Han räddade sin arbetskamrat undan gasen
Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”
Industriarbetarnas tidning
27 januari, 2020
Skrivet av Elinor Torp
Uppdaterad 28/1.
Aspa bruk i Olshammar står still. Massaproduktionen har strypts helt efter en gasläcka.
– Det är mycket som snurrar i huvudet på folk. Företagshälsovården är här för dem som vill prata av sig, säger Sonny Johansson, arbetsställets huvudskyddsombud.
På söndagen började svavelväte läcka ut, en extremt giftig gas. Fyra personer fördes till sjukhus efter att ha andats in den livshotande gasen. En av dem ligger fortfarande kvar allvarligt skadad på Universitetssjukhuset i Örebro. Polisen är plats och undersöker detaljerna. Utanför massafabriken står ett skyddsombud med uppdraget att kontrollera så att ingen går förbi avspärrningarna och tar sig in på arbetsplatsen. Men ingen jobbar därinne. Bara sodapannan är i gång.
– Jag har arbetat på bruket i 19 år. Det här är det värsta jag varit med om, säger Sonny Johansson.
Svavelväte är en lömsk gas, giftig att andas in och brandfarlig.
– Gasen är typisk för oss inom massa- och pappersindustrin. Den bildas i vår process. Alla massabruk i Sverige har svavelväte. Pappersbruken kan också ha det. Vi känner till riskerna och har larmsystem som ska gå i gång, fortsätter Sonny Johansson.
Vid Aspa bruk i Olshammar finns företagshälsovården för chockade anställda och anhöriga.
Uppdatering: Under tisdagen togs massafabriken igång igen. Avspärrningarna har hävts, meddelar Sonny Johansson. Den som skadades allvarligast intensivvårdas fortfarande på sjukhus.