Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Märket är en urvuxen tvångströja

9 december, 2020

Skrivet av

Krönika Vi har länge varit kritiska mot att vårt inflytande är för litet i processen inför avtalsrörelsen. LO måste enas om en bredare modell för lönenivåerna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Avtalsförhandlingarna 2020 genomfördes i en situation ingen hade kunnat förutse för ett år sedan när vi formulerade våra krav och löneanspråk. Det är i ljuset av denna helt surrealistiska situation vi ska se vilka förutsättningar omgivningen gav oss.

Det avtal som Pappers och Industri-arbetsgivarna nu har tecknat är långt under det krav Pappers hade som mål i september förra året. Strukturerna som styr lönebildningen hindrade oss, även den här gången, i stor omfattning från att förhandla på ett konstruktivt sätt.

Vår ambition är att spänna bågen igen och vi kommer aldrig att sluta kämpa för medlemmarna.

Tidigare har det funnits en vilja från parterna att alla ska vara någorlunda nöjda med utgången, men nu fanns den inte från vår motpart. När det så kallade märket hade satts och det första med avtalet för facken inom industrin var klart fanns det ingen som helst möjlighet att få något därutöver. Vi fick samma som de andra. Den stora skillnaden är att vi visar vår besvikelse, när andra utropar samma siffror som en seger.

Märket är en tvångströja för oss i Pappers, som dessutom är gammal och urvuxen. Vi har under en längre tid varit kritiska mot att vårt inflytande är för litet i processen inför avtalsrörelsen.

Att lönenivåerna som utgör märket sätts av tjänstemän från Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livs, GS och IF Metall.

Stora delar av deras områden är långt ifrån den internationellt konkurrensutsatta industrin som Pappers medlemmar befinner sig i.

Det är viktigt för Pappers att en sådan modell hanteras bredare och öppnare inom LO. Att förändra det här är ett långsiktigt mål men det kräver nya beslut och enighet inom LO.

Märket, pensionsuppgörelsen för unga och pandemin är tre stora bidragande faktorer till resultatet i årets förhandlingar.

Årets bästa från förhandlingarna? Ja, någon bra sak blev det ändå. Åldern för inbetalning till avtalspension sänks successivt framåt. Från 25 år i dag till 22 år 2023.

Vi nådde inte hela vägen den här gången. Vi hade inget riktigt slagläge med ett samhälle i kris, ett splittrat LO och en motpart som inte ger något utöver märket. Vi är smärtsamt medvetna om besvikelsen och ilskan som finns över denna avtalsrörelse.

Men det som kännetecknar Pappers är den vilja, det engagemang, den lojalitet och sammanhållning vi har i vårt förbund. När den största besvikelsen har lagt sig kommer vi att påbörja arbetet med nästa avtalsrörelse. Vår ambition är att spänna bågen igen och vi kommer aldrig att sluta kämpa för medlemmarna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.