Industriarbetarnas tidning

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Publicerad 2021-04-26, 12:36   Uppdaterad 2021-11-12, 09:18

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Det var inför förra veckans internationella toppmöte om klimatet som det amerikanska gruvarbetarförbundet gjorde sitt uttalande. Med uttalandet vill UMWA, United Mine Workers of America, ta initiativet till att göra kolgruvedistrikten grönare.

UMWA vill se en omställning där gruvjobben räddas. Detta genom att satsa på lagring av koldioxid. En omstridd teknik som tillämpas bland annat inom EU och som innebär att koldioxiden lagras i berggrunden. Idag finns runt om i världen ett tjugotal större anläggningar som avskiljer och lagrar koldioxid.

UMWA vill också se nya jobb. Bland annat genom att de nya gröna industrierna anlitar underleverantörer i gruvdistrikten. Förbundet hoppas också att sällsynta jordartsmetaller – värdefulla för batterier – kan utvinnas ur de bergrester som ligger kvar ovan jord efter årtionden av gruvbrytning.

Alltför många, både i och utanför gruvfälten, har tittat bort när det gäller att såväl erkänna som att ta itu med omställningen. Men vi kan inte titta bort längre.

Gruvfacket UMWA i sitt uttalande

Förbundet efterlyser också extra utbildningsstöd till gruvarbetarna och deras familjer. De som förlorar sina anställningar ska garanteras stöd från samhället. UMWA trycker på vikten av en ”rättvis omställning” och det kräver konkreta åtgärder som är långsiktiga och ekonomiskt generösa.

Genom en mindre avgift (”wire charge”) på elanvändningen kan pengar slussas från de amerikanska konsumenterna direkt ut till kolgruvedistrikten. På så vis kan hela samhället vara med och bidra till omställningen, föreslår UMWA.

”Förändringen kommer, vare sig vi vill det eller inte”, skriver förbundet vidare i sitt uttalande. ”Alltför många, både i och utanför gruvfälten, har tittat bort när det gäller att såväl erkänna som att ta itu med omställningen. Men vi kan inte titta bort längre. Vi måste agera och agera på ett sådant sätt som skyddar de människor som påverkas mest av denna förändring”.

Läs också

Musik för de som lämnats i sticket

Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig.

UMWA förklarar att de är beredda att samarbeta med president Biden och kongressen för att uppnå sina mål. Allt annat vore ett svek mot våra medlemmar och deras familjer, skriver förbundet som varnar för förödande social följder om inget görs. Det senaste årtiondet har gruvdistrikten plågats av stigande brottslighet, en accelererande användning av droger och en markant ökning av skilsmässor och självmord.

På tio år har antalet anställda i de amerikanska kolgruvorna minskat från 92 000 till 44 000. För varje gruvarbetare som förlorar sitt jobb blir ytterligare fyra arbetslösa, enligt UNMWA. Trumps löften betydde ingenting, nedgången har fortsatt med alltfler konkurser och stängda kolgruvor.

När jobben försvinner tappar människorna sina sociala förmåner. Till exempel sjukförsäkringen som är knuten till anställningen.

Läs också

”Det är slut med kolbrytning”

För två år sedan reste DA till Asturien i Spanien, där kolbrytningen höll på att fasas ut. Vi stämmer av med kolbrytaren Rafael, som fick jobb på ett värmeverk i en omvandlad kolgruva, om hur det går.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Facken måste bli bättre kravställare”

”Facken måste bli bättre kravställare”

En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer…

”Det är slut med kolbrytning”

”Det är slut med kolbrytning”

För två år sedan reste DA till Asturien i Spanien, där kolbrytningen höll på att fasas ut. Vi stämmer av med kolbrytaren Rafael, som…

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en…

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

”Elbilarna lyfter gruv­industrin”

Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Kiruna vägrar ny gruva – vill ha pengar från staten: ”Vi får inget tillbaka”

Kiruna vägrar ny gruva – vill ha pengar från staten: ”Vi får inget tillbaka”

Kommunen sätter käppar i hjulet för gruvplanerna  ”Kolonialt synsätt från svenska staten”  Gruvbolaget: ”Tråkigt”

Nu ska tusentals hektar skog och åker läggas i blöt

De pluggar diken för klimatets skull — tusentals hektar läggs i blöt

Johan Andersson: "När jag skulle ut till första jobbet tyckte jag att allt kändes rätt konstig"

Bilstrejken i USA: Två av tre avtal klara – ”Vi har gjort det omöjliga”

Bilstrejken i USA: Två av tre avtal klara – ”Vi har gjort det omöjliga”

Avtalet med Stellantis ger rekordhöga löneökningar, räddar 5 000 jobb och skapar 5 000 nya, uppger facket.

Snurror i vattnet värda miljarder

Snurror i vattnet värda miljarder

Nu vill Europa ha vindkraftverk till havs. Men hur märks satsningarna i svensk industri – och vad krävs för att hänga med i den…

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Bilarbetarstrejken i USA påminner om värdet av rikstäckande kollektivavtal med minimilöner, skriver DA:s Harald Gatu.

Made in Europe – men hur?

Made in Europe – men hur?

USA storsatsar på grön omställning som ska ge nya industrijobb i Amerika. Europa famlar efter ett motdrag för att behålla sin industri. Ska ditt…