Industriarbetarnas tidning

LO svänger om las

10 november, 2021 - 12:52

Skrivet av

LO-styrelsen har sagt ja till att ställa sig bakom det nya huvudavtalet.
– Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

LO:s nej till las-överenskommelsen för drygt ett år sedan har nu svängt till ett ja. Under tisdagskvällen samlades LO-styrelsen på ett extra möte för att fatta ett nytt beslut i frågan. På bordet låg en uppgörelse med Svenskt Näringsliv om en bättre omställningsförsäkring för alla LO-förbund.

Motkravet från Svenskt Näringsliv var att LO ska ansluta sig till las-uppgörelsen och det nya huvudavtalet, som PTK, Kommunal och IF Metall redan har enats om.

Majoriteten av LO-förbunden – tio av fjorton – röstade ja till att LO ska ansluta sig till det nya huvudavtalet, och på förmiddagen kallade Svenskt Näringsliv och LO till en gemensam presskonferens.

Det är inte exakt samma las-överenskommelse som man sade nej till för ett år sedan, som LO-styrelsen nu har sagt ja till förklarade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– När Kommunal och IF Metall anslöt fick man förbättringar på visstidsanställningarna och hyvlingen. Nu har vi förhandlat fram att även de förbund som inte ansluter också får förbättrade villkor på omställningsavtalet.

Att LO blir en part i huvudavtalet välkomnades av Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

– Vi var många redan innan, nu blir vi en massiv majoritet. Det är viktigt att ha med alla tre bärande parter på arbetsmarknaden – tjänstemän, arbetare och näringsliv.

Även IF Metall ser positivt på beskedet.

– Det här är ett styrkebesked för den svenska modellen och ett bevis för att det är parterna och inte politikerna som sätter spelreglerna på arbetsmarknaden. Vi slipper osäker ping pong-lagstiftning som ständigt ändras av skiftande politiska majoriteter, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i ett pressmeddelande.

LO-styrelsens ja innebär att de nu rekommenderar LO:s repskap att på onsdag nästa vecka fatta det slutgiltiga beslutet. Om LO ansluter till huvudavtalet betyder det inte att alla LO-förbund omfattas per automatik. Det är sedan upp till varje förbund att själva ansluta eller inte, vilket även gäller för varje medlemsorganisation i PTK och Svenskt Näringsliv.

GS-facket hör till de förbund som röstade ja till att LO ska anta uppgörelsen och bli en part i huvudavtalet.

– Det här tillförsäkrar att även de förbund som inte ansluter till huvudavtalet får ett bra omställningsskydd, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande i GS.

Frågan om omställningsförsäkringen har varit väldigt viktig, och var en uppgift som LO-styrelsen fick i uppgift av medlemsförbunden att lösa. Facken har länge krävt förändringar i omställningsavtalet med Svenskt Näringsliv, så att även visstidsanställda och sjukskrivna ska få ta del av omställningsstödet vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Men de har inte lyckats få igenom sina krav.

När så regeringen i somras lade fram sitt förslag till förändringar i lagen om anställningsskydd fanns också ett omställningsstöd med, som omfattar även sjukskrivna och visstidsanställda. Men det ska bara gälla anställda på arbetsplatser utan kollektivavtal, eftersom det redan finns ett avtal om omställning mellan parterna.

Därmed riskerade personer som är anställda på företag med kollektivavtal att få sämst omställningsvillkor på hela arbetsmarknaden.

I och med den aktuella uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv kommer även de förbund som väljer att stå utanför huvudavtalet att få en omställningsförsäkring som är lika bra som lagen. Dessutom behålls AGB-försäkringen, som ger en viss ekonomisk ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Det är inte enbart försäkringsfrågan som ligger till grund för att de flesta förbund valde att säga ja på LO:s styrelsemöte. Det är viktigt att LO är en part i det nya huvudavtalet, förklarar Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

– Det är i första hand en maktfråga. Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part, annars riskerar LO att bli perifert i framtiden.

Även Per-Olof Sjöö konstaterar att huvudavtalet redan finns och att lagstiftningen kommer att drivas igenom, oavsett vad LO-förbunden tycker om det.

– Vi kan inte ha en situation på arbetsmarknaden där bara PTK från fackens sida har inflytande över hur reglerna ska utformas. Det är viktigt att LO blir en part.

I dagsläget är det bara IF Metall och Kommunal bland LO:s förbund som har valt att ansluta sig till huvudavtalet. Varken GS eller Pappers har fattat beslut om hur de ska ställa sig till frågan.

– I huvudavtalet finns ytterligare förbättringar i omställningsstödet, men det finns också fler undantag från turordningen. Det är ett stort beslut och en process som vi måste gå igenom i vårt förbund. Det får ta den tid det tar, säger Pontus Georgsson.

De fyra förbund som röstade nej på styrelsemötet var Byggnads, Fastighets, Seko och Transport.

Regeringens förslag till ny lag om anställningsskydd

Las-uppgörelsen – det nya huvudavtalet – som Svenskt Näringsliv och PTK enades om i oktober 2020, och som IF Metall och Kommunal senare anslöt till, innebär både ökad flexibilitet för arbetsgivarna och bättre omställningsmöjligheter för anställda. Avtalet innehåller flera delar som kräver ny lagstiftning för att kunna genomföras. I juni 2021 lade regeringen fram ett lagförslag efter parternas modell:

  • Undantagen från turordningsreglerna, vid uppsägning på grund av arbetsbrist, ändras från dagens två personer i små företag till tre personer oavsett företagets storlek.
  • Saklig grund för uppsägning ändras till sakliga skäl. Skulle en tvist om uppsägningen uppstå är arbetsgivaren inte längre skyldig att betala lön medan tvisten pågår. Om uppsägningen sedan visar sig vara felaktig betalas lön ut i efterskott, plus skadestånd som blir något högre än i dag.
  • Allmän visstid ersätts med särskild visstid, och ska övergå till fast anställning efter 12 månader i stället för dagens 24 månader.
  • Bemanningsanställda ska efter 24 månader inom en 36-månadersperiod på samma arbetsplats erbjudas fast anställning av det inhyrande företaget.
  • En allmän omställningsförsäkring ska omfatta anställda som jobbar på företag utan kollektivavtal.
  • Ett omställningsstudiestöd införs som ger som mest 80 procent av lönen (upp till 25 500 kronor) i upp till ett år.

Lagen ska träda i kraft 30 juni 2022. När reformerna är helt utbyggda beräknas de kosta staten 11 miljarder kronor om året.

Huvudavtalet mellan arbetsmarknadens parter

Om förändringarna i lagen om anställningsskydd genomförs, träder det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO i kraft. Huvudavtalet ska ersätta lagen på vissa områden, bland annat dessa:

  • Arbetsgivaren har rätt att göra undantag från turordningsreglerna med sex personer (tre arbetare och tre tjänstemän) från varje driftställe, eller 15 procent av de som ska sägas upp. Dock max 10 procent av det totala antalet anställda.
  • Omställningsstudiestödet ger 80 procent av inkomster upp till 30 600 kronor och 65 procent av inkomster däröver (upp till 68 200 kronor).

En kommentar till “LO svänger om las

  • R.I.P, facket och LO i Sverige. Detta är ett förräderi mot de av våra medlemmar och förtroendevalada (lokalt) som vågar vara obekväma och framföra åsikter som inte delas av AG. Det blir ju ”bara att sparka dom”. En stor fara för våra klubbordförande och skyddsombud, åtminstående för dom som vågar säga ifrån. Detta luktar av Veli-Pekka från IF Metall, som ju har drivet detta mot LO. Själv kommer jag begära mitt utträde ur IF Metall och jag hoppas att dom som begriper vad detta innebär bildar ett nytt LO samt ser till att bli av med förrädarna i toppen av resp. förbund. Jag är en F.D klubbordf. från Lidköping, Kinnegrip, vars ägare var inne på att sparka mig ett otal gånger, jag avgick maj-20 och i vinter går jag i pension. Orkar tyvärr inte ta initiativet till ett uppror själv. Med hopp om ändring. Mikael Borg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?