Strulet med omställningsstudiestödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”
Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda.
Som en del av januariavtalet tillsatte regeringen en utredning om hur lagen om anställningstrygghet, las, skulle kunna förändras.
På måndag ska förslagen presenteras, men SVT:s Agenda har tagit del av dem redan nu. Utredaren förslår flera förändringar, bland annat en utvidgning av undantagen i turordningsreglerna.
I dag får arbetsgivare med upp till tio anställda undanta två personer från reglerna. Det föreslås utökas till fem personer, och gälla även företag med fler än tio anställda.
Ålder ska inte heller vara en faktor vid arbetsbrist. Om två personer har arbetat lika länge får arbetsgivaren välja vem som får gå.
Vi har pappersbruk där man gör toapapper av returpapper.
Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson föreslår att utredningen slängs i papperskorgen.
Visstidsanställda skulle eventuellt kunna se en viss förbättring. Utredningen föreslår att de som har jobbat nio månader under tre år ska få förtur till en tillsvidareanställning, skriver SVT. I dag gäller tolv månader.
Facket kan i en del fall förlora möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning. I dag kan en anställd behålla jobbet och lönen tills en sådan tvist är löst. Utredningens förslag gäller företag med upp till femton anställda.
– Skulle allt de föreslår bli verklighet, vore det förödande för hela arbetsmarknaden. Våra och andras medlemmar tappar trygghet, och jag tror att trygghet är bra för arbetsmarknaden, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson och föreslår att utredningen slängs i papperskorgen.
– Vi har pappersbruk där man gör toapapper av returpapper.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är kritisk till att politikerna lägger sig i över huvud taget.
– Vi vill ju att det ska lösas genom att vi kommer överens med arbetsgivarna, säger han.
Den inställningen delar han med GS:s förbundsordförande Per-Olof Sjöö:
– Det är bättre att parterna får sätta sig ner och förhandla om detta, utan ett hot om en lagstiftning, säger han och fortsätter:
– Om man ser till de förslag som kommit fram nu, är det en kraftig försämring av anställningsskyddet, framförallt för dem som jobbar på lite mindre företag.
Också Industriarbetsgivarna ser hellre att parterna själva kommer överens. Om utredningens förslag skulle bli verklighet, finns en risk att varken fack eller arbetsgivare blir nöjda, menar deras förhandlingschef Per Widolf.
– De uppgifter som nu har framkommit i media, visar på vikten att parterna på arbetsmarknaden tar sitt ansvar och moderniserar arbetsrätten genom förhandlingar.
Han anser att förslagen är långt ifrån tillräckligt omfattande.
– Systemet måste förändras i grunden. Det är gammalmodigt, det låser in folk, det stänger ute folk och bidrar inte till företagens konkurrenskraft och vilja att anställa.
Parallellt med den statliga utredningen tittar flera arbetsgrupper på olika frågor som ett underlag inför att fack och arbetsgivare ska förhandla i höst. Även det ska vara klart i början av juni.
Själva förhandlingarna ska vara klara i slutet av september, innan den vanliga avtalsrörelsen om löner och andra villkor drar igång.
– Det kommer att bli tajt, säger Veli-Pekka Säikkälä, som därför också tycker att det är bra att utredningen föreslår att nya regler ska införas först juli 2022, och inte ett år tidigare som det var tänkt.
Förr hade GS Per-olof sjöö och Metalls Veli-Pekka kallats för svartfötter! Vilka företrädare för knegarna!
IF Metall var med och öppnade Pandoras ask. Politiker är ett känsligt släkte, hade man från fackligt håll sagt hit men inte längre när frågan kom upp.
Men vi står fortfarande med mössan i hand. När får vi se en offensiv facklig rörelse igen?