Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Traumat efter Palmemordet är för evigt

10 juni, 2020

Skrivet av

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

LedareOm gärningsmannen var Stig Engström visar det att Palmehatet hade betydligt större betydelse än vad tidigare utredningar lagt vikt vid. Ett politiskt mord, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kom då dagen äntligen då lösningen på Palmemordet skulle ges av chefsåklagaren vid Palmeutredningen. Ett nationellt trauma skulle kanske äntligen kunna upphöra 34 år efter mordet på statsminister Olof Palme?

Tyvärr blev det inte så. Åklagaren Krister Peterson pekade visserligen med emfas ut den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som sannolik gärningsman. Men någon ny teknisk bevisning hade han inte. Det där mordvapnet som påstods ha hittats enligt medieuppgifter häromdagen visade sig inte alls finnas eller kunde åtminstone inte knytas till Engström.

Eftersom den misstänkta gärningsmannen dessutom är död sedan 20 år går det inte att ställa honom inför rätta. Därför läggs nu förundersökningen ned.

Palmeutredningen under ledning av Krister Peterson kunde därmed inte lösa oss från det nationella traumat med det ouppklarade mordet. Spekulationerna kommer tyvärr att fortsätta.

Men ändå är Palmeutredningens och åklagarens slutsatser av stort intresse då de innebär en svidande kritik mot det polisarbete som utfördes efter mordet. Att Stig Engström så snabbt och på så lösa grunder avfärdades och lades ”ad acta” är en skandal som kommer att höra till svensk polishistorias värsta någonsin. Allt schabblande i polisutredningen och Hans Holmérs mer eller mindre vansinniga ”spår” försvårade och omöjliggjorde en gedigen mordutredning. Det är detta som lett till vårt nationella trauma.

”Om vi hade varit aktiva då för 34 år sedan hade Stig Engström blivit frihetsberövad”, sa åklagare Krister Peterson vid dagens presskonferens.

Den kommentaren löser knappast känslan av nationellt trauma men det bekräftar den frustration som många, både experter och allmänhet, känt inför mordutredningens alla konstigheter. Det är trots allt något positivt.

Om åklagaren har rätt i att mördaren var Stig Engström måste vi också dra slutsatsen att Palmehatet hade betydligt större betydelse än vad tidigare utredningar lagt vikt vid.

I vår tid av extrem polarisering och ökat näthat är det oändligt viktigt att inse att uppiskat hat mot personer om de så är politiker eller journalister eller andra opinionsbildare måste tas på yttersta allvar. Hat kan lätt övergå till våld. Och om gärningsmannen var Stig Engström blev plötsligt Palmemordet ett politiskt mord till skillnad från då ”en blandmissbrukare från Sollentuna” ansågs vara mördaren.

Huruvida Skandiamannen var mördaren eller inte kommer vi aldrig att få veta så länge inget mordvapen kan knytas till honom. Det är nog också ett skäl till att åklagaren väljer att lägga ned förundersökningen. Ett åtal utan teknisk bevisning hade rimligen inte hållit i en rättegång.

Traumat lär för alltid finnas där. Olof Palmes liv avslutades alldeles för tidigt – detta drabbade en familj på ett förfärande sätt, det drabbade svensk socialdemokrati som förlorade en av sina största politiska ledare och det drabbade en nation vars statsminister mördades på öppen gata en februarikväll 1986.

Förhoppningsvis har polisen lärt sig av alla misstag och förhoppningsvis kan Palmeutredningens och även tidskriften Filters berättelse om Stig Engström vara varningsklocka nog för att ta det högerextrema hatet på yttersta allvar.

En kommentar till “Traumat efter Palmemordet är för evigt

  • Christer Pettersson gav stockholmsrövaren ett ansikte.
    Krister Petersson gav västgötaklimaxen ett ansikte.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut för olika branscher. Vårt journalistiska signum att vara arbetsplatsnära är svårt nu då de flesta arbetsplatser […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.