Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen
Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.
Industriarbetarnas tidning
23 april, 2020
Skrivet av Elinor Torp
Regeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.
Under torsdagsförmiddagen sammanträdde Arbetsmarknadsutskottet. C och L går samman med M, KD och SD för att fälla förslaget om den utvidgade tillträdesrätten. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ger till Dagens Arbete sin kommentar:
– De regionala skyddsombuden är viktiga, ja deras arbete kan ytterst handla om liv och död. Idag står det klart att riksdagen kommer att fälla förslaget. Jag tycker att det är för jävligt.
I februari beslutade regeringen om det från fackets sida länge efterfrågade förslaget om utvidgad tillträdesrätt. Skyddsombuden skulle få möjlighet att besöka fler arbetsplatser. Även där det inte finns fackliga medlemmar och där arbetsmiljön ofta är som sämst.
– Om den kris vi är i nu har lärt oss något så är det att det lokala arbetsmiljöarbetet med en nära samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare måste fungera. Oavsett om det är skyddsombud inom äldreomsorgen som ser till att medarbetarna har rätt skyddsutrustning eller skyddsombudet på bygget som säkrar fallskyddet så är deras roll oersättlig för att du och jag ska kunna känna oss trygga på jobbet, säger Eva Nordmark.
Centerpartiets Martin Ådahl förklarar varför man fäller regeringens förslag:
– För det första har detta inget att göra med att vi måste ha förstärkt arbetsmiljö under corona, som vissa har sagt, utan det här är en helt annan fråga. Det är en fråga om vem som ska ha det yttersta ansvaret för kontroller av arbetsmiljön.
Fackföreningar, arbetsgivare eller myndigheter?
– Där har vi sagt att man inte kan delegera det ansvaret till fackombud som man mer och mer har gjort nu. Det måste ytterst förbli ett myndighetsansvar framöver.
Regionala skyddsombud ute i landet vittnar om att lokala arbetsgivare ofta är positiva till dem och använder dem som bollplank.
– Om det är så då är det ju inget problem. Då behövs ju inte den här lagstiftningen. Den här lagstiftningen är till för att flytta över en del av myndighetsutövandet i praktiken på de fackansvariga, vilket vi inte tycker är rätt. Vi tycker det är viktigt, i synnerhet nu i coronatider, att alla hänvisar tillbaka till myndigheterna. Att de har det yttersta ansvaret.
– Samtidigt vill jag säga att facket spelar en väldigt viktig roll för att belysa arbetsmiljöproblem. Att föra fram dem, att larma om dem och att få dem åtgärdade. Men de kan inte ha det yttersta myndighetsansvaret, säger Martin Ådahl (C).
Välj rätt partners nästa gång det blir aktuellt.