Industriarbetarnas tidning

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

28 januari, 2021 - 16:50

Skrivet av

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska ingå i regeringens las-grupp. Nu ska hon jobba för att förbundet ska få inflytande i las-överenskommelsen.

Tre interna utredningar hos regeringen ska fram till 15 maj arbeta med hur las-överenskommelsen ska genomföras och ta fram förslag på nya lagar.

Till utredningarna knyts tre arbetsgrupper med företrädare för de fack och de arbetsgivare som står bakom överenskommelsen. Svenskt Näringsliv och PTK får var sin plats i respektive arbetsgrupp. IF Metall och Kommunal får dela på en plats i varje grupp.

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska företräda IF Metall och Kommunal i arbetsgruppen för ett grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

Vad kommer ditt uppdrag att vara?

– Jag ska se till att staten går med på så mycket som möjligt av det som parterna kommit överens om i de delar som handlar om grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Så att hela las-överenskommelsen kan bli verklighet.

Du ska företräda både IF Metall och Kommunal, hur kommer du att kunna tillgodose förbundens olika behov?

– Vi och Kommunal kommer att stämma av kontinuerligt så att vi är överens om helheten. De frågor som ingår i respektive grupp är också beroende av varandra.

Vad anser du är det viktigaste för medlemmarna ute på golvet?

– Att medlemmar får en verklig möjlighet att höja sin kompetens och inte fastna i de val som man kanske gjorde som 15-åring. Förslagen innebär reella möjligheter att höja sin kompetens inom sitt yrke, att stärka sin ställning inom sin bransch eller att helt byta inriktning. Att leva på studiestöd i vuxen ålder är för de flesta ingen möjlighet. Med den här överenskommelsen får medlemmarna de ekonomiska förutsättningar och stöd för själva genomförandet.

Läs också

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Hur vet ni att just det är viktigast för medlemmarna?

– Vi har länge vetat att medlemmarnas kompetens får allt större betydelse för deras möjlighet att behålla sitt jobb, utvecklas inom sitt yrke och ta nya jobb. Det är också en viktig trygghetsfråga – ökad kompetens skapar ökad trygghet för individen.

Ett argument till att IF Metall vill ingå i överenskommelsen har varit att slippa stå utanför och få inflytande. Förbundet kommer att få dela på en plats i varje arbetsgrupp.

Var det det inflytande som ni hoppades på?

– Det återstår att se, men min bild är att vi får ett reellt inflytande över hur parternas las-överenskommelse ska förverkligas, genom att ingå i arbetsgruppen.

När det gäller omställning- och kompetensstöd så bygger parternas överenskommelse på förväntningar på stora statliga insatser. De vill dels se ett nytt offentligt studiestöd för personer som vill kompetensutbilda sig genom studier, dels en offentlig organisation för grundläggande omställningsstöd.

Vad händer om ni inte får de statliga insatserna som ni hoppas på?

– Då kommer inte överenskommelsen att gå igenom. Det parterna har kommit överens om gäller bara om staten lever upp till sin del.

Det finns kritik mot att förslaget om att kompetensstöd liknar det tidigare så kallade friåret, ett system som fanns i Sverige mellan 2005 och 2007. Reformen innebar att yrekseverksamma kunde ta en paus under ett år med ersättning, samtidigt som en arbetslös gick in som vikarie.

Är det att likna vid ett friår?

– Nej inte alls. Syftet med kompetensstödet är att stärka individen på arbetsmarknaden och det kommer att tas fram kriterier för hur den bedömningen ska gå till.

Är förändringarna som ni vill driva igenom med överenskommelsen så värdefullt för medlemmarna att det väger upp för uppluckringarna i anställningsskyddet?

– De avvägningarna har förhandlarna gjort och är inte en fråga som jag kan svara på.

Deadline för uppdraget är 15 maj. Har ni tillräckligt med tid?

– Det är kort om tid, men både vi och regeringen har rivstartat så förhoppningsvis ska vi hinna.

Målet är att förslagen ska kunna beslutas och träda i kraft före halvårsskiftet 2022.

Fakta las-överenskommelsen

Tre parallella utredningar om hur las-överenskommelsen ska genomföras. De kallas för bokstavsutredningar. De ska vara ett stöd i departementens interna arbete i en specifik fråga. Till dem knyts arbetsgrupper med företrädare för de fack och de arbetsgivare som står bakom överenskommelsen.

Svenskt Näringsliv och PTK får var sin plats i respektive i respektive arbetsgrupp. IF Metall och Kommunal får dela på en plats i varje grupp. LO och övriga LO-förbund får inte något motsvarande inflytande eftersom de sagt nej till överenskommelsen.

Utredningarna ska titta på:

– Anställningsskydd och a-kassefrågor

– En ny offentlig omställningsorganisation som ska erbjuda grundläggande -omställnings- och kompetensstöd.

– Ett nytt parallellt offentligt studiestöd

Deadline för uppdraget är 15 maj och målet är att förslagen ska kunna beslutas och träda i kraft före halvårsskiftet 2022.

Dan Holke, tidigare chef LO-TCO Rättsskydd, företräder Kommunal och IF Metall i arbetsgruppen för förändringar i anställningsskyddet.

Torbjörn Dalin,chefsekonom Kommunal, företräder Kommunal och IF Metall i arbetsgruppen som ska ta förslag om nytt offentligt studiestöd.

Josefine Larsson, utredare IF Metall, företräder IF Metall och Kommunal i arbetsgruppen om grundläggande omställning och kompetensstöd.

Omställning- och kompetensstöd:

Du kan få ta ledigt under högst 44 veckor för att studera, enligt förslaget. Under den tiden får du en ny typ av studiestöd, som motsvarar 80 procent av din lön på inkomster upp till cirka 25 500 kronor i månaden.

Om din arbetsgivare lyder under huvudavtalet får du 80 procent av inkomsten upp till cirka 31 000 kronor och 65 procent på inkomster upp till 68 000.

För att få det måste utbildningen vara sådan att den stärker din ställning på arbetsmarknaden. Du måste ha jobbat i minst åtta år i snitt 16 timmar i veckan. Det ska även finnas möjlighet individuell vägledning och möjlighet till kortare studier.

Om du har kollektivavtal och blir av med jobbet har du rätt till omställnings- och kompetensstöd för att hjälpa dig hitta ett nytt jobb. I det nya förslaget ska det bli lättare även för dem utan kollektivavtal att få stöd. Även visstidsanställda får rätt till omställningsstöd, liksom de som blivit uppsagda på grund av sjukdom vilket de inte har i dag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

”Dödläget måste brytas”

”Dödläget måste brytas”

Även GS överväger att pausa samarbetet med Facken inom industrin. Samtalen om nytt omställningsavtal mellan LO och Svenskt Näringsliv måste återupptas snarast, kräver de.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Dagens las räcker inte till

Därför valde IF Metall att ansluta sig till partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.