Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

9 februari, 2021

Skrivet av

Krönika Jag vill inte förstöra stämningen nu men jag kan tycka att Centerpartiets politik, som Stefan Löfven släpper fram, är långt mycket värre än en tavla, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Foto: Privat.

OM SKRIBENTEN:

Marcus Raihle bor i Smedjebacken och jobbar på Ovako. Förutom att skriva tycker han om fotboll och Bob Dylan.

När Martin Ådahl fick hedersutnämningen (nåja…) ”Årets centerparlamentariker 2020” tilldelades han en målad tavla föreställandes sig själv ståendes framför en brinnande LO-borg.

Det har väckt reaktioner. Socialdemokraterna twittrade bland annat ut: ”Fackföreningsrörelsen har genom historien alltid levt under hot om våld och trakasserier. Bilden på LO-borgen i lågor som nu sprids är djupt smaklös och historielös. Centerpartiet bör be LO om ursäkt för detta”.

Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson var upprörd över timingen eftersom det bara gått någon månad efter stormningen av Kapitolium och därför ”borde ingen ansvarskännande politiker vilja förknippas med bilder av demokratiska institutioner i brand”.

Först och främst undrar jag om ovanstående på allvar tror att några centerpartister vill bränna ner LO-borgen?

Tror någon på riktigt att Centerstudenterna, som ligger bakom tavlan och utmärkelsen, vill se LO-borgen i lågor, eller ska man kanske tolka tavlan lite mer symboliskt och ta det hela lite mer med en klackspark?

Råder samma panik när skolbarn sjunger den klassiska visan om hur ”Hela skolan står i lågor, hoppas hela skiten brinner ner”?

Sedan undrar jag om någon egentligen är förvånad över Centerpartiets inställning gentemot facket. En ledtråd om inställningen kan vara att Annie Lööf nämnt Margaret Thatcher som politisk förebild. Att ungdomsförbundet haft en kampanj med sloganen ”Fuck facket forever” kanske också vittnar lite grann om vartåt det barkar. Att ett av Centerpartiets krav i januariavtalet var att förändra las kanske också kan avslöja lite vad partiet vill och tycker.

I framtiden ska man nog vara försiktigare med vilka man sluter avtal med i stället för att uppröras när det visar sig att den man skakat hand med var som den alltid utgett sig för att vara.

Men nej, det var tydligen inga problem att gå med på januariavtalet och all den politik som Centerpartiet och Liberalerna krävde få igenom för att släppa fram en Socialdemokratiskt ledd regering. Men när en centerpartist poserar med en tavla som ingen tolkar bokstavligt förutom de som väljer att göra det för att kunna göra politiska poänger av det kommer krokodiltårarna fram. Centerpartiet är elaka och vill bränna ner vår borg.

Jag vill inte vara den som är den och förstöra stämningen men jag kan tycka att Centerpartiets politik, som Stefan Löfven släpper fram, är långt mycket värre än en tavla.

För surprise surprise, det är inte tavlor som luckrar upp arbetsrätten och får, för att citera Annie Lööf, regeringen att genomföra ”historiskt mycket liberal politik i Sverige”.

I framtiden ska man nog vara försiktigare med vilka man sluter avtal med i stället för att uppröras när det visar sig att den man skakat hand med var som den alltid utgett sig för att vara. En spade är en spade och en centerpartist är en centerpartist.

Måtte Centerpartiet tappa inflytande efter valet 2022. Då blir jag eld och lågor.

Nej, inte heller det ska tolkas bokstavligt.

2 kommentarer till “En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

  • Bra skrivet!
    I dagens samhällsklimat är det viktigare med symboler, signaler och plakatpolitik än konkreta handlingar som adresserar och försöker lösa problem.

  • Nu var det väl inte så att Stefan bjöd in Centern för att han tyckte att det kunde vara mysigt om dom fick vara med!? Det var väl inte för att Stefan ville ha lite nyliberala lagförslag att svänga sig med!? Att ungdomsförbunden (alla) tar ut svängarna och trampar i klaveret kan man väl kanske tåla eller ha lite förståelse för ibland, men när riksdagspolitiker står och flinar med den tavlan då är det inte ok längre!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Så här blir nya las

Så här blir nya las

Fler undantag från turordningslistan och mer stöd för utbildning och omställning. Det är några av punkterna när regeringen la fram ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Vi borde vara mer öppet kritiska till S”

”Vi borde vara mer öppet kritiska till S”

Det handlar inte så mycket om intern information som att förbundet behöver visa sin ståndpunkt i den offentliga debatten när självklara fackliga frågor får stryka på foten, skriver Jan-Inge Ogenfalk i ett svar till IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Er tystnad slår oss med häpnad”

Det hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Tid eller pengar, det är frågan

Tid eller pengar, det är frågan

Marcus Raihle: Hur mycket fritid är jag beredd att sälja och hur mycket pengar behöver jag för att klara min fritid?