Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

18 oktober, 2021

Skrivet av Johan Danielsson

Debatt De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Om skribenten:

Johan Danielsson är Europaparlamentariker (S).

Att asbest är direkt livsfarligt har vi vetat om ända sedan 1970-talet. Trots att asbest skördar fler liv idag än när de första larmen ljöd minskar kunskapen om farorna. Uppskattningar pekar på att asbest tog hela 90 000 personers liv i EU 2019. Det är inte bara fruktansvärt att hårt arbetande människor riskerar sina liva på arbetsplatsen, det är också helt oacceptabelt. Det system och regelverk som konstruerats för att skydda arbetstagarna innehåller stora luckor. Därför arbetar jag för en skärpt reglering av asbest på EU-nivå.

I våras träffade jag danske Dan Henriksen. Han är 44 år och döende efter att han exponerades av asbest i samband med en renovering av en kursgård för 19 år sedan. Han har den fruktade diagnosen mesoteliom, en aggressiv cancerform som för de flesta är en dödsdom.

9 av 10 fall av mesoteliom är direkt kopplade till exponering av asbest. Konsekvenserna av asbest i form av cancer visar sig oftast inte förrän 30 till 40 år efter kontakten.

Debatten om asbest på 1970-talet gjorde alla medvetna om dess farliga egenskaper. Det resulterade i ett totalförbud i Sverige år 1982. Långt senare, 2005, förbjöds asbest i hela EU. Risker för arbetstagare vid exponering för asbest i arbetet regleras i ett EU-direktiv.

Vissa menar att asbest är något man endast läser om i historieböckerna, men för byggnadsarbetare, gruvarbetare och fastighetsskötare är asbest högst aktuellt även i dag.

Endast i Sverige beräknas det finnas 400 000 ton asbest inbyggt i byggnader. Det kan vara i lägenheten du bor i, byggnaden du arbetar i eller dina barns skola. Alla är överens om att bygga bort asbestberget men för att undvika en ny cancervåg krävs bättre kontroll över var asbest finns, bättre skydd av arbetare och krafttag mot fusk och slarv i byggsektorn.

Det dör över 100 personer per år av asbestrelaterade sjukdomar i Sverige. Asbest är den största orsaken till arbetsplatsrelaterad cancer, trots att det var 40 år sedan det cancerframkallande ämnet förbjöds. Det är en siffra som går att jämföra med de närmare 60 personer som omkommer årligen i olyckor på svenska arbetsplatser.

Trots bindande exponeringsgräns och strikta regler för hur asbest ska hanteras visar flera reportage att kunskapen om asbest minskar och att det fuskas och slarvas.

Så sent som förra året kunde man läsa om ett bygge i Karlskrona där ett av Byggnads skyddsombud rapporterade att det kunde finnas asbest på vinden. Det ansvariga företaget hanterade detta genom att hyra in ett externt företag som ”sanerade” genom att slå sönder den asbesthaltiga eterniten.

Detta agerande är både oanständigt och oacceptabelt.

Företaget valde vinstmaximering framför arbetarnas liv och hälsa. Ingen, varken svenska eller utländska arbetsgivare, ska kunna konkurrera genom att utsätta sina anställda för livsfara. Jag kräver därför skarpare asbestlagstiftning i hela Europa.

Just nu pågår arbetet med att uppdatera EU-direktivet om skydd mot asbest i arbetet. Den här veckan kommer Europaparlamentet att rösta om vår ståndpunkt när EU-kommissionen ska presentera ny lagstiftning nästa år.

Som ansvarig förhandlare för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet driver jag livsnödvändiga förbättringar för att öka arbetstagarskyddet och möjligheten att stoppa fusk och slarv. Viktiga förslag som jag hoppas resten av Europaparlamentet ställer sig bakom:

  1. Att gränsvärdet för exponering för asbest i arbetet sänks betydligt.
  2. Att grundregeln över hela EU ska vara att asbest aldrig får hanteras utan tillräckliga tillstånd, kunskaper och skyddsåtgärder oavsett bransch.
  3. Att alla länder ska upprätta asbestregister så arbetstagare, skyddsombud och arbetsgivare oavsett bransch kan kolla upp byggnader de ska arbeta i och vidta nödvändiga åtgärder.
  4. Att företag som bryter mot asbestreglerna ska bli återbetalningsskyldiga av sitt ekonomiska EU-stöd.
  5. Att alla länder inför krav på efterkontroller när asbestsanering har genomförts så att arbetare eller boende inte utsätts för kvarhängande asbestdamm.

De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Att oseriösa företag utnyttjar detta och riskerar arbetarnas hälsa måste få ett stopp. Det är dags att städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som sätter Europas arbetstagares liv på spel.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Det är vi som står för kvalitén

Det är vi som står för kvalitén

Vi är visserligen utbytbara. Men vi är människor, skriver industriarbetaren Andreas Svanberg.

På teatern vaknar empatin

På teatern vaknar empatin

I tider av växande murar behöver vi få liv i vår medmänsklighet, skriver Alexandra Pascalidou.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Minimilönen har ett högt pris

Minimilönen har ett högt pris

Krönika En europeisk minimilön kan verka vettig för att stärka arbetstagare i länder med svaga fack. Men priset kan bli högt för den svenska modellen – och för våra löner, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Bra agerat, Eva Nordmark

Bra agerat, Eva Nordmark

Skuggsamhället är mänskligt sett djupt ovärdigt och direkt samhällsfarligt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ångesten fäster när det blir tyst

Ångesten fäster när det blir tyst

Carl Linnaeus: Jag har lärt mig att godta mina regelbundna depressioner och parera dem genom att knarka musik.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S).

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

S: Samhall ska producera varor och tjänster som faktiskt efterfrågas – men vi måste utreda att det är rätt personer som anvisas dit.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

”Saneringsföretag måste kontrolleras hårdare”

Det måste göras fler kontroller och bli större fokus på asbest vid utbildning av berörda skyddsombud och arbetsledare. Det skriver Johnny Daveman, ombudsman
och regionalt skyddsombud för Byggnads Stockholm-Gotland, efter Dagens Arbetes granskning.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Ingen ska behöva dö av jobbet

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. ”Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, säger Lars Olof Mikaelsson, handläggare på utbildningsdepartementet. Isocyanater finns i färg och lim bland annat […]

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

EU vill skärpa asbestlagarna

EU vill skärpa asbestlagarna

Sänkta gränsvärden för asbest och säkrare sanering. Det förväntas bli EU-lag nästa år. ”Människor dör fortfarande av asbest i Sverige trots vårt långvariga förbud”, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.