Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

18 oktober, 2021

Skrivet av Johan Danielsson

Debatt De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Om skribenten:

Johan Danielsson är Europaparlamentariker (S).

Att asbest är direkt livsfarligt har vi vetat om ända sedan 1970-talet. Trots att asbest skördar fler liv idag än när de första larmen ljöd minskar kunskapen om farorna. Uppskattningar pekar på att asbest tog hela 90 000 personers liv i EU 2019. Det är inte bara fruktansvärt att hårt arbetande människor riskerar sina liva på arbetsplatsen, det är också helt oacceptabelt. Det system och regelverk som konstruerats för att skydda arbetstagarna innehåller stora luckor. Därför arbetar jag för en skärpt reglering av asbest på EU-nivå.

I våras träffade jag danske Dan Henriksen. Han är 44 år och döende efter att han exponerades av asbest i samband med en renovering av en kursgård för 19 år sedan. Han har den fruktade diagnosen mesoteliom, en aggressiv cancerform som för de flesta är en dödsdom.

9 av 10 fall av mesoteliom är direkt kopplade till exponering av asbest. Konsekvenserna av asbest i form av cancer visar sig oftast inte förrän 30 till 40 år efter kontakten.

Debatten om asbest på 1970-talet gjorde alla medvetna om dess farliga egenskaper. Det resulterade i ett totalförbud i Sverige år 1982. Långt senare, 2005, förbjöds asbest i hela EU. Risker för arbetstagare vid exponering för asbest i arbetet regleras i ett EU-direktiv.

Vissa menar att asbest är något man endast läser om i historieböckerna, men för byggnadsarbetare, gruvarbetare och fastighetsskötare är asbest högst aktuellt även i dag.

Endast i Sverige beräknas det finnas 400 000 ton asbest inbyggt i byggnader. Det kan vara i lägenheten du bor i, byggnaden du arbetar i eller dina barns skola. Alla är överens om att bygga bort asbestberget men för att undvika en ny cancervåg krävs bättre kontroll över var asbest finns, bättre skydd av arbetare och krafttag mot fusk och slarv i byggsektorn.

Det dör över 100 personer per år av asbestrelaterade sjukdomar i Sverige. Asbest är den största orsaken till arbetsplatsrelaterad cancer, trots att det var 40 år sedan det cancerframkallande ämnet förbjöds. Det är en siffra som går att jämföra med de närmare 60 personer som omkommer årligen i olyckor på svenska arbetsplatser.

Trots bindande exponeringsgräns och strikta regler för hur asbest ska hanteras visar flera reportage att kunskapen om asbest minskar och att det fuskas och slarvas.

Så sent som förra året kunde man läsa om ett bygge i Karlskrona där ett av Byggnads skyddsombud rapporterade att det kunde finnas asbest på vinden. Det ansvariga företaget hanterade detta genom att hyra in ett externt företag som ”sanerade” genom att slå sönder den asbesthaltiga eterniten.

Detta agerande är både oanständigt och oacceptabelt.

Företaget valde vinstmaximering framför arbetarnas liv och hälsa. Ingen, varken svenska eller utländska arbetsgivare, ska kunna konkurrera genom att utsätta sina anställda för livsfara. Jag kräver därför skarpare asbestlagstiftning i hela Europa.

Just nu pågår arbetet med att uppdatera EU-direktivet om skydd mot asbest i arbetet. Den här veckan kommer Europaparlamentet att rösta om vår ståndpunkt när EU-kommissionen ska presentera ny lagstiftning nästa år.

Som ansvarig förhandlare för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet driver jag livsnödvändiga förbättringar för att öka arbetstagarskyddet och möjligheten att stoppa fusk och slarv. Viktiga förslag som jag hoppas resten av Europaparlamentet ställer sig bakom:

  1. Att gränsvärdet för exponering för asbest i arbetet sänks betydligt.
  2. Att grundregeln över hela EU ska vara att asbest aldrig får hanteras utan tillräckliga tillstånd, kunskaper och skyddsåtgärder oavsett bransch.
  3. Att alla länder ska upprätta asbestregister så arbetstagare, skyddsombud och arbetsgivare oavsett bransch kan kolla upp byggnader de ska arbeta i och vidta nödvändiga åtgärder.
  4. Att företag som bryter mot asbestreglerna ska bli återbetalningsskyldiga av sitt ekonomiska EU-stöd.
  5. Att alla länder inför krav på efterkontroller när asbestsanering har genomförts så att arbetare eller boende inte utsätts för kvarhängande asbestdamm.

De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Att oseriösa företag utnyttjar detta och riskerar arbetarnas hälsa måste få ett stopp. Det är dags att städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som sätter Europas arbetstagares liv på spel.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Att måla är som att kratta löv

Att måla är som att kratta löv

Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Du kanske också vill läsa…

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S).

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

Klassperspektivet är en viktig drivkraft för bostadsminister Johan Danielsson (S), tills nyligen EU-parlamentariker.

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.