Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?
I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.
Industriarbetarnas tidning
23 mars, 2021 - 11:05
Skrivet av Marie Edholm
En halv miljard i extra utdelning ska kompensera Holmens aktieägare för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.
Just när förra årets avtalsrörelse skulle gå i mål med nya avtal hade pandemin kopplat greppet om världen. Osäkerheten om framtiden var så stor, att fack och arbetsgivare för första gången någonsin beslutade att förlänga de befintliga avtalen och skjuta upp löneökningarna. I stället för att få nya löner från den 1 april fick de flesta vänta till den 1 november, då de nya avtalen tecknades. Någon retroaktiv ersättning blev det inte, utan lönerna gäller från 1 november.
I de lokala löneförhandlingarna har facken på Holmens olika arbetsplatser ändå försökt få någon form av kompensation för de sju månader som medlemmarna blev utan löneökning, men ingen har lyckats.
Steewe Björklundh är ledamot i GS-fackets förhandlingskommitté på Holmens sågverk i Iggesund. De var, precis som många andra arbetsplatser i koncernen, klara med sina förhandlingar, när Holmens styrelse föreslog att aktieägarna ska få en extra utdelning på 570 miljoner kronor i år, eftersom utdelningen sänktes med lika mycket förra året. Stämningen var irriterad när det koncernfackliga medbestämmanderådet samlades kort därefter.
– Det blir fel när en part inte får någonting, och sen visar det sig att det finns pengar ändå till en extrautdelning, säger Steewe Björklundh, som är ordförande för medbestämmanderådet.
I ett uttalande skriver rådet att de anställda har tagit ansvar och gjort uppoffringar för att inte äventyra företagets ekonomi och verksamhet i en svår tid. Att de gick med på att förlänga avtalet i tron om att det hjälpte företaget ekonomiskt och att en kompensation så småningom skulle komma. Nu känner de sig både lurade och svikna.
Holmens vd Henrik Sjölund säger till Hudiksvalls tidning att man inte kan blanda ihop arbetsmarknaden och kapitalmarknaden. Aktieutdelningen är ett sätt för Holmen att skapa värde för sina aktieägare och att bygga sitt varumärke. Däremot är det inte Holmen som sätter nivåerna på löneökningarna, utan det görs upp av representanter från fack och arbetsgivare.
– Så har vi gjort i många år och det är en modell som fungerar i Sverige. Vi följer det ingångna avtalet, säger Henrik Sjölund till Dagens Arbete.
Kan du förstå att det sticker i ögonen på arbetstagare, att det finns extra pengar till aktieägarna men inte till de anställda?
– Nu är det så att vi följer den svenska modellen som finns. Det gör ingen skillnad vare sig det här året eller ett annat år, vi följer samma principer som vanligt.
Men kan du förstå att de tycker att det känns orättvist?
– Självklart tycker människor olika saker, men det ligger också i sakens natur. Men glöm inte bort att de anställda har utsett sina egna förhandlare att förhandla avtalet.
Det de menar är att det fanns pengar till att kompensera aktieägarna, men inga pengar till att kompensera för att löneökningarna sköts fram.
– Visst kan jag förstå om enskilda personer är missnöjda och önskat mer. Det är högst mänskligt. Men det leder väl till att vi får fundera på hur vi kan öka kunskapen och förståelsen kring hur en arbetsmarknad fungerar och hur kapitalmarknaden fungerar och vad de finns till för. Uppenbarligen behöver vi kämpa lite mer med det.
Du menar att de inte förstår hur det funkar?
– Jag tycker det är en olycklig koppling man gör mellan arbetsmarknad och kapitalmarknad. Den är onyanserad på ett sätt som gör att det blir missförstånd om man ställer sig på varsin sida. Uppenbarligen förstår vi inte varandra riktigt.
Att utdelningen halverades förra året berodde på osäkerheten kring covid-19. När företaget trots detta som helhet gjorde ett bra år 2020 är det inte alls orimligt att aktieägarna får den utdelning som företaget höll igen med förra året, säger Henrik Sjölund.
– Men det har inte med arbetsmarknaden att göra. Dessutom är den här kapitalmarknaden jätteviktig för våra arbetstagare. Inte minst kopplat till alla pengar som går till pensionsstiftelser eller utvecklingsfonder som driver samhället framåt och som säkerställer våra anställdas pensioner, säger Henrik Sjölund.
Ser du någon risk att arbetstagare upplever att det inte spelar någon roll om de kämpar och ställer upp när det behövs om det känns som att det aldrig ger något extra?
– Nej, det tycker jag var en ganska konstig fråga. Däremot kan jag konstatera att vi har gjort avtal med öppna ögon, från båda sidor. Vi har som kutym att vi följer ingångna avtal. Det gör vi även i år. Det är inget konstigt.
Steewe Björklundh håller inte med om att facken blandade ihop saker när de krävde kompensation.
– Det är en rättvisefråga. Vi tittade bakåt och begärde ett belopp för de sju månaderna utan löneökningar. Det var ett engångsbelopp vi föreslog, inte att lönerna skulle höjas extra.
Kenneth Johansson, tidigare ordförande för Pappers på Holmens bruk Braviken, är arbetstagarledamot i Holmens styrelse. Han och de andra fackliga representanterna i styrelsen reserverade sig mot beslutet att föreslå en extra utdelning.
– Det fanns redan en besvikelse över att det inte blev något retroaktivt i avtalet. När det väl lugnat ner sig så kom det här förslaget. Det satte fart på irritationen igen, säger Kenneth Johansson.
För många som jobbar i produktionen har sjukdagarna blivit extra många, då minsta symtom har tvingat dem att stanna hemma. Något som märks på lönen, även om karensavdraget tillfälligt är slopat. Men både de anställda och företaget har jobbat hårt för att hålla bruket i gång under pandemin, berättar han.
– Det finns en positiv Holmen-anda. Folk gillar att jobba, men det måste man ta tillvara och vårda.
När de anställda inte får någon kompensation samtidigt som aktieägarna får det, blir upplevelsen att det är viktigare att aktieägarna är nöjda än att de anställda är det, säger han.
– Man pratar hela tiden om hur viktigt det är med engagerade medarbetare, att det leder till framgång för företaget. Då gäller det att se till att det är på det sättet också.
Trots covid-19 blev Holmens resultat för 2020 bra, skriver vd Henrik Sjölund i bokslutsrapporten. Rörelseresultatet landade på 2,48 miljarder kronor, vilket är snäppet bättre än 2019 års resultat (när jämförelsestörande poster räknas bort).
Mot bakgrund av att resultatet för 2020 blev bra har styrelsen föreslagit en ordinarie utdelning på 7,25 kronor per aktie. Den extra utdelningen på 3,50 kronor per aktie som föreslås, motsvarar den halvering av utdelningen som gjordes förra året.