Nu stänger stora delar av industri-Sverige
När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet.
Industriarbetarnas tidning
Stängda gränser i Europa påverkar svensk industri som riskerar att inte får leveranser från underleverantörer.
– Det finns också en oro för om produktionspersonalen blir sjuk, säger Teknikföretagens biträdande förhandlingschef Tomas Undin.
Fortfarande fungerar inflödet av komponenter till den svenska fordonsindustrin men arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har fått en del signaler om oro.
– Underleverantörsnätet i Europa påverkas av de stängda gränserna, säger Tomas Undin.
På Sveriges största enskilda arbetsplats, Volvo Cars i Göteborg, går produktionen fortfarande. Men det finns farhågor för vad som kan ske om coronasmittan kommer in på fabriksgolvet. Med över 2 000 personer i gång på varje skift är det stora mängder personal som rör sig i fabriken.
– Vi för diskussioner om olika scenarion. Det kan vara komponentbrist eller om folk blir sjuka. Men vi är inte framme vid något. Men om något händer kan det gå snabbt, säger Glenn Bergström, IF Metallklubbens ordförande.
Under Coronautbrottet i Kina i februari sjönk Volvos försäljning med 80 procent. Vad som händer i Europa, som är den största marknaden, vet man inte ännu. Men risken är stor att bilförsäljningen dyker.
– Det är ingen sensation om folk inte köper bilar. Vi vet inte om det leder till stopp eller om vi får köra med reducerad produktion.
– Vi ska också hantera folks oro. Om någon hostar här inne kan andra bli förbannade. Företaget uppmanar alla som sjuka att stanna hemma och de som är krassliga ska gå hem, säger Glenn Bergström.
Även på Volvo lastvagnar flyter produktionen. IF Metalls ordförande i Skövde heter Lars Ask.
– Vi kör på i monteringen nu. Vi uppmanar alla som är förkylda att stanna hemma. Våra medlemmar kan inte jobba hemifrån men jag gick precis förbi ett nästan öde kontorslandskap. Man kan säga Volvo vidtar samma försiktighetsåtgärder innanför grindarna som vi gör ute i samhället, säger han.
– Ännu har vi inte märkt av några problem av uteblivna leveranser. Produktionen går och de flesta är på jobbet, säger han.
Michael Lyngsie är IF Metalls klubbordförande på Scania i Södertälje
– Vi har nya rutiner, exempelvis att inte skiftlag möts i samband med skiftbytena. Vi ser också till att inte hålla fysiska möten med fler än 10–15 personer och att vi inte träffas mellan olika enheter.
– Vi uppmanar folk att vara hemma så fort de känner sig krassliga.
Någon ökad frånvaro har ännu inte märkts.
– Men om förskolan och skolorna stänger så skulle vi få stora problem med att hålla verksamheten igång.
Än så länge flyter produktionen på som normalt.
– Vi har ännu inte känt av några störningar i leveranserna av komponenter. Men risken är överhängande att det snart kommer att bli brist.
Håkan Anestedt, vice ordförande IF Metallklubben på Power Grids AB i Ludvika:
– Än har vi inte märkt så mycket mer än komponentbrist på någon avdelning. Annars går produktionen i stort sett som vanligt. Men det kan ändras snabbt.
Därför vill företaget förhandla om skiftformen för att eventuellt behöva gå ner i antal skift om produktionen måste gå ner. Klubben och företaget ska träffas senare i veckan.
– Vi är naturligtvis flexibla förutsatt att våra medlemmar inte förlorar något ekonomiskt på att gå ner i skift.
Ingen ökad frånvaro har rapporterats.
– Däremot märks det en ökad oro bland våra medlemmar. Folk är fundersamma.
– Annars är det många möten som ställs in och ersätts av Skype. De produktionsmöten som måste hållas sker med ett begränsat antal personer.
Också på SKF i Göteborg märker man av effekter av virusutbrottet. Zarko Djurovic, IF Metalls klubbordförande:
– Vi har noggrannare rutiner vad gäller hygien och att man måste stanna hemma vid minsta symptom. Ingen har smittats och vi har inte märkt någon högre sjukfrånvaro. Vi jobbar på som vanligt.
– Men jag skulle tro att vi kommer allt närmare ett läge då produktionen går ner. Vi för diskussioner med företaget hur vi kan använda våra arbetstidsavtal för att eventuellt gå ner i tid. Redan nu ser vi att leveranserna till Kina har dalat. Men i övrigt har vi gott om order, säger han.