Industriarbetarnas tidning

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

16 oktober, 2020

Skrivet av Rasmus Lygner och Pontus Ohlin

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Sedan klockan 14 har LO suttit i möte om slutbudet i las-förhandlingen. Sent på fredagen kom beskedet att LO-styrelsen säger nej till förslaget. Det betyder att förhandlingarna om arbetsrätten återigen har kraschat.

Beslutet i LO:s styrelse var enhälligt. LO:s ordförande Susanna Gideonsson vill inte i detalj beskriva varför styrelsen röstade nej till förslaget, utan pekar på att helheten inte höll. De fick förslaget sent i natt och har ägnat dagen åt att gå igenom det.

– Själva beslutet tog inte lång tid, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pontus Georgsson. Foto: Sara Kroon.

Papper förbundsordförande Pontus Georgsson, som sitter med i LO:s styrelse, säger till DA att han är nöjd med att beslutet var enhälligt.

– Ett enhälligt nej är ju ett bra nej. Det värsta som kunde ha hänt var om vi alla förbund hade varit splittrade, men nu blev det inte så.

När las-förhandlingarna återupptogs i veckan trodde Pontus Georgsson till en början på en viss ljusning för fackens del.

– I och med att arbetsgivarna ville återuppta förhandlingarna, trodde jag det. Men nu visade det sig att de inte ville gå oss närmare till mötes, säger han.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån

– Jag är besviken att vi inte nådde ända fram. Det här är väldigt viktiga frågor för våra medlemmar. Men på det hela taget var arbetsgivarnas erbjudande ett för högt pris att betala, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hon säger, likt många andra, att det var helheten som inte höll.

– Bland annat tyckte vi att förslaget var lite för långtgående när det gällde undantagen i turordningsreglerna.

Är dörren stängd för ytterligare förhandlingar om las?

– Jag vill aldrig slänga igen någon dörr och säga ”aldrig mer”. Man känner sig lite uppgiven, men nu går vi in i nästa vecka och fortsätter våra avtalsförhandlingar för att teckna normerande avtal.

Men att lyfta in las-frågorna i avtalsrörelsen är inte aktuellt. Industrin lämnar sina krav tre månader innan förhandlingarna påbörjas och tar därefter inte in nya krav.

GS ordförande Per-Olof Sjö vid LO-borgen på fredagen. Foto: TT Nyhetsbyrån

GS:s ordförande Per-Olof Sjöö säger att slutbudet innehöll en del bra förslag, men att försämringarna i anställningsskyddet var för omfattande.

– Det fanns saker i det här budet som är jättebra för våra medlemmar, bland annat mycket bättre omställningsmöjligheter. Men tyvärr var det alldeles för drastiska försämringar i anställningsskyddet. Då är det inte mycket att göra åt, utan vi kan bara konstatera att det inte går, säger han.

Vad gjorde att styrelsen inte kunde rösta för förslaget?

– Jag tror att det var lite olika för de olika förbunden. För GS:s vidkommande var det just förslaget runt turordningsreglerna som blev alltför svårsmält.

Han säger att förslaget skulle ge arbetsgivarna stora möjligheter att göra undantag vid arbetsbrist. Och försvaga fackets möjligheter att företräda sina medlemmar.

– Allt för mycket makt åt arbetsgivarna, helt enkelt.

Fredagens beslut betyder att styrelsen rekommenderar LO:s representantskap – LO:s högsta beslutande organ – att rösta ner förslaget när de samlas på tisdag.

– Nu har vi i alla fall tagit den här matchen som jag ser det. Men sedan återstår en till match mot politiken, och där har vi i LO varit enade hela tiden: att försöka hålla undan politikerna från vårt bord, säger Pontus Georgsson.

Lasförhandlingarna strandade första gången natten mellan den 30 september och 1 oktober. Många inom fackföreningsrörelsen har varit kritiska till den las-utredning som regeringen har lagt fram, och ansett att den tvingat fram förhandlingarna.

Susanna Gideonsson säger att LO inte har förhandlat utifrån innehållet i utredningen, men att den har stört förhandlingarna genom att ändra utgångspunkten för samtalen.

– Vi upplever att det hela tiden finns ett annat alternativ som funnits där bak i skuggorna och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar med våra motparter.

Januariavtalet mellan S, MP, C och L säger att den statliga utredningen ska bli lag om fack och arbetsgivare inte lyckas komma överens.

Vänsterpartiet har hotat med att väcka misstroende och avsätta regeringen och las-utredningens förslag blir lag, medan Centern och Liberalerna i sin tur har hotat att överge januariavtalet om förslagen inte blir lag.

– När det gäller eventuell regeringskris får de hantera det, det får de politiska partierna hantera, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på fredagens presskonferens.

– Vad blir frukten på flera års tid? Nu hade vi ett fönster och en möjlighet som jag tror är svår att komma tillbaka till. Men det är väl de som skriver historieböckerna som får avgöra om vi gjorde fel val, säger Marie Nilsson.

Las-förhandlingarna återupptogs mitt i den pågående avtalsrörelsen. Kollektivavtalen som egentligen löpte ut sista mars förlängdes till den sista oktober på grund av coronakrisen.

– Alla LO-förbunden ligger nu i en avtalsrörelse och många av frågorna kommer naturligtvis att flyttas över dit nu, och där fortsätter kampen, säger Susanna Gideonsson.

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt Näringsliv beklagade på fredagseftermiddagen LO-styrelsens nej.

– Det är djupt beklagligt att det inte blev en överenskommelse. Förhandlingarna har varit konstruktiva och det har funnits ett samförstånd i förhandlingsrummet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Han säger att de varit beredda till stora uppoffringar i förhandlingarna.

– Det är en djup besvikelse att LO inte kan acceptera den kompromiss som togs fram i förhandlingsrummet. Det är särskilt uppseendeväckande att LO:s styrelse är enig om att inte anta kompromissen.

3 kommentarer till “LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

 • Nu är det dags att låsa in förhandlarna i konklave med gradvist försämrad matkvalitet och inte släppa ut dem innan ett vitt rökmoln indikerar att man kommit överens. 😉

 • Spel för galleriet.
  .
  Varför skall arbetsköparna vilja förhandla om ett bud som blir till deras nackdel?
  .
  Dom har Lööf och Sabuni som stöd i regeringsställning som frenetiskt vidhåller att Toijers utredning skall bli lag. Underligt är det i det avseendet att framför allt INTE Centern håller sig till det som avtal som ingåtts.
  .
  Punkt 20 på Centerns kravlista.
  ”Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren MOT godtyckliga uppsägningar.
  .
  Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.”
  .
  Som alla kan se står det MOT och inte FÖR Godtyckliga uppsägningar. Jag skulle vilja kalla detta för ett regelvidrigt avtalsbrott från Centerns sida. Och partier som bryter mot avtal är skamligt oseriösa och opålitliga som VI inte kan sätta tilltro till i något avseende.
  .
  Vi alla behöver alla mer trygghet, inte mindre!!!. Det som utspelar sig på den politiska förhandlingsarenan i nuläget är inget annat än ett spel för galleriet.
  .
  ”Trygghetssocialist”

 • Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, borde skämas över den förljugna besvikelse han säger sig känna. Men det är klart att har man alla korten plus jokern i sin hand kan man alltid påstå saker man vet inte är sanna.

  Denne industrins man ler nog i mjugg nu när facket fick en redig käftsmäll.

  Men den större frågan är; vad gör den fackliga kollektiva rörelsen nu?
  Kan man kontra en sådan här smäll?
  Vill man ta tag i detta med en ”stor strejk” som skapar lite mer skärpa i förhandlingarna framöver?

  Eller kommer man att kalla detta också för ”den svenska modellen” ?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las