Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Får chefen neka min semester?

21 maj, 2020

Fråga om jobbet | Ledighet.Har arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej? Får chefen neka semester på vilka grunder som helst?

Svar:Arbetstagarna har rätt till inflytande över när semestern läggs, vilket främst sker genom förhandlingar avseende huvudsemestern mellan arbetsgivaren och facket. Huvudsemestern är den ledighetsperiod om minst fyra veckor som enligt semesterlagen ska läggas ut under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

I förhandlingarna ska arbetsgivaren ange och motivera sina skäl för hur semesterledigheten ska förläggas. Om facket avstår från att förhandla eller semestern avser annan tid än huvudsemestern, kan arbetstagaren samråda med arbetsgivaren. Detsamma gäller om arbetstagaren är oorganiserad.

Skälen för hur semestern ska läggas ut ska vara motiverade utifrån verksamhetens behov. Om det inte går att komma överens så bestämmer arbetsgivaren.
Henric Ask
jurist

Är skyddsombud skyddade vid uppsägningar?

Avsked.När det är personalindragningar i många industrier undrar jag om skyddsombuden kan avskedas, eller är de skyddade på något vis?

Svar:Ett skyddsombud är en fackligt förtroendevald och omfattas av förtroendemannalagen. När förtroendemannalagen kom till diskuterades det om det behövdes särskilda regler mot uppsägning eller avskedande av en fackligt förtroendevald. Det bedömdes då att samma lagregler som skyddade arbetstagare i allmänhet var tillräckliga, men att det var nödvändigt att ha en särskild regel om företrädesrätt för förtroendevalda vid permittering och uppsägning på grund av arbetsbrist.

Vid sådana situationer ska en förtroendevald ges företräde till fortsatt anställning om det är av särskild betydelse för den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Regeln ska underlätta för facket att upprätthålla viktig verksamhet vid driftinskränkningar.

Om en förtroendevald däremot gör sig skyldig till någon allvarlig förseelse riskerar hen att på samma sätt som vilken arbetstagare som helst att sägas upp eller avskedas.

I domstolspraxis har inte godtagits att den förtroendevalda skulle ha ett starkare anställningsskydd. Det finns även avgöranden där det har varit till nackdel att vara förtroendevald. Om skyddsombudet skulle sägas upp eller avskedas på grund av hens fackliga engagemang så skyddas skyddsombudet av föreningsrätten, det vill säga rätten att utnyttja sitt medlemskap i en facklig organisation och att verka för densamma eller att bilda en sådan.
Henric Ask
jurist

Är det okej att få den frågan?

Vaccin.Får en arbetsgivare, före en eventuell anställning, fråga vilka vaccinationer man tagit?

Svar:Under en anställningsintervju frågar arbetsgivaren massor med saker för att kunna bedöma om det ska bli aktuellt med en anställning.

På vilket sätt olika vaccinationer påverkar din möjlighet att bli anställd är svårt att se. Du kan fråga varför arbetsgivaren behöver veta detta och hur hen tänker behandla ditt svar, till exempel om uppgiften ska behandlas och registreras på något sätt.
Uppgifter om hälsa är en känslig personuppgift som dataskyddsförordningen kan bli tillämplig på.

Känsliga personuppgifter får som huvudregel inte behandlas. Undantaget från detta är bland annat om den anställda har samtyckt eller om det är nödvändigt för att arbetsgivaren ska kunna betala sjuklön. Arbetsgivaren måste ta hänsyn till dessa regler.
Henric Ask
jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Blir jag utan semester?

Kan arbetsgivaren neka mig redan beviljad semester på grund av att jag säger upp mig från mitt arbete?, undrar en läsare.

När har vi rätt att få ledigt?

Några på jobbet påstår att om man säger till tre veckor i förväg måste man få ledigt. Jag hävdar att det inte är så. Nu är vi flera som vill veta vad som gäller.

Chefen säger att jag är slö – får jag mindre i lön?

Arbetsgivaren vill inte betala ut full lön för arbetet. Vad gäller? Jurist Henric Ask svarar.

Är det okej att åka till bilbesiktningen?

En läsare undrar om hen har rätt att ta ledigt från jobbet föra att åka till bilprovningen. Jurist Henric Ask svarar.

Jag tog droger – kan jag få sparken?

Jag tog droger – kan jag få sparken?

En av DA:s läsare testade positivt för cannabis och tramadol, och är nu orolig för att bli av med jobbet. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

När får jag svar om ledigheten?

En läsare vill söka ledigt för studier, och undrar om hen bör ansöka varje termin. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Jag jobbade på semestern – vad blir min lön?

Jag jobbade på semestern – vad blir min lön?

En läsare blev inbeordrad till ett pass på under en semesterdag. Vilken ersättning gäller?

När får jag svar om ledighet?

När får jag svar om ledighet?

En läsare har ansökt om ledighet en månad innan datumet hen ska vara ledig.När måste chefen ge ett svar? DA:s expertjurist Henric Ask reder ut.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Måste jag visa intyg att jag har ett annat jobb?

Om ens chef väljer att godkänna ens tjänstledighet för att testa nytt arbete inom annan bransch, kan den kräva att se papper på att man jobbar? Jurist Henric Ask svarar en undrande läsare.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.