Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

27 april, 2020

Debatt Låt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs- och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S, i region Stockholm.

Om skribenten:

Robert Johansson är oppositionspolitiker och talesperson i tillväxt- och regionplanefrågor samt personalpolitik för Socialdemokraterna i Region Stockholm.

Få saker är som vanligt i Sverige just nu. Coronapandemin tvingar hela samhället att ställa om, och mycket ställs då på ände. Ett exempel på det är sommarjobben, som många unga ser fram mot varje sommar. Många branscher som brukar anställa många sommarjobbare kommer inte kunna göra det i år. Även i vård- och omsorg är det sannolikt att sommarjobben för skolungdomar blir färre för att minska risken för smittspridning.

Det kan mycket väl bli så att den sextonåring som tidigare kunnat hjälpa till i köket på en vårdavdelning nu inte kan göra det. Det handlar i grund och botten om att kraven på skydd, utrustning och rutiner med stor sannolikhet kommer vara högre än vanligt denna sommar. För att nå upp till kraven krävs i sin tur tid och kostnad för utbildning, som det sannolikt inte kommer att finnas resurser till.

Samtidigt hörs signaler om att det saknas arbetskraft inom jord- och skogsbruket i sommar. Detta eftersom många av de säsongsarbetare som brukar arbeta i sektorn kommer från andra delar EU (och även andra länder). De kan troligen inte ta sig till Sverige i år, antingen på grund av restriktioner i sina hemländer eller restriktioner här.

Det finns alltså en möjlighet att slå två flugor i en smäll. Bristen på sommarjobb inom besöksnäring, kommun och region å ena sidan och bristen på arbetskraft inom jord- och skogsbrukssektorn å andra sidan. Att ge ungdomar sommarjobb inom jord- och skogsbruk skulle kunna lösa båda problemen. Visserligen finns det arbetsmoment inom jordbruk och i synnerhet skogsbruk som personer under 18 år inte får utföra. Men det finns samtidigt arbetsuppgifter som kan utföras av unga, och där bör vi försöka flytta arbetskraften, i detta fall sommarjobbande ungdomar, dit de behövs.

Sverige är ett fantastiskt land med stora folkrörelser och intresseorganisationer som har en viktig roll att spela nu. Lantbrukarna med sina organisationer och kooperativ, vi andra som vill bidra till en konstruktiv lösning på problemen och de fackförbund som organiserar människor inom näringar med många sommarjobbare bör sätta sig ner och prata om hur vi tillsammans kan lösa den uppkomna situationen. Jag tror att om bara några tar taktpinnen så kan vi här finna en lösning.

Jag kommer därför utifrån min roll, som förtroendevald i SKR och oppositionspolitiker lyfta frågan och se vad SKR och Region Stockholm kan göra.

Dessutom vill jag uppmana andra politiker och tjänstemän att göra detsamma i sina regioner och kommuner. Hur ett samarbete mellan berörda parter ska se ut måste så klart tas fram i snabba och konstruktiva samtal. Men ett exempel skulle kanske vara att man; kommun, region, stat, näringsliv och civilsamhälle tillsammans anordna speciella rekryteringsdagar (via digitala plattformar) i dessa speciella tider.

Tillsammans kan vi ge unga en chans till ett första jobb och samtidigt säkra den inhemska försörjningen av livsmedel, se till att våra skogar får nya träd planterade efter avverkning och hålla ihop under krisen.

Jag kommer göra vad jag kan – gör det du också!

Robert Johansson
Socialdemokraterna i Region Stockholm

3 kommentarer till “Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar

  • Det avgörande för om arbetskraftsbristen skall lösas är givetvis att de – ungdomar eller andra – som utför arbetet får anställning avtalsenlig lön och övriga förmåner enligt svensk lag? Även när de tas in som ersättare för migranter vilka i åtskilliga fall inte har fått detta? Om jord- och skogsbrukssektorns företag anser sig inte ha råd med detta kan de väl tänkas få någon typ av statligt stöd. I fall de uppfyller villkoren förståss.
    Att erbjuda någon typ av alternativ ”sysselsättning” som Fas 3, eller andra åtgärder där bidragsbehövande tvingas arbeta på sämre villkor än vad som gäller enligt det fackliga löftet måste i stället fördömas som anti-facklig politik. Oberoende av vem eller vilka som beslutar om, finansierar, organiserar eller utnyttjar sådant. Inget Arbete Utan Anställning!

  • Håller helt med Fred Torssander.
    Sedan funderar jag på hur alla dessa ungdomar skall ackorderas eller bo under tiden man sommarjobbar?

    I staden kan man bo, sova och äta hos familjen men ute i naturen kanske flera mil hemifrån, hur skall detta lösa?
    Vem skall se till så att detta uppfylls? Politiker idag har ju noll koll på verkligheten!

    Man kan inte bedriva politik på sådant vis att den fattiggör människor. Därför håller jag med Fred Torssander. Fixa drägliga villkor. först.

  • Självklart är det upp till parterna att teckna kollektivavtal på ett sätt så att dessa ungdomar får skäliga villkor. Har jag någonstans skrivit motsatsen?

    Gällande inackordering så tror jag ni underskattar en krisande besöksnäring.

    Tobias du säger: ”politiker har noll koll på verksamheten”. Jag delar inte den bilden bara för att du inte håller med mig eller läser in saker i artikeln som inte står där. Innan jag blev politiker har jag själv varit fackligt förtroendevald och tecknat lokala kollektivavtalsuppgörelser. Visst jag kommer från en annan bransch (spårtrafik) men där tecknade vi särskilda kollektivavtal för sommarjobbande ungdomar (16-18 år). Om det kan vara något för er bransch är inte upp till mig utan till GS, Kommunal och deras motparter. Men det är ett sätt att göra det.

    Att det offentliga kan hjälpa till med att slussa arbetskraft från en bransch som har ett enorm överskott på arbetskraft noterar jag dock att vi är överens om.

    Tyvärr är ju nu flera av mina ideer ändå ”döda” eftersom man nu öppnar kranen för utländsk säsongsarbetskraft. Helt barockt om du frågar mig och det borde rendera mera liv från fackföreningsrörelsen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

Pontus Georgsson: För att den svenska modellen ska fungera är rätten till fina sympatiåtgärder en förutsättning

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Att straffa dem som har gällande avtal lockar inte nya företag till den svenska modellen, skriver Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

En sympatistrejk är som salt – den bidrar till helhet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

Krönika Kollektivavtalen ger löntagarna bättre villkor och företagen stabilitet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Kollektivavtalet är hjärtat i vår fackförening. Det är runt det vi kraftsamlar. Och det är i det vi försäkrar oss om goda löner och arbetsvillkor på våra arbetsplatser. Kollektivavtalet kommer till i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Genom att vara så […]

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Hur många arbetare kommer våga ta kampen för arbetsmiljön på egen hand”, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Det kanske finns civilisationer i rymden som redan passerat stadiet där de försöker utplåna sig själva, skriver musikern Johan Airijoki.

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

Förr fanns en bred samsyn om vilka som gynnas av krig – och vilka som är förlorarna, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Du kanske också vill läsa…

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Inga vinstutdelningar under krisen. Ok?”

”Inga vinstutdelningar under krisen. Ok?”

Ta nu chansen och visa på ett krisledarskap där ni kommer bli ihågkomna som hjältar – inte som giriga direktörer som sätter vinsten först, skriver industriarbetaren Kennet Bergkvist.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

”Dags att politikerna tar ett samlat grepp”

Under för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

”Er tystnad slår oss med häpnad”

Det hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.