Redo för framtiden
August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.
Industriarbetarnas tidning
11 november, 2021
Skrivet av Ricardo Burrows
Extremväder Efter skyfallet märkte de anställda att något var fel med sjön Trösken. Sedan kom beskedet: Billerud Korsnäs stoppar produktionen. Vattnet som används i tillverkningen har blivit för skitigt.
En normal augustimånad regnar det cirka 80 millimeter i Gävle. Men regnet som föll natten mellan den 17 och 18 augusti mättes till 162 millimeter. Följden blev stora översvämningar. Många drabbades, både företag och privatpersoner.
Men Billerud Korsnäs pappersbruk klarade sig lindrigt undan – eller det var i alla fall så det verkade. I stället kom problemen smygande. Nästkommande dagar letade sig regnvattnet genom myr och skog ner i sjön Trösken. Med sig förde vattnet humus och annat organiskt material.
– Vattnet i sjön blev skitigt helt enkelt, förklarar Per-Olov ”Peo” Olsson.
Peo är driftoperatör och skyddsombud på Billerud Korsnäs i Gävle. Han är en av dem på avdelningen lut och kraft som ser till att vattnet som används i tillverkningen av vätskekartong renas. Vatten de hämtar från just Trösken.
– Så här års räknar vi med sämre vattenkvalitet, så vi är inte oförberedda. Nu var vattnet mycket smutsigare än vanligt, det har aldrig hänt förut att vi har fått in så här smutsigt vatten.
Två veckor efter skyfallet tog Peos avdelning beslutet att stoppa produktionen. Reningsverket mäktade inte med, att fortsätta hade inneburit risk för skador på maskinen.
Steg för steg, avdelning för avdelning, trappade man ner tillverkningsprocessen för att en timme senare låta fabriken tystna helt.
För Peo börjar nu arbetet med att få vattnet i Trösken tjänligt igen. Renare vatten från Dalälven pumpas in medan sjövattnet slussas ut i havet. En tidskrävande process.
I en annan del av Billerud Korsnäs, på kartongbruket, gör Erik Kernehed rent både pressfilt och viror som stannat upp. Han är våtändesoperatör och vanligtvis sitter han i kontrollrummet och ser över tillverkningen. Ett par gånger per skift går han en runda bland maskinerna. Lyssnar efter något ovanligt ljud. Kollar att allt ser bra ut.
– Att köra maskinen och mälderiet på pappersbruk är mycket av ett övervakningsjobb med dagens teknik, berättar Erik som har varit på Billerud Korsnäs i 35 år och upplevt hur jobbet har förändrats.
Under produktionsstoppet ska han och de andra på golvet utföra det underhållsarbete som annars görs under planerade stopp. En period som vanligtvis brukar innebära tyngre arbete och dagar som känns längre.
Att stoppet är oplanerat gör det ännu lite tyngre menar skyddsombudet Peo.
– Det kom extremt mycket regn på kort tid och vi hamnade i en situation som vi inte hade varit i tidigare.
Under den vecka som det tog att få i gång pappersbruket så jobbade fortfarande alla medarbetare. För vissa blev det mer att göra.
– Det beror på vad du har för roll i bruket. Jobbar du med fortlöpande underhåll av fabriken är det ingen jätteskillnad. Medan för någon som kör maskin kan det innebära en helt annan typ av arbete, säger Kjell Olsson som är avdelningsordförande.
Han är imponerad av den insats arbetskamraterna gjorde med att få i gång fabriken under ett besvärligt läge på ett säkert sätt.
– Den här typen av stopp är alltid intensiva. Och dagarna kan kännas långa och mödosamma, berättar Kjell.
Samtidigt var det för många en tuff tid även på det privata planet.
– Skyfallet drabbade inte bara bruket, utan hela Gävle. En del har nog åkt hemifrån med tusen saker de behövt ordna, men man har ett jobb som ska skötas. Så det har nog varit tufft för vissa, säger Kjell.
Erik Kernehed var en av dem som jobbade natten då det regnade som mest. Inne i fabriken pågick till en början ett helt vanligt arbetspass.
– Snacket började gå bland kollegorna om att det regnade som tusan där ute, berättar Erik.
Till sist bestämde han sig för att själv undersöka vad det handlade om. Det han såg var ett oväder av sällan skådat slag. Mot småtimmarna gick tankarna till sambon som låg hemma och sov.
Erik hörde av sig.
– Hon var ovetandes om vad som hänt. Men vi hade fått in ett par centimeter vatten i källaren.
Två månader har gått sedan skyfallet och hemma hos Peo har försäkringsbolaget ställt ut en container där han tillfälligt kan förvara sakerna han haft i källaren. Golvet är vattenskadat och måste rivas ut.
Ändå håller Peo och Erik fast vid att deras hem klarade sig lindrigt undan. Andra kollegor har fått in metervis med vatten i sina hem, samtidigt som det strulat med försäkringar. Billerud Korsnäs har gett ledigt till anställda som behövt tid att göra i ordning hemma.
Efter översvämningarna har Gävle kommun startat en utredning. Målet är att göra kommunen bättre rustad för framtida skyfall.
Företagsledningen på Billerud Korsnäs utvärderar samma sak. Mer än så vill de inte uttala sig om händelsen, trots att DA sökt dem vid upprepade tillfällen.
– Vattentekniken har troligen utvecklats sen jag började jobba på fabriken. Nog finns det sätt att framtidssäkra. Men det är en investering såklart, säger Peo Olsson.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.