralen, fick han luft i lungorna igen.

De två andra vid lossningen klarade sig bra, för de hade vinden i ryggen. Och Classe, han kunde ju ha drabbats än värre om det inte hade varit för att han alltid har en flyktplan klar för sig i händelse av att något sådant här ska inträffa. Efter 39 år på bruket har han ju ändå sett och hört ett och annat.

Men, tankarna efteråt är inte lika lätta att förutse. Ångesten, våndan.

Likaså vet inte Classe vad för fysisk åkomma han har drabbats av, men någonting är det. Han jobbar på som vanligt, det gjorde han från samma dag som det hände. Men han känner sig betydligt flåsigare nu än förr.

– Jag orkar inte lika mycket längre, säger han. När jag andas in går det bra, men när jag andas ut – då hackar det.

Astma? KOL? Classe vet inte, men läkare utreder saken och inom kort kanske han får ett besked.

En sak vet han dock säkert att han tänkte första kvällen, när han låg hemma i sängen:

– ”Vilken jävla tur jag hade. Nu får jag träffa mina barn och barnbarn igen.” Ja, så tänkte jag.

Säkerheten är högre nu

Efter gasutsläppet har rutinerna skärpts och vissa förbättringar gjorts, berättar Claes Karlsson.

Fler har komradio
Kommunikations­radion är helt out­­standing, efter­som den alltid har bra täckning. Tyvärr hade jag ställt ifrån mig den i kuren när gasutsläppet skedde, så jag fick larma med min mobil i stället. I dag använder fler av oss komradio, även de som jobbar på båtarna.

Säkrare utrustning
Vi kan till exempel inte lossa svavel­dioxid om inte ventilerna i anläggningen är stängda. Även larmsystemet har förbättrats. Så fort det larmar så syns det vad det handlar om på tv-skärmar runt om i hela fabriken.

Nyare kur
Det har tagit flera månader, men nu har vi i alla fall få en bättre begagnad lossningskur. Den jag stod i är ju helt slut. Hade det varit en modernare hade säkert ingen gas kommit in.

Läs mer: Arbetsmiljö | På golvet


po@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Rusning till att gå med i IF Metall

De två första dagarna i april fick IF Metall fler ansökningar om medlemskap än under hela januari.

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

MÖTE MED”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Coronakrisen

Ferbe om uppdraget som coronasamordnare: Många är fortfarande i chock

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

2

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

1

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

2

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Korttidsavtal klart på Scania

IF Metalls medlemmar skickas hem från jobbet mellan 25 mars och 13 april, samtidigt som lönerna minskas med 7,5 procent.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

PerspektivDA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall har anpassat flera avtal för att regeringens nya förslag om korttidsarbete ska kunna tecknas. Och fler branscher ges nu möjlighet till korttidsarbete.

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

DA reder utEn rad nya regler ska minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Hur har du det? Ge oss en bild!

EfterlysningNu i coronatider får vi på DA hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp! Berätta hur ni har det på ditt jobb − och skicka gärna ett foto.

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Foto: David Lundmark

Ett småskaligt hantverk

ÖgonblicketKlockan är 09.47 på Karlskrona lampfabrik.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

IF Metalls kongress skjuts fram

IF Metall skjuter upp sin kongress till sent i höst, beslutade förbundsstyrelsen på onsdagen.

Avtal 2020

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.