1 000 bemanningsanställda kan tas ut i strejk
LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.
Industriarbetarnas tidning
18 december, 2020 - 12:22
Skrivet av Lotta Holmström
Avtal 2020 Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.
Avtalet ligger inom ramen för märket, och motsvarar löneökningar på 5,4 procent.
– Vi är glada och nöjda. Alla organisationer har slitit hårt. När man måste varsla på ett område och det är bara ett antal timmar kvar till konflikten bryter ut, och det är 14 förbund, så är det ett väldigt tryck. Jag tror att det trycket också har gjort att vi har fått igenom bra villkor för våra bemanningsanställda, säger Anna Gustafsson, förhandlingsombudsman på IF Metall.
Det som är speciellt för bemanningsanställda är att deras lön, när de är uthyrda, följer snittlönen på kundföretaget, det så kallade genomsnittliga förtjänstläget, eller GFL. När de inte är uthyrda får de i stället garantilön.
Den stora frågan i årets förhandlingar har gällt sänkt ålder för avsättning till avtalspensionen. Tidigare betalade arbetsgivarna in pensionspremier från det att den anställde fyllde 25 år, för dem som omfattas av industriavtalet. I det nya industriavtalet har den gränsen sänkts till 22 år, vilket kan göra stor skillnad för den som börjar arbeta tidigt i livet. För IF Metall var det viktigt att det även ska gälla bemanningsanställda.
– Det är väldigt många unga människor som jobbar i bemanningsbranschen. På andra områden där vi har fått igenom detta har man varit överens om en kostnad för införandet, där man minskat löneökningsvärdet i avtalen. Men på bemanningsavtalet finns det inget löneökningsvärde mer än garantilönen, säger Anna Gustafsson.
Frågan är alltså varifrån pengarna ska tas. Enligt Anna Gustafsson ville arbetsgivarsidan justera det med att försämra villkoren.
– Den har varit väldigt arbetssamt att komma fram till hur vi ska räkna. För vi har bara ob-ersättningar och garantilön att spela med. Och garantilönen är det ju väldigt få som ska gå på.
Nu är det avtalat att en arbetsgrupp ska tillsättas för att 1 januari 2023 införa ett system så att samma villkor för pensionsavsättningar ska gälla för bemanningsanställda som de som är direkt anställda på företagen.
– Det är något vi har kämpat för i åratal. När våra bemanningsanställda kommer ut på kundföretag som har avsättning till deltidspension och liknande, räknas det inte med i snittlönen som ligger till grund för deras lön.
Betyder det här att frågan är löst, eller att den ska lösas?
– Det betyder att vi ska arbeta tillsammans i arbetsgruppen och lösa en massa saker tillsammans. Sen ska det vara infört 1 jan 2023, vilket betyder att det är ett åtagande. Då ska det här vara i hamn.
Vad fick ni göra för eftergifter för att få igenom detta?
– Garantilönen, som ju väldigt få ska gå på, höjs inte vid det första höjningstillfället, utan får sin höjning först i maj 2022, med 5,02 procent. Men då får man med hela värdet efter det.
– Sen har vi ändrat helglöneregeln. Helgersättning utges nu vid tillsvidareanställning och anställningar som pågått längre tid än tre månader. Innan ingick det även om man hade en anställning som skulle vara i minst tre månader, nu måste de tre månaderna ha gått för att man ska få helgersättning.
Ingår det en låglönesatning i bemanningsavtalet?
– De bemanningsanställda får del av det via det genomsnittliga försjänstläget om de är du ute på ett kundföretag som har låglönesatsningen i sitt avtal.
Bemanningsavtalet berör cirka 10 000 medlemmar i IF Metall, och totalt omkring 115 000 bemanningsanställda i olika branscher.
Även Almega Kompetensföretagen är nöjda med avtalet.
– Jag är glad att vi kom överens till slut och jag upplever att båda parter bidragit konstruktivt under medlingen, säger Patrik Eidfelt, förbundsdirektör för Kompetensföretagen, i ett uttalande.
Tur man är i ett bemanningsföretag, som oavsett betalar helgersättningen, nu när ni lyckats med att förhandla bort det. Var det en eftergift ni fick göra för att finansiera pensionspremien ifrån 25 till 22? Är ju en hel del pengar som ”försvinner” där för AG, eftersom stora delar av bemanningssidan bygger på ”korta” & ”tillfälliga” anställningar. Så för många bemanningsanställda är det en klar försämring.