Industriarbetarnas tidning

Så kan arbetsmiljön bli bättre

27 oktober, 2021

Skrivet av

SKYDDSOMBUDENS DAG Sexuella trakasserier, likvärdig behandling eller att undvika olyckor. De som kämpar för ett bättre arbetsliv får ta sig an vitt skilda frågor. 

Skyddsombudens dag

…infaller varje år på onsdagen under Europeiska arbetsmiljöveckan vecka 43.

Årets tema är ”Friska arbetsplatser belastar rätt”. Särskilt fokus läggs vid de hälsorisker som är förknippade med långvarigt stillasittande. 

27 oktober firas Skyddsombudens dag för tionde året i rad. Ett tillfälle för fackförbund, företag och arbetskamrater att uppmärksamma skyddsombudens roll och insatser.

För två år sedan startade Dagens Arbete tidningen Dagens Arbetsmiljö som särskilt riktar sig till alla som jobbar för ett bättre arbetsliv inom industrin. Här berättar några av dem vilken som är deras viktigaste fråga.

Thomas Barsk, huvudskyddsombud, SSAB, Luleå

Thomas Barsk. Foto: Tomas Bergman

”Sexuella trakasserier är det allvarligaste arbetsmiljöproblemet vi har i dag. Det som kom fram under Metoo-upproren verkar bara vara toppen av ett isberg. Tyvärr är det här värre än många tror. Många som utsätts vågar tyvärr inte anmäla av oro för vilka konsekvenser det kan få.

Arbetsgivaren har ett stort ansvar. Förutom att det såklart ska finnas tydliga riktlinjer så måste alla på arbetsplatsen veta hur sånt här ska anmälas och känna sig trygga med att det tas om hand på bästa sätt.

Det är en väldigt liten grupp som gör det här men det skapar stora problem för de som utsätts och för hela arbetsplatsen. Det är oerhört svårt att nå den här gruppen med budskap om vad som inte är okej. Enda sättet tror jag är omfattande utbildningar med alla medlemmar i värderingsfrågor.”

Victoria Kinnander, regionalt skyddsombud, IF Metall, Sörmland

Victoria Kinnander. Foto: Anna Björkegren

”För mig så har alltid, och kommer alltid, den viktigaste arbetsmiljöfrågan vara att man ska lämna arbetet i samma skick som man var i när man kom dit. Ingen ska behöva skada sig, bli sjuk av, eller dö på jobbet. För att det ska uppnås behöver vi trygga villkor på arbetsplatserna. Att inte veta om man kommer ha sin anställning kvar och att som skyddsombud inte våga säga ifrån på grund av rädsla att förlora sitt jobb är ingen bra grund för en god arbetsmiljö. 

Skyddsombudens roll måste också stärkas – både de lokala och regionala. Vi märker av att det är lättare att neka och skjuta utbildningar på framtiden. Mycket har försämrats för våra medlemmar under pandemin. Förutom att tillhandahålla skyddsutrustning och handsprit har arbetsmiljöarbetet tagit ett rejält kliv tillbaka.”

Kenneth Wåhlander, folkbildare i arbetsmiljö, Albins Folkhögskola, Landskrona

Kenneth Wåhlander. Foto: Privat

”Viktigast är att få till ett systematiskt arbetsmiljöarbete på riktigt. Det handlar om att förflytta människor så att de vill få till en förändring och verkligen arbetar med arbetsmiljöfrågorna. Att de kommer till insikt att detta är viktigt för att undvika onödiga olyckor och dödsfall. Med rätt kunskaper, tydligt ledarskap och ändrat beteende så går det. 

När chefer och skyddsombud även ser ett klart samband mellan ekonomi och arbetsmiljö, att företaget tjänar pengar på att arbeta med SAM*. Speciellt då det gäller den psykosociala arbetsmiljön och sjukskrivningarna. 

Alla måste vara med på att det inte är okej att förminska, kränka eller använda könsord mot någon, speciellt inte mot kvinnliga medarbetare, absolut inte okej att förminska någon på grund av kön, religion eller sexuell läggning. 

Här har arbetsgivaren ett stort ansvar att ta tag i detta så fort det hörs eller syns. Det kräver synliga ledare, tydliga policys och utbildning för alla. Det funkar inte som arbetsgivare och bara rycka på axlarna och förklara: ’Ja, men han är ju sådan’. Chefer ska ta tag i problemet. De är mycket snabba på att ta tag i sådant som sen ankomst, men många ser man mellan fingrarna när det kommer till kränkande särbehandling och skyddsutrustning.”

* SAM = Systematiskt arbetsmiljöarbete.

Kjell Svensson, skyddsombud, Lifts All, Järfälla

Kjell Svensson. Foto: Robin Bäckman

”Först och främst att skapa en säker arbetsplats, se till att det finns skydd på maskiner och att nödstopp fungerar om det ska. Här är det viktigt att upptäcka och åtgärda riskerna i tid. Vi går regelbundna skyddsronder men det kan hinna hända saker emellan. Tillbudsrapporteringen är avgörande. 

För att få till förbättringar krävs en bra dialog med ledningen, men även med medarbetarna. Ibland kan vi behöva förklara hur arbetsmiljölagen och andra regelverk fungerar.”

Kenneth Unger, skyddsombud på Berry Superfos under 27 år, nu mekaniker på Motorteknik i Lidköping

Kenneth Unger. Foto: Lina Larsson

”Viktigast är att vi alla blir behandlade likvärdigt av arbetsgivaren. Vissa favoriseras av cheferna medan andra får jobba oavbrutet och även göra sina kamraters jobb. Sådana här missförhållanden är omöjliga att få cheferna att förstå. Jag var verksam regionalt skyddsombud under några år och har sett detta hos både små och stora företag. 

De psykosociala frågorna är högre prioriterade i halvstora till större företag. De mindre företagen har ofta mer fysiska hinder att jobba med. Många sliter för att kunna behålla sina anställda och för att slippa uppsägningar läggs kanske inte pengar på skydd eller nya maskiner. Ofta finns en god förståelse för att varje individ har ett liv och kanske en familj som ska försörjas. Samtidigt får det aldrig tummas på säkerheten. Min nuvarande chef är lyhörd och införstådd i hur viktigt det är.”

Anna Glas, skyddsombud inom Byggnads under fem år, nu byggteknisk rådgivare, Helsingborg

Anna Glas. Foto: Jenny Leyman

”En viktig fråga är att inte tappa de vinningar vi gjort inom arbetsmiljön, det finns till exempel partier som vill minska fackens makt på arbetsplatserna och det skulle ju såklart påverka skyddsombuden och anställda enormt.

Jag tror att vi måste vara aktiva lokalt, att engagera sig som förtroendevald är ett sätt men jag tror det är viktigt för alla att bilda sig och kämpa för den utveckling vi vill ha. Annars lämnar vi över makten över vår arbetsmiljö och det blir inte bra.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

”Skyddsombud, agera”

Industriarbetaren och ultralöparen Kennet Bergqvist har smärtsamt fått uppleva att träning utan rejäl vila mellan passen är en dålig idé. Nu vill han se samma kunskap i det alltmer stressade arbetslivet och föreslår ett nytt nyckeltal i arbetsgivarnas kalkyler: Återhämtning.

En vecka full av arbetsmiljö

Fler ska kunna jobba längre. Det är temat för den pågående europeiska arbetsmiljöveckan.

”Svårare att driva mjuka frågor”

”Svårare att driva mjuka frågor”

När Lena Smersfeldt, pappersarbetare på Nordic Paper i Säffle, fick frågan om hon ville bli skyddsombud tvekade hon inte.
– Jag svarade ja direkt, säger hon.

Var tredje skyddsombud hindras

Var tredje skyddsombud hindras

LO:s nya rapport visar att en tredjedel av skyddsombuden hindras på olika sätt i sitt jobb, 12 procent har trakasserats. ”Det är värre än vi trodde”, kommenterar LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.

”Kunskapen kan vara obefintlig”

”Kunskapen kan vara obefintlig”

Mats Palm är ett erfaret skyddsombud och dessutom också mannen bakom den växande Facebookgruppen Support Your Local Skyddsombud.

”Samverkan med företaget är A och O”

”Vi som skyddsombud har oftast mest utbildning och kunskap i arbetsmiljö. Man ser helt enkelt ett värde i att från början involvera oss”, skriver huvudskyddsombudet Camilla Falk på SSAB i Oxelösund i en gästkrönika.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.