Industriarbetarnas tidning

Irritation över Holmens extra utdelning

23 mars, 2021 - 11:05

Skrivet av

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera Holmens aktieägare för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Just när förra årets avtalsrörelse skulle gå i mål med nya avtal hade pandemin kopplat greppet om världen. Osäkerheten om framtiden var så stor, att fack och arbetsgivare för första gången någonsin beslutade att förlänga de befintliga avtalen och skjuta upp löneökningarna. I stället för att få nya löner från den 1 april fick de flesta vänta till den 1 november, då de nya avtalen tecknades. Någon retroaktiv ersättning blev det inte, utan lönerna gäller från 1 november.

I de lokala löneförhandlingarna har facken på Holmens olika arbetsplatser ändå försökt få någon form av kompensation för de sju månader som medlemmarna blev utan löneökning, men ingen har lyckats.

”Vi är inte kritiska till aktieutdelning. Det är den extra utdelningen vi kritiserar”, säger Steewe Björklundh, ledamot i GS-fackets förhandlingskommitté. Foto: Privat

Steewe Björklundh är ledamot i GS-fackets förhandlingskommitté på Holmens sågverk i Iggesund. De var, precis som många andra arbetsplatser i koncernen, klara med sina förhandlingar, när Holmens styrelse föreslog att aktieägarna ska få en extra utdelning på 570 miljoner kronor i år, eftersom utdelningen sänktes med lika mycket förra året. Stämningen var irriterad när det koncernfackliga medbestämmanderådet samlades kort därefter.

– Det blir fel när en part inte får någonting, och sen visar det sig att det finns pengar ändå till en extrautdelning, säger Steewe Björklundh, som är ordförande för medbestämmanderådet.

I ett uttalande skriver rådet att de anställda har tagit ansvar och gjort uppoffringar för att inte äventyra företagets ekonomi och verksamhet i en svår tid. Att de gick med på att förlänga avtalet i tron om att det hjälpte företaget ekonomiskt och att en kompensation så småningom skulle komma. Nu känner de sig både lurade och svikna.

Holmens vd Henrik Sjölund säger till Hudiksvalls tidning att man inte kan blanda ihop arbetsmarknaden och kapitalmarknaden. Aktieutdelningen är ett sätt för Holmen att skapa värde för sina aktieägare och att bygga sitt varumärke. Däremot är det inte Holmen som sätter nivåerna på löneökningarna, utan det görs upp av representanter från fack och arbetsgivare.

– Så har vi gjort i många år och det är en modell som fungerar i Sverige. Vi följer det ingångna avtalet, säger Henrik Sjölund till Dagens Arbete.

Kan du förstå att det sticker i ögonen på arbetstagare, att det finns extra pengar till aktieägarna men inte till de anställda?
– Nu är det så att vi följer den svenska modellen som finns. Det gör ingen skillnad vare sig det här året eller ett annat år, vi följer samma principer som vanligt.

”Vi följer den svenska modellen som finns”, säger Holmens vd Henrik Sjölund. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Men kan du förstå att de tycker att det känns orättvist?
– Självklart tycker människor olika saker, men det ligger också i sakens natur. Men glöm inte bort att de anställda har utsett sina egna förhandlare att förhandla avtalet.

Det de menar är att det fanns pengar till att kompensera aktieägarna, men inga pengar till att kompensera för att löneökningarna sköts fram.
– Visst kan jag förstå om enskilda personer är missnöjda och önskat mer. Det är högst mänskligt. Men det leder väl till att vi får fundera på hur vi kan öka kunskapen och förståelsen kring hur en arbetsmarknad fungerar och hur kapitalmarknaden fungerar och vad de finns till för. Uppenbarligen behöver vi kämpa lite mer med det.

Du menar att de inte förstår hur det funkar?
– Jag tycker det är en olycklig koppling man gör mellan arbetsmarknad och kapitalmarknad. Den är onyanserad på ett sätt som gör att det blir missförstånd om man ställer sig på varsin sida. Uppenbarligen förstår vi inte varandra riktigt.

Att utdelningen halverades förra året berodde på osäkerheten kring covid-19. När företaget trots detta som helhet gjorde ett bra år 2020 är det inte alls orimligt att aktieägarna får den utdelning som företaget höll igen med förra året, säger Henrik Sjölund.

– Men det har inte med arbetsmarknaden att göra. Dessutom är den här kapitalmarknaden jätteviktig för våra arbetstagare. Inte minst kopplat till alla pengar som går till pensionsstiftelser eller utvecklingsfonder som driver samhället framåt och som säkerställer våra anställdas pensioner, säger Henrik Sjölund.

Ser du någon risk att arbetstagare upplever att det inte spelar någon roll om de kämpar och ställer upp när det behövs om det känns som att det aldrig ger något extra?
– Nej, det tycker jag var en ganska konstig fråga. Däremot kan jag konstatera att vi har gjort avtal med öppna ögon, från båda sidor. Vi har som kutym att vi följer ingångna avtal. Det gör vi även i år. Det är inget konstigt.

Steewe Björklundh håller inte med om att facken blandade ihop saker när de krävde kompensation.

– Det är en rättvisefråga. Vi tittade bakåt och begärde ett belopp för de sju månaderna utan löneökningar. Det var ett engångsbelopp vi föreslog, inte att lönerna skulle höjas extra.

Kenneth Johansson. Foto: Ulla-Carin Ekblom/Holmen.

Kenneth Johansson, tidigare ordförande för Pappers på Holmens bruk Braviken, är arbetstagarledamot i Holmens styrelse. Han och de andra fackliga representanterna i styrelsen reserverade sig mot beslutet att föreslå en extra utdelning.

– Det fanns redan en besvikelse över att det inte blev något retroaktivt i avtalet. När det väl lugnat ner sig så kom det här förslaget. Det satte fart på irritationen igen, säger Kenneth Johansson.

För många som jobbar i produktionen har sjukdagarna blivit extra många, då minsta symtom har tvingat dem att stanna hemma. Något som märks på lönen, även om karensavdraget tillfälligt är slopat. Men både de anställda och företaget har jobbat hårt för att hålla bruket i gång under pandemin, berättar han.

– Det finns en positiv Holmen-anda. Folk gillar att jobba, men det måste man ta tillvara och vårda.

När de anställda inte får någon kompensation samtidigt som aktieägarna får det, blir upplevelsen att det är viktigare att aktieägarna är nöjda än att de anställda är det, säger han.

– Man pratar hela tiden om hur viktigt det är med engagerade medarbetare, att det leder till framgång för företaget. Då gäller det att se till att det är på det sättet också.

Trots covid-19 blev Holmens resultat för 2020 bra, skriver vd Henrik Sjölund i bokslutsrapporten. Rörelseresultatet landade på 2,48 miljarder kronor, vilket är snäppet bättre än 2019 års resultat (när jämförelsestörande poster räknas bort).

Mot bakgrund av att resultatet för 2020 blev bra har styrelsen föreslagit en ordinarie utdelning på 7,25 kronor per aktie. Den extra utdelningen på 3,50 kronor per aktie som föreslås, motsvarar den halvering av utdelningen som gjordes förra året.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

”Något litet extra borde man väl kunna få”

”Något litet extra borde man väl kunna få”

Förra året gav kollektivavtalen inga lönehöjningar alls. Nu förhandlar många fackklubbar för att få ut lite extra som kompensation för hög inflation och rusande bränslepriser.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Nu syns kompetensen i lönekuvertet

Nu syns kompetensen i lönekuvertet

I åratal försökte klubben på Eson Pac förhandla fram ett löneavtal. Till slut satte de hårt mot hårt,
synade nedläggningshotet och lyckades.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.