Industriarbetarnas tidning

När regnet tvingade bruket till nödstopp

11 november, 2021

Skrivet av

Extremväder Efter skyfallet märkte de anställda att något var fel med sjön Trösken. Sedan kom beskedet: Billerud Korsnäs stoppar produktionen. Vattnet som används i tillverkningen har blivit för skitigt.

”Nu var vattnet hundra gånger smutsigare än vanligt, det har aldrig hänt förut”, berättar Peo Olsson, driftoperatör och skyddsombud på Billerud Korsnäs. Foto: David Lundmark

En normal augustimånad regnar det cirka 80 millimeter i Gävle. Men regnet som föll natten mellan den 17 och 18 augusti mättes till 162 millimeter. Följden blev stora översvämningar. Många drabbades, både företag och privatpersoner.   

Men Billerud Korsnäs pappersbruk klarade sig lindrigt undan – eller det var i alla fall så det verkade. I stället kom problemen smygande. Nästkommande dagar letade sig regnvattnet genom myr och skog ner i sjön Trösken. Med sig förde vattnet humus och annat organiskt material.

– Vattnet i sjön blev skitigt helt enkelt, förklarar Per-Olov ”Peo” Olsson.

Peo är driftoperatör och skyddsombud på Billerud Korsnäs i Gävle. Han är en av dem på avdelningen lut och kraft som ser till att vattnet som används i tillverkningen av vätskekartong renas. Vatten de hämtar från just Trösken.

– Så här års räknar vi med sämre vattenkvalitet, så vi är inte oförberedda. Nu var vattnet mycket smutsigare än vanligt, det har aldrig hänt förut att vi har fått in så här smutsigt vatten.

Två veckor efter skyfallet tog Peos avdelning beslutet att stoppa produktionen. Reningsverket mäktade inte med, att fortsätta hade inneburit risk för skador på maskinen.

Steg för steg, avdelning för avdelning, trappade man ner tillverkningsprocessen för att en timme senare låta fabriken tystna helt. 

För Peo börjar nu arbetet med att få vattnet i Trösken tjänligt igen. Renare vatten från Dalälven pumpas in medan sjövattnet slussas ut i havet. En tidskrävande process.

Två veckor efter regnovädret i Gävle tvingades Billerud Korsnäs stänga produktionen på grund av undermåligt vatten. Foto: David Lundmark
”Snacket började gå bland kollegorna om att det regnade som tusan där ute”, berättar Erik Kernehed, våtändesoperatör, om natten då det regnade som mest i Gävle. Foto: David Lundmark

I en annan del av Billerud Korsnäs, på kartongbruket, gör Erik Kernehed rent både pressfilt och viror som stannat upp. Han är våtändesoperatör och vanligtvis sitter han i kontrollrummet och ser över tillverkningen. Ett par gånger per skift går han en runda bland maskinerna. Lyssnar efter något ovanligt ljud. Kollar att allt ser bra ut.

– Att köra maskinen och mälderiet på pappersbruk är mycket av ett övervakningsjobb med dagens teknik, berättar Erik som har varit på Billerud Korsnäs i 35 år och upplevt hur jobbet har förändrats.

Under produktionsstoppet ska han och de andra på golvet utföra det underhållsarbete som annars görs under planerade stopp. En period som vanligtvis brukar innebära tyngre arbete och dagar som känns längre.

Att stoppet är oplanerat gör det ännu lite tyngre menar skyddsombudet Peo. 

– Det kom extremt mycket regn på kort tid och vi hamnade i en situation som vi inte hade varit i tidigare.

Under den vecka som det tog att få i gång pappersbruket så jobbade fortfarande alla medarbetare. För vissa blev det mer att göra.

– Det beror på vad du har för roll i bruket. Jobbar du med fortlöpande underhåll av fabriken är det ingen jätteskillnad. Medan för någon som kör maskin kan det innebära en helt annan typ av arbete, säger Kjell Olsson som är avdelningsordförande.

Han är imponerad av den insats arbetskamraterna gjorde med att få i gång fabriken under ett besvärligt läge på ett säkert sätt.

– Den här typen av stopp är alltid intensiva. Och dagarna kan kännas långa och mödosamma, berättar Kjell.

Vattnet som pumpas ut ur Trösken färdas över fem kilometer över mark innan det når pappersbruket. Foto: David Lundmark

Samtidigt var det för många en tuff tid även på det privata planet. 

– Skyfallet drabbade inte bara bruket, utan hela Gävle. En del har nog åkt hemifrån med tusen saker de behövt ordna, men man har ett jobb som ska skötas. Så det har nog varit tufft för vissa, säger Kjell.

Erik Kernehed var en av dem som jobbade natten då det regnade som mest. Inne i fabriken pågick till en början ett helt vanligt arbetspass.

– Snacket började gå bland kollegorna om att det regnade som tusan där ute, berättar Erik. 

Till sist bestämde han sig för att själv undersöka vad det handlade om. Det han såg var ett oväder av sällan skådat slag. Mot småtimmarna gick tankarna till sambon som låg hemma och sov.

Erik hörde av sig.

– Hon var ovetandes om vad som hänt. Men vi hade fått in ett par centimeter vatten i källaren. 

Två månader har gått sedan skyfallet och hemma hos Peo har försäkringsbolaget ställt ut en container där han tillfälligt kan förvara sakerna han haft i källaren. Golvet är vattenskadat och måste rivas ut.

Ändå håller Peo och Erik fast vid att deras hem klarade sig lindrigt undan. Andra kollegor har fått in metervis med vatten i sina hem, samtidigt som det strulat med försäkringar. Billerud Korsnäs har gett ledigt till anställda som behövt tid att göra i ordning hemma. 

Efter översvämningarna har Gävle kommun startat en utredning. Målet är att göra kommunen bättre rustad för framtida skyfall.

Företagsledningen på Billerud Korsnäs utvärderar samma sak. Mer än så vill de inte uttala sig om händelsen, trots att DA sökt dem vid upprepade tillfällen. 

– Vattentekniken har troligen utvecklats sen jag började jobba på fabriken. Nog finns det sätt att framtidssäkra. Men det är en investering såklart, säger Peo Olsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Så funkar handeln med växthusgaser

Så funkar handeln med växthusgaser

Handelssystemet med utsläppsrätter ska främja klimatsmart produktion. Nu skärper EU kraven – och priset rusar i höjden. 

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Ny panna ska rädda Frövi

Ny panna ska rädda Frövi

Ibland tycker processoperatören Pär Frankesson att det är extra skoj att kolla ­aktiekurserna.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Höga löner hos de yngsta

Höga löner hos de yngsta

Nästan 37 000 kronor i månaden. Så mycket tjänar Pappers medlemmar under 30 år i snitt.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

Swedpaper rider på klimatvågen

Swedpaper rider på klimatvågen

Suget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?