Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Publicerad 2021-10-18, 07:12

Debatt De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Om skribenten:

Johan Danielsson är Europaparlamentariker (S).

Att asbest är direkt livsfarligt har vi vetat om ända sedan 1970-talet. Trots att asbest skördar fler liv idag än när de första larmen ljöd minskar kunskapen om farorna. Uppskattningar pekar på att asbest tog hela 90 000 personers liv i EU 2019. Det är inte bara fruktansvärt att hårt arbetande människor riskerar sina liva på arbetsplatsen, det är också helt oacceptabelt. Det system och regelverk som konstruerats för att skydda arbetstagarna innehåller stora luckor. Därför arbetar jag för en skärpt reglering av asbest på EU-nivå.

I våras träffade jag danske Dan Henriksen. Han är 44 år och döende efter att han exponerades av asbest i samband med en renovering av en kursgård för 19 år sedan. Han har den fruktade diagnosen mesoteliom, en aggressiv cancerform som för de flesta är en dödsdom.

9 av 10 fall av mesoteliom är direkt kopplade till exponering av asbest. Konsekvenserna av asbest i form av cancer visar sig oftast inte förrän 30 till 40 år efter kontakten.

Debatten om asbest på 1970-talet gjorde alla medvetna om dess farliga egenskaper. Det resulterade i ett totalförbud i Sverige år 1982. Långt senare, 2005, förbjöds asbest i hela EU. Risker för arbetstagare vid exponering för asbest i arbetet regleras i ett EU-direktiv.

Vissa menar att asbest är något man endast läser om i historieböckerna, men för byggnadsarbetare, gruvarbetare och fastighetsskötare är asbest högst aktuellt även i dag.

Endast i Sverige beräknas det finnas 400 000 ton asbest inbyggt i byggnader. Det kan vara i lägenheten du bor i, byggnaden du arbetar i eller dina barns skola. Alla är överens om att bygga bort asbestberget men för att undvika en ny cancervåg krävs bättre kontroll över var asbest finns, bättre skydd av arbetare och krafttag mot fusk och slarv i byggsektorn.

Det dör över 100 personer per år av asbestrelaterade sjukdomar i Sverige. Asbest är den största orsaken till arbetsplatsrelaterad cancer, trots att det var 40 år sedan det cancerframkallande ämnet förbjöds. Det är en siffra som går att jämföra med de närmare 60 personer som omkommer årligen i olyckor på svenska arbetsplatser.

Trots bindande exponeringsgräns och strikta regler för hur asbest ska hanteras visar flera reportage att kunskapen om asbest minskar och att det fuskas och slarvas.

Så sent som förra året kunde man läsa om ett bygge i Karlskrona där ett av Byggnads skyddsombud rapporterade att det kunde finnas asbest på vinden. Det ansvariga företaget hanterade detta genom att hyra in ett externt företag som ”sanerade” genom att slå sönder den asbesthaltiga eterniten.

Detta agerande är både oanständigt och oacceptabelt.

Företaget valde vinstmaximering framför arbetarnas liv och hälsa. Ingen, varken svenska eller utländska arbetsgivare, ska kunna konkurrera genom att utsätta sina anställda för livsfara. Jag kräver därför skarpare asbestlagstiftning i hela Europa.

Just nu pågår arbetet med att uppdatera EU-direktivet om skydd mot asbest i arbetet. Den här veckan kommer Europaparlamentet att rösta om vår ståndpunkt när EU-kommissionen ska presentera ny lagstiftning nästa år.

Som ansvarig förhandlare för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet driver jag livsnödvändiga förbättringar för att öka arbetstagarskyddet och möjligheten att stoppa fusk och slarv. Viktiga förslag som jag hoppas resten av Europaparlamentet ställer sig bakom:

  1. Att gränsvärdet för exponering för asbest i arbetet sänks betydligt.
  2. Att grundregeln över hela EU ska vara att asbest aldrig får hanteras utan tillräckliga tillstånd, kunskaper och skyddsåtgärder oavsett bransch.
  3. Att alla länder ska upprätta asbestregister så arbetstagare, skyddsombud och arbetsgivare oavsett bransch kan kolla upp byggnader de ska arbeta i och vidta nödvändiga åtgärder.
  4. Att företag som bryter mot asbestreglerna ska bli återbetalningsskyldiga av sitt ekonomiska EU-stöd.
  5. Att alla länder inför krav på efterkontroller när asbestsanering har genomförts så att arbetare eller boende inte utsätts för kvarhängande asbestdamm.

De luckor som finns i dagens lagstiftning måste täppas till. Att oseriösa företag utnyttjar detta och riskerar arbetarnas hälsa måste få ett stopp. Det är dags att städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som sätter Europas arbetstagares liv på spel.

Johan Danielsson

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Jag ser oron i min sons ögon

Jag ser oron i min sons ögon

LEDARE: Sverige är redan inne i en sorts krig sedan många år, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.

Att rösta är viktigast av allt

Att rösta är viktigast av allt

Förbundsordförande Marie Nilsson: ”Få saker gör mig så stolt som att rösta”

Därför är förstamajtalen så viktiga

Därför är förstamajtalen så viktiga

Vi kan skapa samhället vi vill ha om vi gör det tillsammans.

Centerpartiet: Förstatliga ryskägda aluminiumfabriken Kubal

Centerns krav: Tvångsförvalta den ryskägda aluminiumfabriken i Sundsvall

Sveriges enda aluminiumverk kontrolleras av Putinnära oligark  Centerpartiet vill förstatliga och tvångsförvalta  ”Så att Moskva förlorar sin kontroll”

Fler dör, men politiken gör mindre – dags för en nationell rörelse för att förhindra dödsolyckor på jobbet

Döds­olyckorna ökar – trots regeringens nollvision: ”Fler behöver göra mer”

2023 miste fler personer i Sverige livet under arbetstid än på tolv år. "Tragisk statistik", skriver fyra röster som kräver förändring.

Nu kan fler få en andra chans

Etableringsjobb, möjligheten för människor som står långt från arbetsmarknaden att bli anställningsbara, kan nu äntligen bli verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Regeringen spär på arbetslösheten

Regeringen spär på arbetslösheten

Träindustrin har drabbats hårdast av att byggmarknaden stannat upp. Nu måste politikerna agera så att byggandet kommer i gång igen, skriver GS ordförande Per-Olof…

”Ingen ska någonsin behöva tvivla på om den överlever till arbetspassets slut”

Över 60 personer dog på jobbet 2023. Nu krävs enorma kraftansträngningar från flera håll, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Min nyårsönskan: Att IF Metall sätter Elon Musk på plats

Min nyårsönskan: Att IF Metall sätter Elon Musk på plats

Yttrandefrihet är bara ett ord. Musk vill en sak. Tjäna. Lite. Mer. Stålar. Åt sig själv.

Tanklösa varsel hos företagen

”I högkonjunktur betalar arbetarna med tid och svett. I lågkonjunktur riskerar de att åka ut”

Det är tanklösa varsel hos företagen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

Så tänker industriarbetarna inför EU-valet: ”Det viktigaste är att man lägger sin röst”

Så tänker industriarbetarna om EU-valet: ”Det viktigaste är att man lägger sin röst”

Sex stycken arbetare om vikten att rösa i årets EU-val   ”Borde kunna rösta med bank-id”  Har du tagit årets valkompass?

Utländska strejkbrytare retar – blir det en lex Tesla? 

Utländska strejkbrytare retar – blir det en lex Tesla? 

Fler ansluter till strejken  Röster höjs om EU-förbud  Adam Daver och Mikael Färnbo om senaste utvecklingen

S-kritik efter DA:s avslöjande: ”Vi har oskyldiga människor som dör”

S-kritik efter DA:s avslöjande: ”Vi har oskyldiga människor som dör”

Så vill S stoppa sprängningarna – regeringen för saktfärdig enligt Shekarabi.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Hur många arbetare kommer våga ta kampen för arbetsmiljön på egen hand”, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

Förr fanns en bred samsyn om vilka som gynnas av krig – och vilka som är förlorarna, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Bromsa inte klimatomställningen

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Henrik Arnstad om Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar,…