Facken inom industrin (arkivbild). Foto: Lisa Arfwidson
Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar
20 oktober, 2020
- 14:02
Skrivet av Rasmus Lygner, Anna Julius och Pontus Ohlin
Dela:
Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”.
Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader.
Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till förslaget. I ett pressmeddelande kallar de budet för ”oacceptabelt lågt”.
Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.
– Det var alldeles för lågt, helt enkelt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Han säger att budet låg på 0,7 procent från första november, sedan 1,9 procent den 1 april 2021 och 1,9 procent under 2022. Utan retroaktivitet från den 1 april i år, som facket krävt.
Det fanns heller ingen avsättning till delpension, som är ett krav från facken inom industrin. Inte heller fanns den överenskommelse om förstärkningar av avtalsförsäkringarna med som parterna skissade fram i våras.
– Vi har sagt att avtalsförsäkringarna behöver vara med om vi ska träffa ett längre avtal, oavsett om det är 29 månader eller 17 månader, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Pappers, som har valt att stå utanför Facken inom industrin, har fått ett motsvarande bud från Industriarbetarna. Ett bud som de valt att tacka nej till.
De har sedan tidigare krävt 4 procents lönelyft under ett år.
”Det känns onödigt långt från det vi begärt. Ett långt avtal kräver betydligt mer”, skriver förbundsordförande Pontus Georgsson i ett sms till Dagens Arbete.
Madelene Engman, GS avtalssekreterare. Foto: Marie Edholm
GS-facket tycker också att budet var för lågt.
– Det första som slog oss när vi fick hemställan var de otroligt låga nivåerna, det var den avgörande faktorn, säger GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman.
Hon påpekar att industrifackens krav är ställda från den 1 april i år, alltså från det datum som de nuvarande avtalen skulle ha löpt ut om avtalsrörelsen inte skjutits upp på grund av coronaviruset.
– Då behöver det märkas att det inte är sju förlorade månader, säger hon om löneökningarna.
Industriarbetsgivarna kan, å andra sidan, acceptera budet trots att det ligger på ”smärtgränsen” för vad svenska företag klarar av.
– Vi konstaterar att lönebudet är på en mycket hög nivå och det ligger absolut på smärtgränsen av vad svenska företag klarar av. Men vi är beredda att acceptera budet då det innehåller en nedväxling av löneökningstakten från nuvarande nivå, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf i ett pressmeddelande.