Industriarbetarnas tidning

Game, set – och verkstad!

4 maj, 2021

Skrivet av

Arkivbilden Dofterna av sågspån, lack och slipdamm. Visst kan man nästan förnimma dem när man får en frusen glimt av hur det kunde se ut inne på Svenska Racket­fabrikens verkstad en solig dag i centrala Uppsala för 86 år sedan.

Mr G

Han gick under den pseudonymen, vår då­tida kung Gustav V, när han lirade tennis och på så vis bidrog till att göra sporten populär. Med vaxad mustasch och fruktad lobb deltog han bland annat i alla turneringar i Båstad under 30-talet

Företaget hade grundats sju år tidigare, och var landets ”första och hittills enda specialfabrik för tillverkning av racket och racket­ramar”, som författaren B Wendel noterade i sin bok Beskrivning över Upsala.

Det här var förstås långt innan de lätta kompositmaterialens tid. Trä skulle det vara. Då liksom ända fram till Björn Borgs glansdagar. Ek, ask, mahogny, valnöt
eller något annat fint träslag.

Och längst där inne uppe på väggen hängdes racketena upp till slut – i väntan på att sedan bli strängade med slitstarka tarmar från får eller kor.

Som framgår av bilden tillverkade ­firman även bandyklubbor. Bandy ansågs då som nu som inte lika ”fin” sport som tennis, men nog drog det publik alltid. Som under SM-finalen våren 1935, när Karlstadlaget IF Göta slog Västerås SK med 5–2 på hemma­plan. ­Publik: 6 705.

corona

… hette ett av firmans mest kända racketmärken. Andra gick under namn ­som Vici, Comet och Primoris. Kanske spelade Mr G med något av dem. Racketarna såldes över hela Skandinavien.

1935 …

var också året då Elvis ­Presley föddes, Västerbron i Stockholm invigdes och Volvo lanserade sin första strömlinjeformade bil, Cariocan.

Glassen Puckstång var en annan svensk nyhet, med eller utan choklad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Sista handen vid papperet

Sista handen vid papperet

Det är 1955 och Daily Rönnblad sorterar papper på Papyrus.

Passar som gjutet

Passar som gjutet

Hett arbete. Hackås, Jämtland, en juli­dag 1983. Det är sommar. Om det är varmt ute förtäljer inte bilden, men inn­e på Hackås Precisionsgjuteri – i gjuteriet­s hjärta – torde det vara det. Där står i alla fall Bert Olsson och häller flera hundra grader hett och smält aluminium i gipsformar medan kollegan Mikael Eriksson hämtar […]

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

Lessebo, Småland, en tidig aprildag 1978. Sveriges kung, 31-årige Carl XVI Gustaf, får lära sig konsten att göra papper på traditionellt gammalt vis.

Ger järnet för järnet

Ger järnet för järnet

För gruvarbetarna som borrar efter järn ner­e i Tuolluvaara gruva utanför Kirun­a innebär ju tiden på dygnet ingen egentli­g skillnad.

Koll på arken på Papyrus

Koll på arken på Papyrus

Det en höstdag 1970 på pappersbruket Papyrus.

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Hatten av för hatten!

Hatten av för hatten!

Lindbergs hattfabrik var en gång i tiden en av de större arbetsplatserna i Örebro. En fabrik med en speciell doft, minns Anita König.

Det dagas på Orrefors

Det dagas på Orrefors

Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.

Frimärken på rull i miljonupplaga

Frimärken på rull i miljonupplaga

Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.

Någonstans i Sverige

Någonstans i Sverige

1942 pågick ett intensivt arbete på Saabs fabriker med att få fram alla bomb- och spaningsplan som Flygvapnet beställt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.