Lång kamp för ett erkännande
Hon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.
Industriarbetarnas tidning
3 april, 2020
Skrivet av Johanna Edström
Möte med ”Förbered dig på att det kommer att ta tid och förmodligen inte gå så bra. Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.”
Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.
Ålder: 45 år.
Gör: Förtidspensionär. Fick sitt diskbråck klassat som arbetsskada i unik dom mot Försäkringskassan.
Familj: Sambo, två barn, 19 och 23 år, hundarna Elvis, Nike, Svian (alla tre staffordshire bullterrier) och Ozzy (chihuahua).
Fritid: Gillar att fotografera.
Mitt i steget smällde det till i ryggen. Kent Dahlin var 28 år. Sedan dess har han opererats för diskbråck fem gånger. Han började jobba direkt efter högstadiet, tunga arbeten som slet på ryggen. I dag är han 45 år och förtidspensionär.
Hur är det att leva med smärtan?
– Jag äter smärtstillande dygnet runt och det kommer jag att behöva göra resten av mitt liv. Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen. Men smärtan har jag lärt mig leva med. Det är jobbigare att jag missat så mycket med barnen. Jag har inte kunnat lyfta upp och trösta dem utan fått stå vid sidan av spjälsängen och klappa dem på huvudet. Men jag kan inte bara ge upp, ligga i sängen och tycka att livet är skit. Man måste hitta glimtarna. Jag har barnen, min sambo och hundarna.
Vad fick dig att orka kämpa för att få det erkänt som arbetsskada?
– ”Vad har jag att förlora, det är min sista chans”, tänkte jag. Jag fick också höra att företaget där jag arbetade förbjöd min typ av arbetsuppgift efter att jag skadades. Nu sköts det maskinellt. Någon ska offras, så är det. Jag hoppas att genom att vi drev det här vidare kan andra få hjälp. Det finns många tusen trasiga axlar och ryggar där ute, som behöver få veta att det går att få rätt.
Vad betyder det för dig?
– Upprättelse. Jag vet inte vad det kommer att innebära ekonomiskt än, kanske livränta. Då kanske vår familj kan få ett drägligare liv, kanske bli skuldfria och min sambo kunde slippa jobba extra.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.