Blir jag utan semester?
Kan arbetsgivaren neka mig redan beviljad semester på grund av att jag säger upp mig från mitt arbete?, undrar en läsare.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Fråga om jobbet | Ledighet.Har arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej? Får chefen neka semester på vilka grunder som helst?
Svar:Arbetstagarna har rätt till inflytande över när semestern läggs, vilket främst sker genom förhandlingar avseende huvudsemestern mellan arbetsgivaren och facket. Huvudsemestern är den ledighetsperiod om minst fyra veckor som enligt semesterlagen ska läggas ut under sommarmånaderna juni, juli och augusti.
I förhandlingarna ska arbetsgivaren ange och motivera sina skäl för hur semesterledigheten ska förläggas. Om facket avstår från att förhandla eller semestern avser annan tid än huvudsemestern, kan arbetstagaren samråda med arbetsgivaren. Detsamma gäller om arbetstagaren är oorganiserad.
Skälen för hur semestern ska läggas ut ska vara motiverade utifrån verksamhetens behov. Om det inte går att komma överens så bestämmer arbetsgivaren.
Henric Ask
jurist
Avsked.När det är personalindragningar i många industrier undrar jag om skyddsombuden kan avskedas, eller är de skyddade på något vis?
Svar:Ett skyddsombud är en fackligt förtroendevald och omfattas av förtroendemannalagen. När förtroendemannalagen kom till diskuterades det om det behövdes särskilda regler mot uppsägning eller avskedande av en fackligt förtroendevald. Det bedömdes då att samma lagregler som skyddade arbetstagare i allmänhet var tillräckliga, men att det var nödvändigt att ha en särskild regel om företrädesrätt för förtroendevalda vid permittering och uppsägning på grund av arbetsbrist.
Vid sådana situationer ska en förtroendevald ges företräde till fortsatt anställning om det är av särskild betydelse för den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Regeln ska underlätta för facket att upprätthålla viktig verksamhet vid driftinskränkningar.
Om en förtroendevald däremot gör sig skyldig till någon allvarlig förseelse riskerar hen att på samma sätt som vilken arbetstagare som helst att sägas upp eller avskedas.
I domstolspraxis har inte godtagits att den förtroendevalda skulle ha ett starkare anställningsskydd. Det finns även avgöranden där det har varit till nackdel att vara förtroendevald. Om skyddsombudet skulle sägas upp eller avskedas på grund av hens fackliga engagemang så skyddas skyddsombudet av föreningsrätten, det vill säga rätten att utnyttja sitt medlemskap i en facklig organisation och att verka för densamma eller att bilda en sådan.
Henric Ask
jurist
Vaccin.Får en arbetsgivare, före en eventuell anställning, fråga vilka vaccinationer man tagit?
Svar:Under en anställningsintervju frågar arbetsgivaren massor med saker för att kunna bedöma om det ska bli aktuellt med en anställning.
På vilket sätt olika vaccinationer påverkar din möjlighet att bli anställd är svårt att se. Du kan fråga varför arbetsgivaren behöver veta detta och hur hen tänker behandla ditt svar, till exempel om uppgiften ska behandlas och registreras på något sätt.
Uppgifter om hälsa är en känslig personuppgift som dataskyddsförordningen kan bli tillämplig på.
Känsliga personuppgifter får som huvudregel inte behandlas. Undantaget från detta är bland annat om den anställda har samtyckt eller om det är nödvändigt för att arbetsgivaren ska kunna betala sjuklön. Arbetsgivaren måste ta hänsyn till dessa regler.
Henric Ask
jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.