Industriarbetarnas tidning

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

26 april, 2021

Skrivet av

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Det var inför förra veckans internationella toppmöte om klimatet som det amerikanska gruvarbetarförbundet gjorde sitt uttalande. Med uttalandet vill UMWA, United Mine Workers of America, ta initiativet till att göra kolgruvedistrikten grönare.

UMWA vill se en omställning där gruvjobben räddas. Detta genom att satsa på lagring av koldioxid. En omstridd teknik som tillämpas bland annat inom EU och som innebär att koldioxiden lagras i berggrunden. Idag finns runt om i världen ett tjugotal större anläggningar som avskiljer och lagrar koldioxid.

UMWA vill också se nya jobb. Bland annat genom att de nya gröna industrierna anlitar underleverantörer i gruvdistrikten. Förbundet hoppas också att sällsynta jordartsmetaller – värdefulla för batterier – kan utvinnas ur de bergrester som ligger kvar ovan jord efter årtionden av gruvbrytning.

Alltför många, både i och utanför gruvfälten, har tittat bort när det gäller att såväl erkänna som att ta itu med omställningen. Men vi kan inte titta bort längre.

Gruvfacket UMWA i sitt uttalande

Förbundet efterlyser också extra utbildningsstöd till gruvarbetarna och deras familjer. De som förlorar sina anställningar ska garanteras stöd från samhället. UMWA trycker på vikten av en ”rättvis omställning” och det kräver konkreta åtgärder som är långsiktiga och ekonomiskt generösa.

Genom en mindre avgift (”wire charge”) på elanvändningen kan pengar slussas från de amerikanska konsumenterna direkt ut till kolgruvedistrikten. På så vis kan hela samhället vara med och bidra till omställningen, föreslår UMWA.

”Förändringen kommer, vare sig vi vill det eller inte”, skriver förbundet vidare i sitt uttalande. ”Alltför många, både i och utanför gruvfälten, har tittat bort när det gäller att såväl erkänna som att ta itu med omställningen. Men vi kan inte titta bort längre. Vi måste agera och agera på ett sådant sätt som skyddar de människor som påverkas mest av denna förändring”.

UMWA förklarar att de är beredda att samarbeta med president Biden och kongressen för att uppnå sina mål. Allt annat vore ett svek mot våra medlemmar och deras familjer, skriver förbundet som varnar för förödande social följder om inget görs. Det senaste årtiondet har gruvdistrikten plågats av stigande brottslighet, en accelererande användning av droger och en markant ökning av skilsmässor och självmord.

På tio år har antalet anställda i de amerikanska kolgruvorna minskat från 92 000 till 44 000. För varje gruvarbetare som förlorar sitt jobb blir ytterligare fyra arbetslösa, enligt UNMWA. Trumps löften betydde ingenting, nedgången har fortsatt med alltfler konkurser och stängda kolgruvor.

När jobben försvinner tappar människorna sina sociala förmåner. Till exempel sjukförsäkringen som är knuten till anställningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det är slut med kolbrytning”

”Det är slut med kolbrytning”

För två år sedan reste DA till Asturien i Spanien, där kolbrytningen höll på att fasas ut. Vi stämmer av med kolbrytaren Rafael, som fick jobb på ett värmeverk i en omvandlad kolgruva, om hur det går.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Industrislakt eller nya möjligheter?

Industrislakt eller nya möjligheter?

Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.

”Sverige kan visa vägen”

”Sverige kan visa vägen”

Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

Två månader under jord

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Jonny Kumpula var en av dem.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.