Att måla är som att kratta löv
Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.
Johan Danielsson är Europaparlamentariker (S).
Att asbest är direkt livsfarligt har vi vetat om ända sedan 1970-talet. Trots att asbest skördar fler liv idag än när de första larmen ljöd minskar kunskapen om farorna. Uppskattningar pekar på att asbest tog hela 90 000 personers liv i EU 2019. Det är inte bara fruktansvärt att hårt arbetande människor riskerar sina liva på arbetsplatsen, det är också helt oacceptabelt. Det system och regelverk som konstruerats för att skydda arbetstagarna innehåller stora luckor. Därför arbetar jag för en skärpt reglering av asbest på EU-nivå.
I våras träffade jag danske Dan Henriksen. Han är 44 år och döende efter att han exponerades av asbest i samband med en renovering av en kursgård för 19 år sedan. Han har den fruktade diagnosen mesoteliom, en aggressiv cancerform som för de flesta är en dödsdom.
9 av 10 fall av mesoteliom är direkt kopplade till exponering av asbest. Konsekvenserna av asbest i form av cancer visar sig oftast inte förrän 30 till 40 år efter kontakten.
Debatten om asbest på 1970-talet gjorde alla medvetna om dess farliga egenskaper. Det resulterade i ett totalförbud i Sverige år 1982. Långt senare, 2005, förbjöds asbest i hela EU. Risker för arbetstagare vid exponering för asbest i arbetet regleras i ett EU-direktiv.
Vissa menar att asbest är något man endast läser om i historieböckerna, men för byggnadsarbetare, gruvarbetare och fastighetsskötare är asbest högst aktuellt även i dag.
Endast i Sverige beräknas det finnas 400 000 ton asbest inbyggt i byggnader. Det kan vara i lägenheten du bor i, byggnaden du arbetar i eller dina barns skola. Alla är överens om att bygga bort asbestberget men för att undvika en ny cancervåg krävs bättre kontroll över var asbest finns, bättre skydd av arbetare och krafttag mot fusk och slarv i byggsektorn.
Det dör över 100 personer per år av asbestrelaterade sjukdomar i Sverige. Asbest är den största orsaken till arbetsplatsrelaterad cancer, trots att det var 40 år sedan det cancerframkallande ämnet förbjöds. Det är en siffra som går att jämföra med de närmare 60 personer som omkommer årligen i olyckor på svenska arbetsplatser.
Trots bindande exponeringsgräns och strikta regler för hur asbest ska hanteras visar flera reportage att kunskapen om asbest minskar och att det fuskas och slarvas.
Så sent som förra året kunde man läsa om ett bygge i Karlskrona där ett av Byggnads skyddsombud rapporterade att det kunde finnas asbest på vinden. Det ansvariga företaget hanterade detta genom att hyra in ett externt företag som ”sanerade” genom att slå sönder den asbesthaltiga eterniten.
Detta agerande är både oanständigt och oacceptabelt.
Företaget valde vinstmaximering framför arbetarnas liv och hälsa. Ingen, varken svenska eller utländska arbetsgivare, ska kunna konkurrera genom att utsätta sina anställda för livsfara. Jag kräver därför skarpare asbestlagstiftning i hela Europa.
Just nu pågår arbetet med att uppdatera EU-direktivet om skydd mot asbest i arbetet. Den här veckan kommer Europaparlamentet att rösta om vår ståndpunkt när EU-kommissionen ska presentera ny lagstiftning nästa år.
Som ansvarig förhandlare för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet driver jag livsnödvändiga förbättringar för att öka arbetstagarskyddet och möjligheten att stoppa fusk och slarv. Viktiga förslag som jag hoppas resten av Europaparlamentet ställer sig bakom:
De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Att oseriösa företag utnyttjar detta och riskerar arbetarnas hälsa måste få ett stopp. Det är dags att städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som sätter Europas arbetstagares liv på spel.