Industriarbetarnas tidning

En djungel där ute

21 januari, 2021

Bildreportage Fotografen Helge Skodvin hittar oäkta djur mitt ibland oss.

Det finns 28 417 djurarter registrerade i norska Artdatabanken. Med det här foto-projektet vill jag dokumentera Norge och landskapet med en alternativ och utvidgad fauna.

Med ett djurliv från där vi bor och befinner oss. I städer, hagar och uppfarter. Bland radhusen och bakom tujahäcken. Ett zoologiskt extraerbjudande, där inget av djuren är äkta.

Men det viktigaste är att visa bra bilder. Absurda och underhållande. Alla bilder är dokumentära. Ingenting är arrangerat.

Min styrka som fotograf är min observationsförmåga. Jag är hopplös som regissör. Men jag är ganska bra på att få fram bilder som gör att jag kan sätta en personlig prägel på det som många ser som ganska neutrala motiv i utgångsläget.

Helge Skodvin

Född 1968 i Bergen, i Norge, där han är verksam som frilansfotograf.

Hans bok 240 landscape (Journal) publicerades i Dagens Arbete 2016 och hans julbilder från boken Härlig är jorden (Flamme Förlag) publicerades i Dagens Arbete 2018.

Bilderna på djurmotiv i vår när- miljö är hämtade ur det kommande bok- och utställningsprojektet En djungel där ute.

Helge Skodvin är flerfaldigt prisad i norska Årets bild.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.