Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Tips till vår nästa stats­minister

16 september, 2021

Skrivet av

Krönika När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

En kompromissens man som gick för långt vad gäller överenskommelsen runt las. Att vara pragmatisk och lösningsinriktad är bra egenskaper, men det måste finnas en gräns där det är stopp för hur långt från de ideologiska grunderna en kompromiss får hamna. För mig passerades den i och med att anställningstryggheten skickades in i januariöverenskommelsen. I det politiska spelet runt de så kallade las-förhandlingarna fortsatte det tyvärr.

Statsministern avgår och nu får jag ganska många frågor om det. Någon vill ha en recension av de senaste tio åren, någon annan gärna några hårda kanske till och med elaka ord. De kommer bli besvikna, det kommer även de som nu vill veta vem jag tycker ska efterträda Stefan Löfven. Det borde vara en process där medlemmarna i Socialdemokraterna har en stor möjlighet att påverka vem det blir. Det är ju ändå deras partiledare som ska bli utsedd.

Det är ungefär ett år kvar till riksdagsval. Jag vill att valet ska resultera i en majoritet av riksdagsledamöter som förstår att arbete och arbetare är viktiga. Från den gamla men alltid aktuella parollen arbete åt alla till hur det är att arbeta och hur du kan leva efter att arbetslivet är slut. De ska också inse att den dag du som människa av någon anledning inte kan arbeta, är det oerhört viktigt att du blir bra behandlad och väl bemött av de myndigheter och andra instanser du är i kontakt med. En sjukförsäkring som är värdig ett samhälle som det vi lever i står högt upp på min lista.

Klassklyftorna har ökat sedan mitten på 1980-talet. Vi kan väl få se en riktig kraftsamling för att vända trenden. Som det är nu blir rika rikare och fattiga fattigare. Den utvecklingen är på sikt inte bra för någon. Ur kampen för jämlikhet ska bra politiska beslut komma.

Statsministern ska med värdighet och pondus hantera kriser som terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm eller flyktingkrisen. Det gjorde Stefan med bravur, det ska han ha en stor eloge för. Den pågående covidpandemin och de insatser som gjorts för att hålla Sverige rullande är avsevärt mycket bättre än exempelvis hur de borgerliga skötte den ekonomiska krisen 2008–2009.

Partiledare och statsminister, när vi gjort valet har nog kön alltid spelat en stor roll. Det finns många minst sagt konstiga attribut den framtida ledaren ska ha. Jag tycker framför allt att kompetens, ledaregenskaper och en stark ideologisk förankring är viktigt.

Mitt tips är att nästa statsminister har ätit hamburgare i min bil, vilket kanske skulle vara ett av de kriterier som sätts upp.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.