Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu jämnar vi ut skillnaderna

16 december, 2021

Skrivet av

KRÖNIKA På papperet ska det inte vara någon skillnad mellan tjänstemän och arbetare. Nu är det dags att vi får fram avtal som gör att det också blir verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Villkor på jobbet i massa-och pappersindustrin regleras i ett avtal vi kallar Allmänna anställningsvillkor. Samma villkor ska gälla för tjänstemän och arbetare. Jag har alltid sett det här som något bra och fint – oavsett vem du är så är villkoren desamma. Vi gör inte skillnad på människor.

Nu är det inte riktigt så enkelt, det visar sig då och då. Tjänstemän får oftare fördelar vid sidan om och de har som grupp lättare att anpassa sitt arbete till det övriga livet. Pappers medlemmar är i stor utsträckning skiftarbetare medan tjänstemännen nästan uteslutande arbetar dagtid.

Med risk för att ställa grupper mot varandra på ett sätt jag inte gillar, så finns det ganska stora skillnader. Och det är inte bara arbetstiderna som skiljer, även för arbetare som jobbar dagtid är förutsättningarna andra än för tjänstemännen. Exempelvis, när jag jobbade på bruket hade tjänstemännen ”sommartid” vilket gjorde att de kom senare och gick tidigare än oss andra.

Det är dags att på nytt fundera över hur ett avtal ska vara uppbyggt och hur det kan bli något som lockar människor att vilja arbeta i branschen. Ett avtal i tiden. Avtalet som på flera sätt gjorde arbetare och tjänstemän mer jämlika har funnits i snart 25 år. Det har förhandlats och förändrats många gånger men trots det kommer vi inte hela vägen.

Villkoren ger faktiskt inte särskilt bra förutsättningar för föräldrar, till exempel. Det finns så klart fördelar som friveckor och lediga dagar mitt i veckan men med nästan all ledighet förutbestämd blir arbetstiden också fast. Det måste finnas bra möjligheter kombinera ett aktivt föräldraskap med arbete.

Några politiker har sett det här, och lagt fram en möjlighet att alla ska kunna vara med på barnens utvecklingssamtal, vara hemma när det är studiedag eller ta ut någon ledig dag på novemberlovet (läslovet). Jag menar så klart familjeveckan, den som högerflanken just nu gör allt för att den inte ska unnas er.

Vi har nu tagit de första stegen in i arbetet inför att teckna nya avtal, som ska gälla från första april 2023. Det har vi gjort med bra diskussioner på en avtalskonferens. I januari börjar jag och de andra i förbundsstyrelsen och ombudsmännen att besöka bruken igen – äntligen får vi känna lukten av sulfatmassatillverkning.

Det är viktigt att vi lyckas få prata med så många medlemmar som möjligt om nästa avtal. Som medlem får du då möjligheten att påverka direkt, när vi träffas. Men, det är inte bara då du kan vara med och påverka. Prata också med förtroendevalda på din arbetsplats, så kan de ta med sig dina åsikter och förslag. Skriv avtalsmotioner till förbundsårsmötet.

Ska vi nå framgång nästa avtalsrörelse krävs både mod och sammanhållning. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Populismen hotar klimatet och jobben

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

IF Metalls kongress

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.