Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu jämnar vi ut skillnaderna

16 december, 2021

Skrivet av

KRÖNIKA På papperet ska det inte vara någon skillnad mellan tjänstemän och arbetare. Nu är det dags att vi får fram avtal som gör att det också blir verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Villkor på jobbet i massa-och pappersindustrin regleras i ett avtal vi kallar Allmänna anställningsvillkor. Samma villkor ska gälla för tjänstemän och arbetare. Jag har alltid sett det här som något bra och fint – oavsett vem du är så är villkoren desamma. Vi gör inte skillnad på människor.

Nu är det inte riktigt så enkelt, det visar sig då och då. Tjänstemän får oftare fördelar vid sidan om och de har som grupp lättare att anpassa sitt arbete till det övriga livet. Pappers medlemmar är i stor utsträckning skiftarbetare medan tjänstemännen nästan uteslutande arbetar dagtid.

Med risk för att ställa grupper mot varandra på ett sätt jag inte gillar, så finns det ganska stora skillnader. Och det är inte bara arbetstiderna som skiljer, även för arbetare som jobbar dagtid är förutsättningarna andra än för tjänstemännen. Exempelvis, när jag jobbade på bruket hade tjänstemännen ”sommartid” vilket gjorde att de kom senare och gick tidigare än oss andra.

Det är dags att på nytt fundera över hur ett avtal ska vara uppbyggt och hur det kan bli något som lockar människor att vilja arbeta i branschen. Ett avtal i tiden. Avtalet som på flera sätt gjorde arbetare och tjänstemän mer jämlika har funnits i snart 25 år. Det har förhandlats och förändrats många gånger men trots det kommer vi inte hela vägen.

Villkoren ger faktiskt inte särskilt bra förutsättningar för föräldrar, till exempel. Det finns så klart fördelar som friveckor och lediga dagar mitt i veckan men med nästan all ledighet förutbestämd blir arbetstiden också fast. Det måste finnas bra möjligheter kombinera ett aktivt föräldraskap med arbete.

Några politiker har sett det här, och lagt fram en möjlighet att alla ska kunna vara med på barnens utvecklingssamtal, vara hemma när det är studiedag eller ta ut någon ledig dag på novemberlovet (läslovet). Jag menar så klart familjeveckan, den som högerflanken just nu gör allt för att den inte ska unnas er.

Vi har nu tagit de första stegen in i arbetet inför att teckna nya avtal, som ska gälla från första april 2023. Det har vi gjort med bra diskussioner på en avtalskonferens. I januari börjar jag och de andra i förbundsstyrelsen och ombudsmännen att besöka bruken igen – äntligen får vi känna lukten av sulfatmassatillverkning.

Det är viktigt att vi lyckas få prata med så många medlemmar som möjligt om nästa avtal. Som medlem får du då möjligheten att påverka direkt, när vi träffas. Men, det är inte bara då du kan vara med och påverka. Prata också med förtroendevalda på din arbetsplats, så kan de ta med sig dina åsikter och förslag. Skriv avtalsmotioner till förbundsårsmötet.

Ska vi nå framgång nästa avtalsrörelse krävs både mod och sammanhållning. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Krönika Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.