Vi förtjänar bättre än så här
egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
4 februari, 2021
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika Ett stort tack till alla medlemmar och förtroendevalda för de fackliga insatserna under den här besvärliga tiden. Nu fortsätter vi att hjälpas åt.
Det börjar bli dags att göra bokslut över förra året men också blicka framåt över 2021. Man kan med fog säga att 2020 var ett annorlunda år, mycket på grund av de konsekvenser som pandemin orsakat.
Det är ganska självklart att de restriktioner som vi dragits med sedan början på förra året påverkat det utåtriktade fackliga arbetet.
GS är ett förbund som lägger mycket kraft, energi och resurser på att vara närvarande på våra medlemmars arbetsplatser. Jag måste ändå säga att jag är imponerad av vår omställningsförmåga. Vi har verkligen ställt om och varit närvarande på andra sätt när pandemin slog till.
Inte minst vill jag rikta ett stort tack till GS förtroendevalda på våra arbetsplatser som fått ta ett stort ansvar för den fackliga leveransen under året som gått.
Mitt i allt detta har vi också genomfört en stor avtalsrörelse och en organisationsförändring som innebär att vi nu från januari i år består av åtta avdelningar.
Allting talar för att även detta år kommer att präglas av pandemibegränsningar. Vi hoppas väl alla på att vaccinationsprogrammet så småningom leder till att vi kan återgå till något slags normalitet men jag är rädd för att det kommer att ta tid.
En aktivitet som direkt påverkas av det rådande läget är vår kongress som var planerad att hållas i slutet på maj. Strax före jul konstaterade förbundsstyrelsen att det är omöjligt att genomföra kongressen fullt ut som det var tänkt. Därför kommer nu kongressen att delas upp i två delar. En digital kongress i maj 2021 och sedan en fysisk kongress ett år senare.
Vi är fast beslutna att hålla vår föreningsdemokrati levande trots de begränsningar som nu gäller och jag är säker på att vi kommer att genomföra det här på ett bra sätt trots allt.
Fackliga arbetssätt och metoder är ju i ständig förändring Vi har nu påbörjat en analys av de erfarenheter vi kan dra av att bedriva facklig verksamhet i en pandemi. Jag tror att en hel del av de erfarenheterna kan bli en naturlig del
av vårt arbete även post-corona.
Vår ambition är att fortsätta vara relevanta för våra medlemmar, men vi behöver också bli fler. En av de största utmaningarna vi har stött på under rådande läge är just detta.
Vi kan upprätthålla en god medlemsservice och stötta våra förtroendevalda men det är svårt att nå ut till potentiella nya medlemmar. Där behöver vi din hjälp också. Ställ frågan om fackligt medlemskap till dina arbetskamrater, tillsammans blir vi starka!