Industriarbetarnas tidning

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

20 oktober, 2020 - 14:02

Skrivet av Rasmus Lygner, Anna Julius och Pontus Ohlin

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”.

Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader.

Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till förslaget. I ett pressmeddelande kallar de budet för ”oacceptabelt lågt”.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

– Det var alldeles för lågt, helt enkelt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Han säger att budet låg på 0,7 procent från första november, sedan 1,9 procent den 1 april 2021 och 1,9 procent under 2022. Utan retroaktivitet från den 1 april i år, som facket krävt.

Det fanns heller ingen avsättning till delpension, som är ett krav från facken inom industrin. Inte heller fanns den överenskommelse om förstärkningar av avtalsförsäkringarna med som parterna skissade fram i våras.

– Vi har sagt att avtalsförsäkringarna behöver vara med om vi ska träffa ett längre avtal, oavsett om det är 29 månader eller 17 månader, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Pappers, som har valt att stå utanför Facken inom industrin, har fått ett motsvarande bud från Industriarbetarna. Ett bud som de valt att tacka nej till.

De har sedan tidigare krävt 4 procents lönelyft under ett år.

”Det känns onödigt långt från det vi begärt. Ett långt avtal kräver betydligt mer”, skriver förbundsordförande Pontus Georgsson i ett sms till Dagens Arbete.

Madelene Engman, GS avtalssekreterare. Foto: Marie Edholm

GS-facket tycker också att budet var för lågt.

– Det första som slog oss när vi fick hemställan var de otroligt låga nivåerna, det var den avgörande faktorn, säger GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman.

Hon påpekar att industrifackens krav är ställda från den 1 april i år, alltså från det datum som de nuvarande avtalen skulle ha löpt ut om avtalsrörelsen inte skjutits upp på grund av coronaviruset.

– Då behöver det märkas att det inte är sju förlorade månader, säger hon om löneökningarna.

Industriarbetsgivarna kan, å andra sidan, acceptera budet trots att det ligger på ”smärtgränsen” för vad svenska företag klarar av.

– Vi konstaterar att lönebudet är på en mycket hög nivå och det ligger absolut på smärtgränsen av vad svenska företag klarar av. Men vi är beredda att acceptera budet då det innehåller en nedväxling av löneökningstakten från nuvarande nivå, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf i ett pressmeddelande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrin överens om löneökningar på 5,4 procent

Industrin överens om löneökningar på 5,4 procent

Fack och arbetsgivare inom industrin har enats om löneökningar på 5,4 procent i 29 månader.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.