Industriarbetarnas tidning

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

18 december, 2020 - 12:22

Skrivet av

Avtal 2020 Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

Avtalet ligger inom ramen för märket, och motsvarar löneökningar på 5,4 procent.

– Vi är glada och nöjda. Alla organisationer har slitit hårt. När man måste varsla på ett område och det är bara ett antal timmar kvar till konflikten bryter ut, och det är 14 förbund, så är det ett väldigt tryck. Jag tror att det trycket också har gjort att vi har fått igenom bra villkor för våra bemanningsanställda, säger Anna Gustafsson, förhandlingsombudsman på IF Metall.

Anna Gustafsson. Foto: IF Metall.

Det som är speciellt för bemanningsanställda är att deras lön, när de är uthyrda, följer snittlönen på kundföretaget, det så kallade genomsnittliga förtjänstläget, eller GFL. När de inte är uthyrda får de i stället garantilön.

Den stora frågan i årets förhandlingar har gällt sänkt ålder för avsättning till avtalspensionen. Tidigare betalade arbetsgivarna in pensionspremier från det att den anställde fyllde 25 år, för dem som omfattas av industriavtalet. I det nya industriavtalet har den gränsen sänkts till 22 år, vilket kan göra stor skillnad för den som börjar arbeta tidigt i livet. För IF Metall var det viktigt att det även ska gälla bemanningsanställda.

– Det är väldigt många unga människor som jobbar i bemanningsbranschen. På andra områden där vi har fått igenom detta har man varit överens om en kostnad för införandet, där man minskat löneökningsvärdet i avtalen. Men på bemanningsavtalet finns det inget löneökningsvärde mer än garantilönen, säger Anna Gustafsson.

Frågan är alltså varifrån pengarna ska tas. Enligt Anna Gustafsson ville arbetsgivarsidan justera det med att försämra villkoren.

– Den har varit väldigt arbetssamt att komma fram till hur vi ska räkna. För vi har bara ob-ersättningar och garantilön att spela med. Och garantilönen är det ju väldigt få som ska gå på.

Nu är det avtalat att en arbetsgrupp ska tillsättas för att 1 januari 2023 införa ett system så att samma villkor för pensionsavsättningar ska gälla för bemanningsanställda som de som är direkt anställda på företagen.

– Det är något vi har kämpat för i åratal. När våra bemanningsanställda kommer ut på kundföretag som har avsättning till deltidspension och liknande, räknas det inte med i snittlönen som ligger till grund för deras lön.

Betyder det här att frågan är löst, eller att den ska lösas?

– Det betyder att vi ska arbeta tillsammans i arbetsgruppen och lösa en massa saker tillsammans. Sen ska det vara infört 1 jan 2023, vilket betyder att det är ett åtagande. Då ska det här vara i hamn.

Vad fick ni göra för eftergifter för att få igenom detta?

– Garantilönen, som ju väldigt få ska gå på, höjs inte vid det första höjningstillfället, utan får sin höjning först i maj 2022, med 5,02 procent. Men då får man med hela värdet efter det.

– Sen har vi ändrat helglöneregeln. Helgersättning utges nu vid tillsvidareanställning och anställningar som pågått längre tid än tre månader. Innan ingick det även om man hade en anställning som skulle vara i minst tre månader, nu måste de tre månaderna ha gått för att man ska få helgersättning.

Ingår det en låglönesatning i bemanningsavtalet?

– De bemanningsanställda får del av det via det genomsnittliga försjänstläget om de är du ute på ett kundföretag som har låglönesatsningen i sitt avtal.

Bemanningsavtalet berör cirka 10 000 medlemmar i IF Metall, och totalt omkring 115 000 bemanningsanställda i olika branscher.

Även Almega Kompetensföretagen är nöjda med avtalet.

– Jag är glad att vi kom överens till slut och jag upplever att båda parter bidragit konstruktivt under medlingen, säger Patrik Eidfelt, förbundsdirektör för Kompetensföretagen, i ett uttalande.

En kommentar till “Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

  • Tur man är i ett bemanningsföretag, som oavsett betalar helgersättningen, nu när ni lyckats med att förhandla bort det. Var det en eftergift ni fick göra för att finansiera pensionspremien ifrån 25 till 22? Är ju en hel del pengar som ”försvinner” där för AG, eftersom stora delar av bemanningssidan bygger på ”korta” & ”tillfälliga” anställningar. Så för många bemanningsanställda är det en klar försämring.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Så får du rätt pengar

Så får du rätt pengar

Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år. ”Pengarna räcker inte, jag går back varje månad”, säger han.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.