Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Låt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs- och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S, i region Stockholm.
Robert Johansson är oppositionspolitiker och talesperson i tillväxt- och regionplanefrågor samt personalpolitik för Socialdemokraterna i Region Stockholm.
Få saker är som vanligt i Sverige just nu. Coronapandemin tvingar hela samhället att ställa om, och mycket ställs då på ände. Ett exempel på det är sommarjobben, som många unga ser fram mot varje sommar. Många branscher som brukar anställa många sommarjobbare kommer inte kunna göra det i år. Även i vård- och omsorg är det sannolikt att sommarjobben för skolungdomar blir färre för att minska risken för smittspridning.
Det kan mycket väl bli så att den sextonåring som tidigare kunnat hjälpa till i köket på en vårdavdelning nu inte kan göra det. Det handlar i grund och botten om att kraven på skydd, utrustning och rutiner med stor sannolikhet kommer vara högre än vanligt denna sommar. För att nå upp till kraven krävs i sin tur tid och kostnad för utbildning, som det sannolikt inte kommer att finnas resurser till.
Samtidigt hörs signaler om att det saknas arbetskraft inom jord- och skogsbruket i sommar. Detta eftersom många av de säsongsarbetare som brukar arbeta i sektorn kommer från andra delar EU (och även andra länder). De kan troligen inte ta sig till Sverige i år, antingen på grund av restriktioner i sina hemländer eller restriktioner här.
Det finns alltså en möjlighet att slå två flugor i en smäll. Bristen på sommarjobb inom besöksnäring, kommun och region å ena sidan och bristen på arbetskraft inom jord- och skogsbrukssektorn å andra sidan. Att ge ungdomar sommarjobb inom jord- och skogsbruk skulle kunna lösa båda problemen. Visserligen finns det arbetsmoment inom jordbruk och i synnerhet skogsbruk som personer under 18 år inte får utföra. Men det finns samtidigt arbetsuppgifter som kan utföras av unga, och där bör vi försöka flytta arbetskraften, i detta fall sommarjobbande ungdomar, dit de behövs.
Sverige är ett fantastiskt land med stora folkrörelser och intresseorganisationer som har en viktig roll att spela nu. Lantbrukarna med sina organisationer och kooperativ, vi andra som vill bidra till en konstruktiv lösning på problemen och de fackförbund som organiserar människor inom näringar med många sommarjobbare bör sätta sig ner och prata om hur vi tillsammans kan lösa den uppkomna situationen. Jag tror att om bara några tar taktpinnen så kan vi här finna en lösning.
Jag kommer därför utifrån min roll, som förtroendevald i SKR och oppositionspolitiker lyfta frågan och se vad SKR och Region Stockholm kan göra.
Dessutom vill jag uppmana andra politiker och tjänstemän att göra detsamma i sina regioner och kommuner. Hur ett samarbete mellan berörda parter ska se ut måste så klart tas fram i snabba och konstruktiva samtal. Men ett exempel skulle kanske vara att man; kommun, region, stat, näringsliv och civilsamhälle tillsammans anordna speciella rekryteringsdagar (via digitala plattformar) i dessa speciella tider.
Tillsammans kan vi ge unga en chans till ett första jobb och samtidigt säkra den inhemska försörjningen av livsmedel, se till att våra skogar får nya träd planterade efter avverkning och hålla ihop under krisen.
Jag kommer göra vad jag kan – gör det du också!
Robert Johansson
Socialdemokraterna i Region Stockholm
Det avgörande för om arbetskraftsbristen skall lösas är givetvis att de – ungdomar eller andra – som utför arbetet får anställning avtalsenlig lön och övriga förmåner enligt svensk lag? Även när de tas in som ersättare för migranter vilka i åtskilliga fall inte har fått detta? Om jord- och skogsbrukssektorns företag anser sig inte ha råd med detta kan de väl tänkas få någon typ av statligt stöd. I fall de uppfyller villkoren förståss.
Att erbjuda någon typ av alternativ ”sysselsättning” som Fas 3, eller andra åtgärder där bidragsbehövande tvingas arbeta på sämre villkor än vad som gäller enligt det fackliga löftet måste i stället fördömas som anti-facklig politik. Oberoende av vem eller vilka som beslutar om, finansierar, organiserar eller utnyttjar sådant. Inget Arbete Utan Anställning!
Håller helt med Fred Torssander.
Sedan funderar jag på hur alla dessa ungdomar skall ackorderas eller bo under tiden man sommarjobbar?
I staden kan man bo, sova och äta hos familjen men ute i naturen kanske flera mil hemifrån, hur skall detta lösa?
Vem skall se till så att detta uppfylls? Politiker idag har ju noll koll på verkligheten!
Man kan inte bedriva politik på sådant vis att den fattiggör människor. Därför håller jag med Fred Torssander. Fixa drägliga villkor. först.
Självklart är det upp till parterna att teckna kollektivavtal på ett sätt så att dessa ungdomar får skäliga villkor. Har jag någonstans skrivit motsatsen?
Gällande inackordering så tror jag ni underskattar en krisande besöksnäring.
Tobias du säger: ”politiker har noll koll på verksamheten”. Jag delar inte den bilden bara för att du inte håller med mig eller läser in saker i artikeln som inte står där. Innan jag blev politiker har jag själv varit fackligt förtroendevald och tecknat lokala kollektivavtalsuppgörelser. Visst jag kommer från en annan bransch (spårtrafik) men där tecknade vi särskilda kollektivavtal för sommarjobbande ungdomar (16-18 år). Om det kan vara något för er bransch är inte upp till mig utan till GS, Kommunal och deras motparter. Men det är ett sätt att göra det.
Att det offentliga kan hjälpa till med att slussa arbetskraft från en bransch som har ett enorm överskott på arbetskraft noterar jag dock att vi är överens om.
Tyvärr är ju nu flera av mina ideer ändå ”döda” eftersom man nu öppnar kranen för utländsk säsongsarbetskraft. Helt barockt om du frågar mig och det borde rendera mera liv från fackföreningsrörelsen.