Industriarbetarnas tidning

LO svänger om las

10 november, 2021 - 12:52

Skrivet av

LO-styrelsen har sagt ja till att ställa sig bakom det nya huvudavtalet.
– Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

LO:s nej till las-överenskommelsen för drygt ett år sedan har nu svängt till ett ja. Under tisdagskvällen samlades LO-styrelsen på ett extra möte för att fatta ett nytt beslut i frågan. På bordet låg en uppgörelse med Svenskt Näringsliv om en bättre omställningsförsäkring för alla LO-förbund.

Motkravet från Svenskt Näringsliv var att LO ska ansluta sig till las-uppgörelsen och det nya huvudavtalet, som PTK, Kommunal och IF Metall redan har enats om.

Majoriteten av LO-förbunden – tio av fjorton – röstade ja till att LO ska ansluta sig till det nya huvudavtalet, och på förmiddagen kallade Svenskt Näringsliv och LO till en gemensam presskonferens.

Det är inte exakt samma las-överenskommelse som man sade nej till för ett år sedan, som LO-styrelsen nu har sagt ja till förklarade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– När Kommunal och IF Metall anslöt fick man förbättringar på visstidsanställningarna och hyvlingen. Nu har vi förhandlat fram att även de förbund som inte ansluter också får förbättrade villkor på omställningsavtalet.

Att LO blir en part i huvudavtalet välkomnades av Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

– Vi var många redan innan, nu blir vi en massiv majoritet. Det är viktigt att ha med alla tre bärande parter på arbetsmarknaden – tjänstemän, arbetare och näringsliv.

Även IF Metall ser positivt på beskedet.

– Det här är ett styrkebesked för den svenska modellen och ett bevis för att det är parterna och inte politikerna som sätter spelreglerna på arbetsmarknaden. Vi slipper osäker ping pong-lagstiftning som ständigt ändras av skiftande politiska majoriteter, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i ett pressmeddelande.

LO-styrelsens ja innebär att de nu rekommenderar LO:s repskap att på onsdag nästa vecka fatta det slutgiltiga beslutet. Om LO ansluter till huvudavtalet betyder det inte att alla LO-förbund omfattas per automatik. Det är sedan upp till varje förbund att själva ansluta eller inte, vilket även gäller för varje medlemsorganisation i PTK och Svenskt Näringsliv.

GS-facket hör till de förbund som röstade ja till att LO ska anta uppgörelsen och bli en part i huvudavtalet.

– Det här tillförsäkrar att även de förbund som inte ansluter till huvudavtalet får ett bra omställningsskydd, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande i GS.

Frågan om omställningsförsäkringen har varit väldigt viktig, och var en uppgift som LO-styrelsen fick i uppgift av medlemsförbunden att lösa. Facken har länge krävt förändringar i omställningsavtalet med Svenskt Näringsliv, så att även visstidsanställda och sjukskrivna ska få ta del av omställningsstödet vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Men de har inte lyckats få igenom sina krav.

När så regeringen i somras lade fram sitt förslag till förändringar i lagen om anställningsskydd fanns också ett omställningsstöd med, som omfattar även sjukskrivna och visstidsanställda. Men det ska bara gälla anställda på arbetsplatser utan kollektivavtal, eftersom det redan finns ett avtal om omställning mellan parterna.

Därmed riskerade personer som är anställda på företag med kollektivavtal att få sämst omställningsvillkor på hela arbetsmarknaden.

I och med den aktuella uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv kommer även de förbund som väljer att stå utanför huvudavtalet att få en omställningsförsäkring som är lika bra som lagen. Dessutom behålls AGB-försäkringen, som ger en viss ekonomisk ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Det är inte enbart försäkringsfrågan som ligger till grund för att de flesta förbund valde att säga ja på LO:s styrelsemöte. Det är viktigt att LO är en part i det nya huvudavtalet, förklarar Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

– Det är i första hand en maktfråga. Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part, annars riskerar LO att bli perifert i framtiden.

Även Per-Olof Sjöö konstaterar att huvudavtalet redan finns och att lagstiftningen kommer att drivas igenom, oavsett vad LO-förbunden tycker om det.

– Vi kan inte ha en situation på arbetsmarknaden där bara PTK från fackens sida har inflytande över hur reglerna ska utformas. Det är viktigt att LO blir en part.

I dagsläget är det bara IF Metall och Kommunal bland LO:s förbund som har valt att ansluta sig till huvudavtalet. Varken GS eller Pappers har fattat beslut om hur de ska ställa sig till frågan.

– I huvudavtalet finns ytterligare förbättringar i omställningsstödet, men det finns också fler undantag från turordningen. Det är ett stort beslut och en process som vi måste gå igenom i vårt förbund. Det får ta den tid det tar, säger Pontus Georgsson.

De fyra förbund som röstade nej på styrelsemötet var Byggnads, Fastighets, Seko och Transport.

Regeringens förslag till ny lag om anställningsskydd

Las-uppgörelsen – det nya huvudavtalet – som Svenskt Näringsliv och PTK enades om i oktober 2020, och som IF Metall och Kommunal senare anslöt till, innebär både ökad flexibilitet för arbetsgivarna och bättre omställningsmöjligheter för anställda. Avtalet innehåller flera delar som kräver ny lagstiftning för att kunna genomföras. I juni 2021 lade regeringen fram ett lagförslag efter parternas modell:

  • Undantagen från turordningsreglerna, vid uppsägning på grund av arbetsbrist, ändras från dagens två personer i små företag till tre personer oavsett företagets storlek.
  • Saklig grund för uppsägning ändras till sakliga skäl. Skulle en tvist om uppsägningen uppstå är arbetsgivaren inte längre skyldig att betala lön medan tvisten pågår. Om uppsägningen sedan visar sig vara felaktig betalas lön ut i efterskott, plus skadestånd som blir något högre än i dag.
  • Allmän visstid ersätts med särskild visstid, och ska övergå till fast anställning efter 12 månader i stället för dagens 24 månader.
  • Bemanningsanställda ska efter 24 månader inom en 36-månadersperiod på samma arbetsplats erbjudas fast anställning av det inhyrande företaget.
  • En allmän omställningsförsäkring ska omfatta anställda som jobbar på företag utan kollektivavtal.
  • Ett omställningsstudiestöd införs som ger som mest 80 procent av lönen (upp till 25 500 kronor) i upp till ett år.

Lagen ska träda i kraft 30 juni 2022. När reformerna är helt utbyggda beräknas de kosta staten 11 miljarder kronor om året.

Huvudavtalet mellan arbetsmarknadens parter

Om förändringarna i lagen om anställningsskydd genomförs, träder det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO i kraft. Huvudavtalet ska ersätta lagen på vissa områden, bland annat dessa:

  • Arbetsgivaren har rätt att göra undantag från turordningsreglerna med sex personer (tre arbetare och tre tjänstemän) från varje driftställe, eller 15 procent av de som ska sägas upp. Dock max 10 procent av det totala antalet anställda.
  • Omställningsstudiestödet ger 80 procent av inkomster upp till 30 600 kronor och 65 procent av inkomster däröver (upp till 68 200 kronor).

En kommentar till “LO svänger om las

  • R.I.P, facket och LO i Sverige. Detta är ett förräderi mot de av våra medlemmar och förtroendevalada (lokalt) som vågar vara obekväma och framföra åsikter som inte delas av AG. Det blir ju ”bara att sparka dom”. En stor fara för våra klubbordförande och skyddsombud, åtminstående för dom som vågar säga ifrån. Detta luktar av Veli-Pekka från IF Metall, som ju har drivet detta mot LO. Själv kommer jag begära mitt utträde ur IF Metall och jag hoppas att dom som begriper vad detta innebär bildar ett nytt LO samt ser till att bli av med förrädarna i toppen av resp. förbund. Jag är en F.D klubbordf. från Lidköping, Kinnegrip, vars ägare var inne på att sparka mig ett otal gånger, jag avgick maj-20 och i vinter går jag i pension. Orkar tyvärr inte ta initiativet till ett uppror själv. Med hopp om ändring. Mikael Borg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Varken fack eller arbetsgivare nöjda

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg”

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.