Industriarbetarnas tidning

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

10 januari, 2022

Skrivet av

DA möter 74-årige John Johansson jobbar fortfarande på snickerifabrik. Han har inga planer på att gå i pension.

– Jag tynar bort om jag sitter stilla.

John Johansson

Ålder: 74 år.
Yrke: Fabrikssnickare på SSC Juhojunttis snickerifabrik i Luleå.
Bor: Holmträsk utanför Piteå.
Familj: Änkling, två söner och dotter.
Bakgrund: Tillverkat garderober i Umeå, jobbat på Volvo och SKF i Göteborg, SSAB i Luleå. På nuvarande jobbet sedan oktober 1977.
Fritiden: Skruva med bilar och vara i sommarstugan strax söder om Muodos­lompolo.

Tornedalsdialekten är påtaglig, det är tydligt var John Johansson har sitt ursprung. Trots att han passerat pensionsåldern med råge så jobbar han fortfarande 80 procent på SSC Juhojunttis snickerifabrik i Luleå.

– Jag brukar vara ledig fredagar och måndagar ibland så jag får en långhelg när jag åker 36 mil till stugan utanför Muodoslompolo, säger han.

Han tycker själv att det är självklart att jobba vidare. 44 år har det hunnit bli på snickeriet. Han trivs med att tillverka dörrar och glaspartier. Under senaste besöket hos företagshälsovården så frågade sköterskan om han går med raska steg.

– Jag svarade ”inte fan smyger jag fram, jag hänger med ungdomarna”.

John Johansson hänvisar till bra gener när den goda hälsan kommer på tal, han har inte ont någonstans och äter inga mediciner.

– Många i släkten har blivit nästan 100 år, en moster blev över 100 år. Jag minns att min morfar ville hjälpa till att renovera ett tak när han var 80 år. Vi stoppade honom vid takfoten.

När han inte jobbar så skruvar han gärna i någon av sina bilar. För tillfället är största projektet att lyfta in ett motorblock från en Hyundai Santa Fe till en Kia Sorrento.

Har du bra matvanor?

– Jag äter vanlig husmanskost. Men jag har rökt i nästan 60 år. Tyvärr har det blivit mer sedan frun gick bort i somras, nästan en ask om dagen.

Motionerar du?

– Jag värmer huset med pellets. Köper småsäckar på 16 kilo, 52 åt gången. Det blir 104 lyft eftersom jag lastar på släpet vid affären och lastar av hemma.

Mycket av fritiden går åt till att hålla efter stugan i Tornedalen. Totalt finns där tolv hus med tak om John Johansson räknar med utedasset. Både ditresan och hemresan brukar innefatta ett kaffestopp i Överkalix där dottern bor.

Roligast med jobbet?

– Jag har något att göra. Man vill inte bli stillasittande. Jag tynar bort om jag sitter stilla.

Hur länge ska du jobba?

– Jag siktar på 80 år. När jag fyllde 50 år fick jag en present minns jag, vet inte om jag får det när jag slutar. Jag kanske får ett kok stryk, säger John Johansson och skrattar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

Hanna Persson på Lamiflex i Nyköping om hur nästa regering borde förändra arbetslivet.

Lag om minimilön – ja och nej!

Lag om minimilön – ja och nej!

Sverige måste införa EU:s nya regler om minimilön. Samtidigt försöker man stoppa dem via domstol. Hur går det ihop? Vi har träffat utredaren Carina Gunnarsson.

”Facket är en strejkkassa”

”Facket är en strejkkassa”

Efter 44 år på Volvo Cars och 171 nummer av fabriksgolvets egen tidning Kvasten har bilarbetaren och debattören Lars Henriksson stämplat ut för sista gången. 

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år. ”Pengarna räcker inte, jag går back varje månad”, säger han.

”Tror det kommer bli debatt om pensionsfrågorna”

”Tror det kommer bli debatt om pensionsfrågorna”

Skälen för ledighet, pension och facklig-politisk samverkan. Det är några frågor tre kongressdeltagare lyfter upp som viktiga.

”Det var en strid värd att ta”

”Det var en strid värd att ta”

Lön varannan vecka eller en gång i månaden? På Älvsbyhus har det pågått hårda förhandlingar under flera år. För de anställda handlar det om principer – att det som står i avtalet ska gälla och att företaget inte kan göra hur det vill.

”Jag är van vid att hitta lösningar”

”Jag är van vid att hitta lösningar”

Hon har en bakgrund som lödare, ombudsman och IF Metalls internationella sekreterare. Vid årsskiftet blir Birgit Birgersson Brorsson kommunalråd i Sölvesborg.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.