Industriarbetarnas tidning

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

16 oktober, 2020

Skrivet av Rasmus Lygner och Pontus Ohlin

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Sedan klockan 14 har LO suttit i möte om slutbudet i las-förhandlingen. Sent på fredagen kom beskedet att LO-styrelsen säger nej till förslaget. Det betyder att förhandlingarna om arbetsrätten återigen har kraschat.

Beslutet i LO:s styrelse var enhälligt. LO:s ordförande Susanna Gideonsson vill inte i detalj beskriva varför styrelsen röstade nej till förslaget, utan pekar på att helheten inte höll. De fick förslaget sent i natt och har ägnat dagen åt att gå igenom det.

– Själva beslutet tog inte lång tid, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pontus Georgsson. Foto: Sara Kroon.

Papper förbundsordförande Pontus Georgsson, som sitter med i LO:s styrelse, säger till DA att han är nöjd med att beslutet var enhälligt.

– Ett enhälligt nej är ju ett bra nej. Det värsta som kunde ha hänt var om vi alla förbund hade varit splittrade, men nu blev det inte så.

När las-förhandlingarna återupptogs i veckan trodde Pontus Georgsson till en början på en viss ljusning för fackens del.

– I och med att arbetsgivarna ville återuppta förhandlingarna, trodde jag det. Men nu visade det sig att de inte ville gå oss närmare till mötes, säger han.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån

– Jag är besviken att vi inte nådde ända fram. Det här är väldigt viktiga frågor för våra medlemmar. Men på det hela taget var arbetsgivarnas erbjudande ett för högt pris att betala, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hon säger, likt många andra, att det var helheten som inte höll.

– Bland annat tyckte vi att förslaget var lite för långtgående när det gällde undantagen i turordningsreglerna.

Är dörren stängd för ytterligare förhandlingar om las?

– Jag vill aldrig slänga igen någon dörr och säga ”aldrig mer”. Man känner sig lite uppgiven, men nu går vi in i nästa vecka och fortsätter våra avtalsförhandlingar för att teckna normerande avtal.

Men att lyfta in las-frågorna i avtalsrörelsen är inte aktuellt. Industrin lämnar sina krav tre månader innan förhandlingarna påbörjas och tar därefter inte in nya krav.

GS ordförande Per-Olof Sjö vid LO-borgen på fredagen. Foto: TT Nyhetsbyrån

GS:s ordförande Per-Olof Sjöö säger att slutbudet innehöll en del bra förslag, men att försämringarna i anställningsskyddet var för omfattande.

– Det fanns saker i det här budet som är jättebra för våra medlemmar, bland annat mycket bättre omställningsmöjligheter. Men tyvärr var det alldeles för drastiska försämringar i anställningsskyddet. Då är det inte mycket att göra åt, utan vi kan bara konstatera att det inte går, säger han.

Vad gjorde att styrelsen inte kunde rösta för förslaget?

– Jag tror att det var lite olika för de olika förbunden. För GS:s vidkommande var det just förslaget runt turordningsreglerna som blev alltför svårsmält.

Han säger att förslaget skulle ge arbetsgivarna stora möjligheter att göra undantag vid arbetsbrist. Och försvaga fackets möjligheter att företräda sina medlemmar.

– Allt för mycket makt åt arbetsgivarna, helt enkelt.

Fredagens beslut betyder att styrelsen rekommenderar LO:s representantskap – LO:s högsta beslutande organ – att rösta ner förslaget när de samlas på tisdag.

– Nu har vi i alla fall tagit den här matchen som jag ser det. Men sedan återstår en till match mot politiken, och där har vi i LO varit enade hela tiden: att försöka hålla undan politikerna från vårt bord, säger Pontus Georgsson.

Lasförhandlingarna strandade första gången natten mellan den 30 september och 1 oktober. Många inom fackföreningsrörelsen har varit kritiska till den las-utredning som regeringen har lagt fram, och ansett att den tvingat fram förhandlingarna.

Susanna Gideonsson säger att LO inte har förhandlat utifrån innehållet i utredningen, men att den har stört förhandlingarna genom att ändra utgångspunkten för samtalen.

– Vi upplever att det hela tiden finns ett annat alternativ som funnits där bak i skuggorna och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar med våra motparter.

Januariavtalet mellan S, MP, C och L säger att den statliga utredningen ska bli lag om fack och arbetsgivare inte lyckas komma överens.

Vänsterpartiet har hotat med att väcka misstroende och avsätta regeringen och las-utredningens förslag blir lag, medan Centern och Liberalerna i sin tur har hotat att överge januariavtalet om förslagen inte blir lag.

– När det gäller eventuell regeringskris får de hantera det, det får de politiska partierna hantera, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på fredagens presskonferens.

– Vad blir frukten på flera års tid? Nu hade vi ett fönster och en möjlighet som jag tror är svår att komma tillbaka till. Men det är väl de som skriver historieböckerna som får avgöra om vi gjorde fel val, säger Marie Nilsson.

Las-förhandlingarna återupptogs mitt i den pågående avtalsrörelsen. Kollektivavtalen som egentligen löpte ut sista mars förlängdes till den sista oktober på grund av coronakrisen.

– Alla LO-förbunden ligger nu i en avtalsrörelse och många av frågorna kommer naturligtvis att flyttas över dit nu, och där fortsätter kampen, säger Susanna Gideonsson.

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt Näringsliv beklagade på fredagseftermiddagen LO-styrelsens nej.

– Det är djupt beklagligt att det inte blev en överenskommelse. Förhandlingarna har varit konstruktiva och det har funnits ett samförstånd i förhandlingsrummet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Han säger att de varit beredda till stora uppoffringar i förhandlingarna.

– Det är en djup besvikelse att LO inte kan acceptera den kompromiss som togs fram i förhandlingsrummet. Det är särskilt uppseendeväckande att LO:s styrelse är enig om att inte anta kompromissen.

3 kommentarer till “LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

 • Nu är det dags att låsa in förhandlarna i konklave med gradvist försämrad matkvalitet och inte släppa ut dem innan ett vitt rökmoln indikerar att man kommit överens. 😉

 • Spel för galleriet.
  .
  Varför skall arbetsköparna vilja förhandla om ett bud som blir till deras nackdel?
  .
  Dom har Lööf och Sabuni som stöd i regeringsställning som frenetiskt vidhåller att Toijers utredning skall bli lag. Underligt är det i det avseendet att framför allt INTE Centern håller sig till det som avtal som ingåtts.
  .
  Punkt 20 på Centerns kravlista.
  ”Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren MOT godtyckliga uppsägningar.
  .
  Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.”
  .
  Som alla kan se står det MOT och inte FÖR Godtyckliga uppsägningar. Jag skulle vilja kalla detta för ett regelvidrigt avtalsbrott från Centerns sida. Och partier som bryter mot avtal är skamligt oseriösa och opålitliga som VI inte kan sätta tilltro till i något avseende.
  .
  Vi alla behöver alla mer trygghet, inte mindre!!!. Det som utspelar sig på den politiska förhandlingsarenan i nuläget är inget annat än ett spel för galleriet.
  .
  ”Trygghetssocialist”

 • Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, borde skämas över den förljugna besvikelse han säger sig känna. Men det är klart att har man alla korten plus jokern i sin hand kan man alltid påstå saker man vet inte är sanna.

  Denne industrins man ler nog i mjugg nu när facket fick en redig käftsmäll.

  Men den större frågan är; vad gör den fackliga kollektiva rörelsen nu?
  Kan man kontra en sådan här smäll?
  Vill man ta tag i detta med en ”stor strejk” som skapar lite mer skärpa i förhandlingarna framöver?

  Eller kommer man att kalla detta också för ”den svenska modellen” ?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.