Industriarbetarnas tidning

Ännu inget större tapp i produktionen

16 mars, 2020

Skrivet av Marcus Derland och Harald Gatu

Stängda gränser i Europa påverkar svensk industri som riskerar att inte får leveranser från underleverantörer.

– Det finns också en oro för om produktionspersonalen blir sjuk, säger Teknikföretagens biträdande förhandlingschef Tomas Undin.

Fortfarande fungerar inflödet av komponenter till den svenska fordonsindustrin men arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har fått en del signaler om oro.

– Underleverantörsnätet i Europa påverkas av de stängda gränserna, säger Tomas Undin.

På Sveriges största enskilda arbetsplats, Volvo Cars i Göteborg, går produktionen fortfarande. Men det finns farhågor för vad som kan ske om coronasmittan kommer in på fabriksgolvet. Med över 2 000 personer i gång på varje skift är det stora mängder personal som rör sig i fabriken.

– Vi för diskussioner om olika scenarion. Det kan vara komponentbrist eller om folk blir sjuka. Men vi är inte framme vid något. Men om något händer kan det gå snabbt, säger Glenn Bergström, IF Metallklubbens ordförande.

Under Coronautbrottet i Kina i februari sjönk Volvos försäljning med 80 procent. Vad som händer i Europa, som är den största marknaden, vet man inte ännu. Men risken är stor att bilförsäljningen dyker.

– Det är ingen sensation om folk inte köper bilar. Vi vet inte om det leder till stopp eller om vi får köra med reducerad produktion.

– Vi ska också hantera folks oro. Om någon hostar här inne kan andra bli förbannade. Företaget uppmanar alla som sjuka att stanna hemma och de som är krassliga ska gå hem, säger Glenn Bergström.

Även på Volvo lastvagnar flyter produktionen. IF Metalls ordförande i Skövde heter Lars Ask.

– Vi kör på i monteringen nu. Vi uppmanar alla som är förkylda att stanna hemma. Våra medlemmar kan inte jobba hemifrån men jag gick precis förbi ett nästan öde kontorslandskap. Man kan säga Volvo vidtar samma försiktighetsåtgärder innanför grindarna som vi gör ute i samhället, säger han.

– Ännu har vi inte märkt av några problem av uteblivna leveranser. Produktionen går och de flesta är på jobbet, säger han.

Michael Lyngsie är IF Metalls klubbordförande på Scania i Södertälje

– Vi har nya rutiner, exempelvis att inte skiftlag möts i samband med skiftbytena. Vi ser också till att inte hålla fysiska möten med fler än 10–15 personer och att vi inte träffas mellan olika enheter.

– Vi uppmanar folk att vara hemma så fort de känner sig krassliga.

Någon ökad frånvaro har ännu inte märkts.

– Men om förskolan och skolorna stänger så skulle vi få stora problem med att hålla verksamheten igång.

Än så länge flyter produktionen på som normalt.

– Vi har ännu inte känt av några störningar i leveranserna av komponenter. Men risken är överhängande att det snart kommer att bli brist.

Håkan Anestedt, vice ordförande IF Metallklubben på Power Grids AB i Ludvika:

– Än har vi inte märkt så mycket mer än komponentbrist på någon avdelning.  Annars går produktionen i stort sett som vanligt. Men det kan ändras snabbt.

Därför vill företaget förhandla om skiftformen för att eventuellt behöva gå ner i antal skift om produktionen måste gå ner. Klubben och företaget ska träffas senare i veckan.

– Vi är naturligtvis flexibla förutsatt att våra medlemmar inte förlorar något ekonomiskt på att gå ner i skift.

Ingen ökad frånvaro har rapporterats.

– Däremot märks det en ökad oro bland våra medlemmar. Folk är fundersamma.

– Annars är det många möten som ställs in och ersätts av Skype. De produktionsmöten som måste hållas sker med ett begränsat antal personer.

Också på SKF i Göteborg märker man av effekter av virusutbrottet. Zarko Djurovic, IF Metalls klubbordförande:

– Vi har noggrannare rutiner vad gäller hygien och att man måste stanna hemma vid minsta symptom. Ingen har smittats och vi har inte märkt någon högre sjukfrånvaro. Vi jobbar på som vanligt.

– Men jag skulle tro att vi kommer allt närmare ett läge då produktionen går ner. Vi för diskussioner med företaget hur vi kan använda våra arbetstidsavtal för att eventuellt gå ner i tid. Redan nu ser vi att leveranserna till Kina har dalat. Men i övrigt har vi gott om order, säger han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Förslag om korttidsarbete snabbas på

”Mycket bra, vi måste få det på plats. Våra konkurrentländer har redan system”, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, om att föreslaget om korttidsarbete ska läggas fram tidigare än regeringen först meddelat.

Elbilen banar väg för industripolitiken

Elbilen banar väg för industripolitiken

I dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Vägen till en ny bil­industri

Vägen till en ny bil­industri

I elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.