Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi lär av pandemin – och blir bättre

4 februari, 2021

Skrivet av

Krönika Ett stort tack till alla medlemmar och förtroendevalda för de fackliga insatserna under den här besvärliga tiden. Nu fortsätter vi att hjälpas åt.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Det börjar bli dags att göra bokslut över förra året men också blicka framåt över 2021. Man kan med fog säga att 2020 var ett annorlunda år, mycket på grund av de konsekvenser som pandemin orsakat.

Det är ganska självklart att de restriktioner som vi dragits med sedan början på förra året påverkat det utåtriktade fackliga arbetet.

GS är ett förbund som lägger mycket kraft, energi och resurser på att vara närvarande på våra medlemmars arbetsplatser. Jag måste ändå säga att jag är imponerad av vår omställningsförmåga. Vi har verkligen ställt om och varit närvarande på andra sätt när pandemin slog till.

Inte minst vill jag rikta ett stort tack till GS förtroendevalda på våra arbetsplatser som fått ta ett stort ansvar för den fackliga leveransen under året som gått.
Mitt i allt detta har vi också genomfört en stor avtalsrörelse och en organisationsförändring som innebär att vi nu från januari i år består av åtta avdelningar.

Allting talar för att även detta år kommer att präglas av pandemibegränsningar. Vi hoppas väl alla på att vaccinationsprogrammet så småningom leder till att vi kan återgå till något slags normalitet men jag är rädd för att det kommer att ta tid.

En aktivitet som direkt påverkas av det rådande läget är vår kongress som var planerad att hållas i slutet på maj. Strax före jul konstaterade förbundsstyrelsen att det är omöjligt att genomföra kongressen fullt ut som det var tänkt. Därför kommer nu kongressen att delas upp i två delar. En digital kongress i maj 2021 och sedan en fysisk kongress ett år senare.

Vi är fast beslutna att hålla vår föreningsdemokrati levande trots de begränsningar som nu gäller och jag är säker på att vi kommer att genomföra det här på ett bra sätt trots allt.

Fackliga arbetssätt och metoder är ju i ständig förändring Vi har nu påbörjat en analys av de erfarenheter vi kan dra av att bedriva facklig verksamhet i en pandemi. Jag tror att en hel del av de erfarenheterna kan bli en naturlig del
av vårt arbete även post-corona.

Vår ambition är att fortsätta vara relevanta för våra medlemmar, men vi behöver också bli fler. En av de största utmaningarna vi har stött på under rådande läge är just detta.

Vi kan upprätthålla en god medlemsservice och stötta våra förtroendevalda men det är svårt att nå ut till potentiella nya medlemmar. Där behöver vi din hjälp också. Ställ frågan om fackligt medlemskap till dina arbetskamrater, tillsammans blir vi starka! 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Traditionell trygghet är trendigt

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vår framgång hänger på ditt stöd

Vår framgång hänger på ditt stöd

Att förhandla om avtal är en maktkamp och det går inte att vara neutral. Krasst uttryckt: den som inte är med i facket stöttar arbetsgivaren, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.