Industriarbetarnas tidning

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

16 oktober, 2020 - 16:56

Skrivet av Rasmus Lygner och Pontus Ohlin

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Sedan klockan 14 har LO suttit i möte om slutbudet i las-förhandlingen. Sent på fredagen kom beskedet att LO-styrelsen säger nej till förslaget. Det betyder att förhandlingarna om arbetsrätten återigen har kraschat.

Beslutet i LO:s styrelse var enhälligt. LO:s ordförande Susanna Gideonsson vill inte i detalj beskriva varför styrelsen röstade nej till förslaget, utan pekar på att helheten inte höll. De fick förslaget sent i natt och har ägnat dagen åt att gå igenom det.

– Själva beslutet tog inte lång tid, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pontus Georgsson. Foto: Sara Kroon.

Papper förbundsordförande Pontus Georgsson, som sitter med i LO:s styrelse, säger till DA att han är nöjd med att beslutet var enhälligt.

– Ett enhälligt nej är ju ett bra nej. Det värsta som kunde ha hänt var om vi alla förbund hade varit splittrade, men nu blev det inte så.

När las-förhandlingarna återupptogs i veckan trodde Pontus Georgsson till en början på en viss ljusning för fackens del.

– I och med att arbetsgivarna ville återuppta förhandlingarna, trodde jag det. Men nu visade det sig att de inte ville gå oss närmare till mötes, säger han.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån

– Jag är besviken att vi inte nådde ända fram. Det här är väldigt viktiga frågor för våra medlemmar. Men på det hela taget var arbetsgivarnas erbjudande ett för högt pris att betala, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hon säger, likt många andra, att det var helheten som inte höll.

– Bland annat tyckte vi att förslaget var lite för långtgående när det gällde undantagen i turordningsreglerna.

Är dörren stängd för ytterligare förhandlingar om las?

– Jag vill aldrig slänga igen någon dörr och säga ”aldrig mer”. Man känner sig lite uppgiven, men nu går vi in i nästa vecka och fortsätter våra avtalsförhandlingar för att teckna normerande avtal.

Men att lyfta in las-frågorna i avtalsrörelsen är inte aktuellt. Industrin lämnar sina krav tre månader innan förhandlingarna påbörjas och tar därefter inte in nya krav.

GS ordförande Per-Olof Sjö vid LO-borgen på fredagen. Foto: TT Nyhetsbyrån

GS:s ordförande Per-Olof Sjöö säger att slutbudet innehöll en del bra förslag, men att försämringarna i anställningsskyddet var för omfattande.

– Det fanns saker i det här budet som är jättebra för våra medlemmar, bland annat mycket bättre omställningsmöjligheter. Men tyvärr var det alldeles för drastiska försämringar i anställningsskyddet. Då är det inte mycket att göra åt, utan vi kan bara konstatera att det inte går, säger han.

Vad gjorde att styrelsen inte kunde rösta för förslaget?

– Jag tror att det var lite olika för de olika förbunden. För GS:s vidkommande var det just förslaget runt turordningsreglerna som blev alltför svårsmält.

Han säger att förslaget skulle ge arbetsgivarna stora möjligheter att göra undantag vid arbetsbrist. Och försvaga fackets möjligheter att företräda sina medlemmar.

– Allt för mycket makt åt arbetsgivarna, helt enkelt.

Fredagens beslut betyder att styrelsen rekommenderar LO:s representantskap – LO:s högsta beslutande organ – att rösta ner förslaget när de samlas på tisdag.

– Nu har vi i alla fall tagit den här matchen som jag ser det. Men sedan återstår en till match mot politiken, och där har vi i LO varit enade hela tiden: att försöka hålla undan politikerna från vårt bord, säger Pontus Georgsson.

Lasförhandlingarna strandade första gången natten mellan den 30 september och 1 oktober. Många inom fackföreningsrörelsen har varit kritiska till den las-utredning som regeringen har lagt fram, och ansett att den tvingat fram förhandlingarna.

Susanna Gideonsson säger att LO inte har förhandlat utifrån innehållet i utredningen, men att den har stört förhandlingarna genom att ändra utgångspunkten för samtalen.

– Vi upplever att det hela tiden finns ett annat alternativ som funnits där bak i skuggorna och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar med våra motparter.

Januariavtalet mellan S, MP, C och L säger att den statliga utredningen ska bli lag om fack och arbetsgivare inte lyckas komma överens.

Vänsterpartiet har hotat med att väcka misstroende och avsätta regeringen och las-utredningens förslag blir lag, medan Centern och Liberalerna i sin tur har hotat att överge januariavtalet om förslagen inte blir lag.

– När det gäller eventuell regeringskris får de hantera det, det får de politiska partierna hantera, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på fredagens presskonferens.

– Vad blir frukten på flera års tid? Nu hade vi ett fönster och en möjlighet som jag tror är svår att komma tillbaka till. Men det är väl de som skriver historieböckerna som får avgöra om vi gjorde fel val, säger Marie Nilsson.

Las-förhandlingarna återupptogs mitt i den pågående avtalsrörelsen. Kollektivavtalen som egentligen löpte ut sista mars förlängdes till den sista oktober på grund av coronakrisen.

– Alla LO-förbunden ligger nu i en avtalsrörelse och många av frågorna kommer naturligtvis att flyttas över dit nu, och där fortsätter kampen, säger Susanna Gideonsson.

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt Näringsliv beklagade på fredagseftermiddagen LO-styrelsens nej.

– Det är djupt beklagligt att det inte blev en överenskommelse. Förhandlingarna har varit konstruktiva och det har funnits ett samförstånd i förhandlingsrummet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Han säger att de varit beredda till stora uppoffringar i förhandlingarna.

– Det är en djup besvikelse att LO inte kan acceptera den kompromiss som togs fram i förhandlingsrummet. Det är särskilt uppseendeväckande att LO:s styrelse är enig om att inte anta kompromissen.

3 kommentarer till “LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

 • Nu är det dags att låsa in förhandlarna i konklave med gradvist försämrad matkvalitet och inte släppa ut dem innan ett vitt rökmoln indikerar att man kommit överens. 😉

 • Spel för galleriet.
  .
  Varför skall arbetsköparna vilja förhandla om ett bud som blir till deras nackdel?
  .
  Dom har Lööf och Sabuni som stöd i regeringsställning som frenetiskt vidhåller att Toijers utredning skall bli lag. Underligt är det i det avseendet att framför allt INTE Centern håller sig till det som avtal som ingåtts.
  .
  Punkt 20 på Centerns kravlista.
  ”Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren MOT godtyckliga uppsägningar.
  .
  Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.”
  .
  Som alla kan se står det MOT och inte FÖR Godtyckliga uppsägningar. Jag skulle vilja kalla detta för ett regelvidrigt avtalsbrott från Centerns sida. Och partier som bryter mot avtal är skamligt oseriösa och opålitliga som VI inte kan sätta tilltro till i något avseende.
  .
  Vi alla behöver alla mer trygghet, inte mindre!!!. Det som utspelar sig på den politiska förhandlingsarenan i nuläget är inget annat än ett spel för galleriet.
  .
  ”Trygghetssocialist”

 • Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, borde skämas över den förljugna besvikelse han säger sig känna. Men det är klart att har man alla korten plus jokern i sin hand kan man alltid påstå saker man vet inte är sanna.

  Denne industrins man ler nog i mjugg nu när facket fick en redig käftsmäll.

  Men den större frågan är; vad gör den fackliga kollektiva rörelsen nu?
  Kan man kontra en sådan här smäll?
  Vill man ta tag i detta med en ”stor strejk” som skapar lite mer skärpa i förhandlingarna framöver?

  Eller kommer man att kalla detta också för ”den svenska modellen” ?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.