”Det här löser vi”, säger Gabriel Jöngren, avdelningsordförande på Pappers Metsä Tissue i Mariestad, om toalettpappersbristen i butikerna. Foto: Lisa Arfwidson.
Toalettpapperet räcker till alla. Och de fabriker som tillverkar rullarna går det heller ingen nöd på. Tvärtom, där rullar produktionen på som vanligt.
Med anledning av det nya coronaviruset har landets bestånd av toalett- och hushållspapper haft en rykande åtgång de senaste dagarna. I många livsmedelsbutiker har till och med långa hyllrader gapat tomma. Folk har känt sig oroliga och därför hamstrat och bunkrat upp, helt enkelt.
Men finns det skäl för oron? Nej, inte vad gäller papperstillverkningen i alla fall. På landets fem fabriker som tillverkar den här typen av mjukpapper tuffar produktionen på som vanligt. Bland annat på Essitys fabrik i Lilla Edet, som levererar runt 100 000 ton mjukpapper till svenska och andra nordiska konsumenter varje år.
I helgen, när toapapper gick åt som smör i solsken i affärerna, fick Lilla Edet extra stor medial uppmärksamhet eftersom det samtidigt brann i en maskin. Men den branden är över för länge sedan och enligt företagets pressperson Henrik Sjöström tillverkas det nu papper precis som vanligt på bruket.
Essity har också vidtagit extra säkerhetsåtgärder med anledningen av viruset, berättar Henrik Sjöström.
– Det handlar om sunt förnufts, säger han. Att tänka på hygienen och minska de sociala kontaktytorna så gott det går, vid till exempel skiftbyten. Dessutom är alla besök till fabriken så gott som stoppade nu.
På Sofidel Sweden AB:s pappersbruk i östgötska Kisa är det inga resor och så få möten som möjligt. Så många tjänstemän som möjligt jobbar också hemifrån. Men att köra pappersarbete på distans är lite svårare, säger avdelningsordförande Nicko Tataridis. Foto: David Lundmark.
Även på italienskägda Sofidel Sweden AB:s pappersbruk i östgötska Kisa rullar produktionen på som den ska. Där tillverkar man omkring 55 000 ton mjukpapper varje år – för produkter som just hushålls- och toalettpapper, blöjor och servetter.
Och även där har säkerhetstänk högsta prioritet dessa dagar, förklarar Pappers avdelningsordförande Nicko Tataridis:
– O ja, vi hade ett coronamöte i fredags och eftersom vi ingår i en italiensk koncern så kanske det har blivit extra påtagligt oss. Inga resor och så få möten som möjligt. Så många tjänstemän som möjligt jobbar också hemifrån.
Men arbetarna då?
– Haha, det blir ju lite svårt att köra pappersarbete på distans. Men vi är väldigt försiktiga och uppmärksamma. Vi rör oss till exempel inte så mycket mellan de olika avdelningarna på fabriken som vi annars brukar göra.
– Men annars är det full rulle!
Ungefär så låter det också när DA ringer Gabriel Jöngren, avdelningsordförande i Mariestad. Där har finskägda Metsä Tissue en av sina tre toalettpappersproducerande fabriker i Sverige – de två andra finns i Pauliström och Nyboholm. Bruket i Mariestad, det största, har en kapacitet på cirka 75 000 årston.
Gabriel Jöngren har förstås märkt av den ökade efterfrågan.
– Absolut, säger han. Grossisterna vill köpa och just nu går det väldigt mycket ut från lagret, mer än normalt.
Har ni så det räcker?
– Inga problem. Det här löser vi.
Vilka extra säkerhetsåtgärder har ni vidtagit för att undvika smittspridning, så att produktionen kan hållas i gång?
– Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och sedan gör vi det vi kan göra när det gäller spritning och sanering. Eftersom det handlar om en droppsmitta och eftersom vi trycker på samma paneler och så, så är ju hygienen jätteviktig att tänka på.