Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Tips till vår nästa stats­minister

16 september, 2021

Skrivet av

Krönika När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

En kompromissens man som gick för långt vad gäller överenskommelsen runt las. Att vara pragmatisk och lösningsinriktad är bra egenskaper, men det måste finnas en gräns där det är stopp för hur långt från de ideologiska grunderna en kompromiss får hamna. För mig passerades den i och med att anställningstryggheten skickades in i januariöverenskommelsen. I det politiska spelet runt de så kallade las-förhandlingarna fortsatte det tyvärr.

Statsministern avgår och nu får jag ganska många frågor om det. Någon vill ha en recension av de senaste tio åren, någon annan gärna några hårda kanske till och med elaka ord. De kommer bli besvikna, det kommer även de som nu vill veta vem jag tycker ska efterträda Stefan Löfven. Det borde vara en process där medlemmarna i Socialdemokraterna har en stor möjlighet att påverka vem det blir. Det är ju ändå deras partiledare som ska bli utsedd.

Det är ungefär ett år kvar till riksdagsval. Jag vill att valet ska resultera i en majoritet av riksdagsledamöter som förstår att arbete och arbetare är viktiga. Från den gamla men alltid aktuella parollen arbete åt alla till hur det är att arbeta och hur du kan leva efter att arbetslivet är slut. De ska också inse att den dag du som människa av någon anledning inte kan arbeta, är det oerhört viktigt att du blir bra behandlad och väl bemött av de myndigheter och andra instanser du är i kontakt med. En sjukförsäkring som är värdig ett samhälle som det vi lever i står högt upp på min lista.

Klassklyftorna har ökat sedan mitten på 1980-talet. Vi kan väl få se en riktig kraftsamling för att vända trenden. Som det är nu blir rika rikare och fattiga fattigare. Den utvecklingen är på sikt inte bra för någon. Ur kampen för jämlikhet ska bra politiska beslut komma.

Statsministern ska med värdighet och pondus hantera kriser som terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm eller flyktingkrisen. Det gjorde Stefan med bravur, det ska han ha en stor eloge för. Den pågående covidpandemin och de insatser som gjorts för att hålla Sverige rullande är avsevärt mycket bättre än exempelvis hur de borgerliga skötte den ekonomiska krisen 2008–2009.

Partiledare och statsminister, när vi gjort valet har nog kön alltid spelat en stor roll. Det finns många minst sagt konstiga attribut den framtida ledaren ska ha. Jag tycker framför allt att kompetens, ledaregenskaper och en stark ideologisk förankring är viktigt.

Mitt tips är att nästa statsminister har ätit hamburgare i min bil, vilket kanske skulle vara ett av de kriterier som sätts upp.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.