”Sårat och sargat inom LO”
Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.
Industriarbetarnas tidning
10 november, 2021 - 12:52
Skrivet av Marie Edholm
LO-styrelsen har sagt ja till att ställa sig bakom det nya huvudavtalet.
– Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.
LO:s nej till las-överenskommelsen för drygt ett år sedan har nu svängt till ett ja. Under tisdagskvällen samlades LO-styrelsen på ett extra möte för att fatta ett nytt beslut i frågan. På bordet låg en uppgörelse med Svenskt Näringsliv om en bättre omställningsförsäkring för alla LO-förbund.
Motkravet från Svenskt Näringsliv var att LO ska ansluta sig till las-uppgörelsen och det nya huvudavtalet, som PTK, Kommunal och IF Metall redan har enats om.
Majoriteten av LO-förbunden – tio av fjorton – röstade ja till att LO ska ansluta sig till det nya huvudavtalet, och på förmiddagen kallade Svenskt Näringsliv och LO till en gemensam presskonferens.
Det är inte exakt samma las-överenskommelse som man sade nej till för ett år sedan, som LO-styrelsen nu har sagt ja till förklarade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
– När Kommunal och IF Metall anslöt fick man förbättringar på visstidsanställningarna och hyvlingen. Nu har vi förhandlat fram att även de förbund som inte ansluter också får förbättrade villkor på omställningsavtalet.
Att LO blir en part i huvudavtalet välkomnades av Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.
– Vi var många redan innan, nu blir vi en massiv majoritet. Det är viktigt att ha med alla tre bärande parter på arbetsmarknaden – tjänstemän, arbetare och näringsliv.
Även IF Metall ser positivt på beskedet.
– Det här är ett styrkebesked för den svenska modellen och ett bevis för att det är parterna och inte politikerna som sätter spelreglerna på arbetsmarknaden. Vi slipper osäker ping pong-lagstiftning som ständigt ändras av skiftande politiska majoriteter, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i ett pressmeddelande.
LO-styrelsens ja innebär att de nu rekommenderar LO:s repskap att på onsdag nästa vecka fatta det slutgiltiga beslutet. Om LO ansluter till huvudavtalet betyder det inte att alla LO-förbund omfattas per automatik. Det är sedan upp till varje förbund att själva ansluta eller inte, vilket även gäller för varje medlemsorganisation i PTK och Svenskt Näringsliv.
GS-facket hör till de förbund som röstade ja till att LO ska anta uppgörelsen och bli en part i huvudavtalet.
– Det här tillförsäkrar att även de förbund som inte ansluter till huvudavtalet får ett bra omställningsskydd, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande i GS.
Frågan om omställningsförsäkringen har varit väldigt viktig, och var en uppgift som LO-styrelsen fick i uppgift av medlemsförbunden att lösa. Facken har länge krävt förändringar i omställningsavtalet med Svenskt Näringsliv, så att även visstidsanställda och sjukskrivna ska få ta del av omställningsstödet vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Men de har inte lyckats få igenom sina krav.
När så regeringen i somras lade fram sitt förslag till förändringar i lagen om anställningsskydd fanns också ett omställningsstöd med, som omfattar även sjukskrivna och visstidsanställda. Men det ska bara gälla anställda på arbetsplatser utan kollektivavtal, eftersom det redan finns ett avtal om omställning mellan parterna.
Därmed riskerade personer som är anställda på företag med kollektivavtal att få sämst omställningsvillkor på hela arbetsmarknaden.
I och med den aktuella uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv kommer även de förbund som väljer att stå utanför huvudavtalet att få en omställningsförsäkring som är lika bra som lagen. Dessutom behålls AGB-försäkringen, som ger en viss ekonomisk ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
Det är inte enbart försäkringsfrågan som ligger till grund för att de flesta förbund valde att säga ja på LO:s styrelsemöte. Det är viktigt att LO är en part i det nya huvudavtalet, förklarar Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.
– Det är i första hand en maktfråga. Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part, annars riskerar LO att bli perifert i framtiden.
Även Per-Olof Sjöö konstaterar att huvudavtalet redan finns och att lagstiftningen kommer att drivas igenom, oavsett vad LO-förbunden tycker om det.
– Vi kan inte ha en situation på arbetsmarknaden där bara PTK från fackens sida har inflytande över hur reglerna ska utformas. Det är viktigt att LO blir en part.
I dagsläget är det bara IF Metall och Kommunal bland LO:s förbund som har valt att ansluta sig till huvudavtalet. Varken GS eller Pappers har fattat beslut om hur de ska ställa sig till frågan.
– I huvudavtalet finns ytterligare förbättringar i omställningsstödet, men det finns också fler undantag från turordningen. Det är ett stort beslut och en process som vi måste gå igenom i vårt förbund. Det får ta den tid det tar, säger Pontus Georgsson.
De fyra förbund som röstade nej på styrelsemötet var Byggnads, Fastighets, Seko och Transport.
Las-uppgörelsen – det nya huvudavtalet – som Svenskt Näringsliv och PTK enades om i oktober 2020, och som IF Metall och Kommunal senare anslöt till, innebär både ökad flexibilitet för arbetsgivarna och bättre omställningsmöjligheter för anställda. Avtalet innehåller flera delar som kräver ny lagstiftning för att kunna genomföras. I juni 2021 lade regeringen fram ett lagförslag efter parternas modell:
Lagen ska träda i kraft 30 juni 2022. När reformerna är helt utbyggda beräknas de kosta staten 11 miljarder kronor om året.
Om förändringarna i lagen om anställningsskydd genomförs, träder det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO i kraft. Huvudavtalet ska ersätta lagen på vissa områden, bland annat dessa:
R.I.P, facket och LO i Sverige. Detta är ett förräderi mot de av våra medlemmar och förtroendevalada (lokalt) som vågar vara obekväma och framföra åsikter som inte delas av AG. Det blir ju ”bara att sparka dom”. En stor fara för våra klubbordförande och skyddsombud, åtminstående för dom som vågar säga ifrån. Detta luktar av Veli-Pekka från IF Metall, som ju har drivet detta mot LO. Själv kommer jag begära mitt utträde ur IF Metall och jag hoppas att dom som begriper vad detta innebär bildar ett nytt LO samt ser till att bli av med förrädarna i toppen av resp. förbund. Jag är en F.D klubbordf. från Lidköping, Kinnegrip, vars ägare var inne på att sparka mig ett otal gånger, jag avgick maj-20 och i vinter går jag i pension. Orkar tyvärr inte ta initiativet till ett uppror själv. Med hopp om ändring. Mikael Borg.