Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Coronakrisen

På Sveriges största enskilda arbetsplats, Volvo Cars i Göteborg, går produktionen fortfarande. Men det finns farhågor för vad som kan ske om coronasmittan kommer in på fabriksgolvet. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Ännu inget större tapp i produktionen

Stängda gränser i Europa påverkar svensk industri som riskerar att inte får leveranser från underleverantörer.

– Det finns också en oro för om produktionspersonalen blir sjuk, säger Teknikföretagens biträdande förhandlingschef Tomas Undin.

Fortfarande fungerar inflödet av komponenter till den svenska fordonsindustrin men arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har fått en del signaler om oro.

– Underleverantörsnätet i Europa påverkas av de stängda gränserna, säger Tomas Undin.

På Sveriges största enskilda arbetsplats, Volvo Cars i Göteborg, går produktionen fortfarande. Men det finns farhågor för vad som kan ske om coronasmittan kommer in på fabriksgolvet. Med över 2 000 personer i gång på varje skift är det stora mängder personal som rör sig i fabriken.

– Vi för diskussioner om olika scenarion. Det kan vara komponentbrist eller om folk blir sjuka. Men vi är inte framme vid något. Men om något händer kan det gå snabbt, säger Glenn Bergström, IF Metallklubbens ordförande.

Under Coronautbrottet i Kina i februari sjönk Volvos försäljning med 80 procent. Vad som händer i Europa, som är den största marknaden, vet man inte ännu. Men risken är stor att bilförsäljningen dyker.

– Det är ingen sensation om folk inte köper bilar. Vi vet inte om det leder till stopp eller om vi får köra med reducerad produktion.

– Vi ska också hantera folks oro. Om någon hostar här inne kan andra bli förbannade. Företaget uppmanar alla som sjuka att stanna hemma och de som är krassliga ska gå hem, säger Glenn Bergström.

Även på Volvo lastvagnar flyter produktionen. IF Metalls ordförande i Skövde heter Lars Ask.

– Vi kör på i monteringen nu. Vi uppmanar alla som är förkylda att stanna hemma. Våra medlemmar kan inte jobba hemifrån men jag gick precis förbi ett nästan öde kontorslandskap. Man kan säga Volvo vidtar samma försiktighetsåtgärder innanför grindarna som vi gör ute i samhället, säger han.

– Ännu har vi inte märkt av några problem av uteblivna leveranser. Produktionen går och de flesta är på jobbet, säger han.

Michael Lyngsie är IF Metalls klubbordförande på Scania i Södertälje

– Vi har nya rutiner, exempelvis att inte skiftlag möts i samband med skiftbytena. Vi ser också till att inte hålla fysiska möten med fler än 10–15 personer och att vi inte träffas mellan olika enheter.

– Vi uppmanar folk att vara hemma så fort de känner sig krassliga.

Någon ökad frånvaro har ännu inte märkts.

– Men om förskolan och skolorna stänger så skulle vi få stora problem med att hålla verksamheten igång.

Än så länge flyter produktionen på som normalt.

– Vi har ännu inte känt av några störningar i leveranserna av komponenter. Men risken är överhängande att det snart kommer att bli brist.

Håkan Anestedt, vice ordförande IF Metallklubben på Power Grids AB i Ludvika:

– Än har vi inte märkt så mycket mer än komponentbrist på någon avdelning.  Annars går produktionen i stort sett som vanligt. Men det kan ändras snabbt.

Därför vill företaget förhandla om skiftformen för att eventuellt behöva gå ner i antal skift om produktionen måste gå ner. Klubben och företaget ska träffas senare i veckan.

– Vi är naturligtvis flexibla förutsatt att våra medlemmar inte förlorar något ekonomiskt på att gå ner i skift.

Ingen ökad frånvaro har rapporterats.

– Däremot märks det en ökad oro bland våra medlemmar. Folk är fundersamma.

– Annars är det många möten som ställs in och ersätts av Skype. De produktionsmöten som måste hållas sker med ett begränsat antal personer.

Också på SKF i Göteborg märker man av effekter av virusutbrottet. Zarko Djurovic, IF Metalls klubbordförande:

– Vi har noggrannare rutiner vad gäller hygien och att man måste stanna hemma vid minsta symptom. Ingen har smittats och vi har inte märkt någon högre sjukfrånvaro. Vi jobbar på som vanligt.

– Men jag skulle tro att vi kommer allt närmare ett läge då produktionen går ner. Vi för diskussioner med företaget hur vi kan använda våra arbetstidsavtal för att eventuellt gå ner i tid. Redan nu ser vi att leveranserna till Kina har dalat. Men i övrigt har vi gott om order, säger han.

Läs mer:

Marcus Derland och Harald Gatu

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna när provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

1

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

Nu behövs solidarisk innovation

LEDAREDet är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Klockan har tickat länge – det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Korttidsavtal klart på Scania

IF Metalls medlemmar skickas hem från jobbet mellan 25 mars och 13 april, samtidigt som lönerna minskas med 7,5 procent.

”Inga vinst­utdel­ningar under krisen. Ok?”

DEBATTTa nu chansen och visa på ett krisledarskap där ni kommer bli ihågkomna som hjältar – inte som giriga direktörer som sätter vinsten först, skriver industriarbetaren Kennet Bergkvist.

1

Öppna ladorna, Magdalena Andersson

LEDAREHelle Klein: ”Coronakrisen hotar inte bara människors hälsa utan hela samhällsekonomin. Nu gäller statlig krispolitik på maxnivå”.

2

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Denna dag, liksom de flesta denna vecka, är det ganska öde”

LäsarbildenLars-Eric Jönsson på Tetra Pak i Lund om hur hans jobb har påverkats av Coronakrisen.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

PerspektivDA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall har anpassat flera avtal för att regeringens nya förslag om korttidsarbete ska kunna tecknas. Och fler branscher ges nu möjlighet till korttidsarbete.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

LEDARECoronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

DA reder utEn rad nya regler ska minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Hur har du det? Ge oss en bild!

EfterlysningNu i coronatider får vi på DA hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp! Berätta hur ni har det på ditt jobb − och skicka gärna ett foto.

Inkomsten kan bli lägre – men inte lönen

DA reder utKris i företaget men du får ändå behålla anställningen. Så här fungerar den nya korttidspermitteringen.

Från permittering till korttidsarbete

TidslinjeDet här med statligt stöd, minskad arbetstid och skyddad inkomst vid kriser är inget nytt. Häng med på resan från permittering till korttidsarbete.

IF Metall-kongressen kan bli digital

Det blir ingen IF Metall-kongress i maj – i alla fall inte i vanlig form. Exakt hur man ska göra ska förbundsstyrelsen besluta i veckan.

Ingen fara – toapapperet görs som vanligt

HAMSTRINGLåt dig inte stressas av pappersbristen i butikerna. Produktionen på bruken rullar på som vanligt.

Korttidspermittering – det här gäller

DA REDER UTÄr din arbetsplats i kris? DA reder ut vad som gäller för alla jobbar på ett företag som har kollektivavtal med IF Metall

4

Läs hela bevakningen av Coronakrisen här

Korttidsarbete införs i dag – staten tar hälften av lönekostnaden

Företagen ska kompenseras till hälften och anställda får behålla 90 procent vid korttidspermittering.

1

Skulderna plågar företagen

PerspektivI corona-krisen är det inte bara vikande efterfrågan och brustna leverantörskedjor som plågar företagen. Deras egna skulder riskerar att förvärra läget, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Ferbe utsedd till Coronasamordnare

”Partssystemet vi har i Sverige är en enorm styrka i sådana här lägen. Vi är vana vid att lösa svårigheter tillsammans”, säger den tidigare IF Metall-ordföranden Anders Ferbe.

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.