Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Coronakrisen

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

Perspektiv DA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

Elinor Torp, arbetsmiljöreporter.

Oro och varsel har alltid petat ner arbetsmiljö på dagordningen. Och just nu är allt satt på ända. Samtidigt måste skydda och skydd som i skyddsombud näst efter corona toppa listan över våra mest använda ord.

Vad gäller då i detta förvirrande undantagstillstånd?
Arbetsmiljölagen med dess föreskrifter?
Specialregler vid smittspridning?

När svenskarna hamstrar toalettpapper skakar vi som har koll på den inhemska produktionen lite lätt på huvudet. Som att inte pappersbruken skulle kunna producera rullar så det räcker och blir över.

Men då krävs förstås arbetskraft – på plats. Och nya slags riskbedömningar för att förhindra så att smittan sprids vid maskiner och monitorer.

Industriarbetare kan inte som vi tjänstemän jobba hemifrån. Dagens Arbetes redaktion gör det sedan i fredags. Tidningens artiklar skrivs och redigeras numera från köksbord och soffhörn. En soft tillvaro kan tyckas. Men av arbetskamraternas mejlväxling att döma verkar de flesta sakna gemenskapen på jobbet. Alldeles enkelt att få till arbetsron verkar det inte heller vara med ungar och hundar och katter som stökar runt.

Arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – tycks tillsammans agera både kvickt och samstämmigt.

Själv ledde en djup rivig hosta mig in i karantän redan från förra tisdagen. Nu när jag återgått i tjänst sitter jag här vid skärmen och försöker vara effektiv i en saccosäck.
Ergonomi.

Skyddsombud som jag är kommer ordet osökt till mig. Jag byter plats till en öronlappsfåtölj, stretchar nacken, och återgår till att skriva om organ som fräts sönder av kemikalier och annat som inte drabbar oss tjänstemän i storstan.

Men inför coronan är vi lika.
I rättvisans namn.

Så nu hotas även tjänstemannalungor. Alla måste hjälpas åt att sinka smittspridningen, trummas in av staten som aldrig i närtid varit så närvarande.

Viktigt att komma ihåg:

1. Arbetsmiljölagen och de föreskrifter som förklarar lagen gäller i högsta grad. Även för fabrikernas kontorsnissar som jobbar hemifrån. Arbetsgivaren ansvarar för din arbetsmiljö oavsett var du jobbar.

2. Systematiskt arbetsmiljöarbete, som betyder att din arbetsgivare måste undersöka och bedöma riskerna allt eftersom, kvalar nog in som den viktigaste föreskriften! Nya riskbedömningar måste hela tiden göras för att bromsa smittan och skydda sköra. Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär bland annat att din arbetsgivare ser över vilka arbetsuppgifter eller situationer som kan tänkas utsätta de anställda för coronaviruset och sjukdomen covid-19. Städrutiner, ändrade instruktioner, information … Oron som anställda kan känna är, utöver själva viruset, en annan risk som behöver undersökas, riskbedömas och åtgärdas.

3. Riskklass 3. Smittämnen som kan orsaka sjukdomar med allvarliga konsekvenser och där möjligheterna att bota är begränsade. Fyra riskklasser finns beroende på hur ett smittämne infekterar människor. Det nya coronaviruset har Riskklass 3.

De stora industrierna verkar i och för sig ha fattat grejen. Redan veckorna innan regeringen förbjöd stora folksamlingar portades fotografen och jag från en stor fabrik. Grindarna stängdes ögonblickligen. En överilad, kan tyckas, men blixtsnabb beslutsamhet. Klubbordföranden bad tusen gånger om ursäkt, men detta var reglerna efter en konstaterad smitta hos en chaufför till en underentreprenör som hade varit på skidresa i Italien. Inga gäster. Hela fabriken i karantän. Samma dag kom beslut från arrangörerna av Skyddsombudsdagarna på Underhållsmässan i Göteborg. IF Metall och stora gruvföretaget LKAB ställde in. Även detta bra många dagar innan Folkhälsomyndigheten meddelade regeringen sin rekommendation. Så arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – tycks tillsammans agera både kvickt och samstämmigt.

Smittsamt men inte särskilt dödligt är vad experterna kommit fram till. När hostan rev som värst i bröstet sökte jag perspektiv. Skyddsombud fanns inte 1710. Inte någon representant alls som brydde sig särskilt mycket om arbetstagarna och folket. När pesten kom flydde makten och doktorerna ut ur Stockholm för att skydda sig själva och låta människorna dö.
Pesten härjade på utan nåd.
”Det lilla som görs, det görs sakta. Beslut fattas, men genomförs inte.” (Pestens år, Magnus Västerbro).

Varför läste jag under min sjukskrivning en bok om pesten? Ja, kanske, som jag skrev, för att sätta in detta som nu händer i ett perspektiv. Coronaviruset är tack och lov inte på långa vägar så allvarligt som pesten. Och vi har idag, trehundra år senare, företrädare som bryr sig om folket. Och där nya riskbedömningar dagligen görs med påföljande information.

Läs mer: Arbetsmiljö | perspektiv


et@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna när provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

Nu behövs solidarisk innovation

LEDAREDet är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Klockan har tickat länge – det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Korttidsavtal klart på Scania

IF Metalls medlemmar skickas hem från jobbet mellan 25 mars och 13 april, samtidigt som lönerna minskas med 7,5 procent.

”Inga vinst­utdel­ningar under krisen. Ok?”

DEBATTTa nu chansen och visa på ett krisledarskap där ni kommer bli ihågkomna som hjältar – inte som giriga direktörer som sätter vinsten först, skriver industriarbetaren Kennet Bergkvist.

1

Öppna ladorna, Magdalena Andersson

LEDAREHelle Klein: ”Coronakrisen hotar inte bara människors hälsa utan hela samhällsekonomin. Nu gäller statlig krispolitik på maxnivå”.

2

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Denna dag, liksom de flesta denna vecka, är det ganska öde”

LäsarbildenLars-Eric Jönsson på Tetra Pak i Lund om hur hans jobb har påverkats av Coronakrisen.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall har anpassat flera avtal för att regeringens nya förslag om korttidsarbete ska kunna tecknas. Och fler branscher ges nu möjlighet till korttidsarbete.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

LEDARECoronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

DA reder utEn rad nya regler ska minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Hur har du det? Ge oss en bild!

EfterlysningNu i coronatider får vi på DA hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp! Berätta hur ni har det på ditt jobb − och skicka gärna ett foto.

Inkomsten kan bli lägre – men inte lönen

DA reder utKris i företaget men du får ändå behålla anställningen. Så här fungerar den nya korttidspermitteringen.

Från permittering till korttidsarbete

TidslinjeDet här med statligt stöd, minskad arbetstid och skyddad inkomst vid kriser är inget nytt. Häng med på resan från permittering till korttidsarbete.

Ännu inget större tapp i produktionen

Än så länge märks inga eller få störningar på de största svenska industriföretagen. Men läget kan förändras snabbt. ”Om någon hostar här inne kan andra bli förbannade”, säger Glenn Bergström.

IF Metall-kongressen kan bli digital

Det blir ingen IF Metall-kongress i maj – i alla fall inte i vanlig form. Exakt hur man ska göra ska förbundsstyrelsen besluta i veckan.

Ingen fara – toapapperet görs som vanligt

HAMSTRINGLåt dig inte stressas av pappersbristen i butikerna. Produktionen på bruken rullar på som vanligt.

Korttidspermittering – det här gäller

DA REDER UTÄr din arbetsplats i kris? DA reder ut vad som gäller för alla jobbar på ett företag som har kollektivavtal med IF Metall

4

Läs hela bevakningen av Coronakrisen här

Korttidsarbete införs i dag – staten tar hälften av lönekostnaden

Företagen ska kompenseras till hälften och anställda får behålla 90 procent vid korttidspermittering.

1

Skulderna plågar företagen

PerspektivI corona-krisen är det inte bara vikande efterfrågan och brustna leverantörskedjor som plågar företagen. Deras egna skulder riskerar att förvärra läget, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Ferbe utsedd till Coronasamordnare

”Partssystemet vi har i Sverige är en enorm styrka i sådana här lägen. Vi är vana vid att lösa svårigheter tillsammans”, säger den tidigare IF Metall-ordföranden Anders Ferbe.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Foto: David Lundmark

Ett småskaligt hantverk

ÖgonblicketKlockan är 09.47 på Karlskrona lampfabrik.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

IF Metalls kongress skjuts fram

IF Metall skjuter upp sin kongress till sent i höst, beslutade förbundsstyrelsen på onsdagen.

Avtal 2020

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktie­utdelningar”

DEBATTDet är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

Tryggare med jobb hos bolagen

TRENDBROTT.Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.