Industriarbetarnas tidning

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

10 januari, 2022

Skrivet av

DA möter 74-årige John Johansson jobbar fortfarande på snickerifabrik. Han har inga planer på att gå i pension.

– Jag tynar bort om jag sitter stilla.

John Johansson

Ålder: 74 år.
Yrke: Fabrikssnickare på SSC Juhojunttis snickerifabrik i Luleå.
Bor: Holmträsk utanför Piteå.
Familj: Änkling, två söner och dotter.
Bakgrund: Tillverkat garderober i Umeå, jobbat på Volvo och SKF i Göteborg, SSAB i Luleå. På nuvarande jobbet sedan oktober 1977.
Fritiden: Skruva med bilar och vara i sommarstugan strax söder om Muodos­lompolo.

Tornedalsdialekten är påtaglig, det är tydligt var John Johansson har sitt ursprung. Trots att han passerat pensionsåldern med råge så jobbar han fortfarande 80 procent på SSC Juhojunttis snickerifabrik i Luleå.

– Jag brukar vara ledig fredagar och måndagar ibland så jag får en långhelg när jag åker 36 mil till stugan utanför Muodoslompolo, säger han.

Han tycker själv att det är självklart att jobba vidare. 44 år har det hunnit bli på snickeriet. Han trivs med att tillverka dörrar och glaspartier. Under senaste besöket hos företagshälsovården så frågade sköterskan om han går med raska steg.

– Jag svarade ”inte fan smyger jag fram, jag hänger med ungdomarna”.

John Johansson hänvisar till bra gener när den goda hälsan kommer på tal, han har inte ont någonstans och äter inga mediciner.

– Många i släkten har blivit nästan 100 år, en moster blev över 100 år. Jag minns att min morfar ville hjälpa till att renovera ett tak när han var 80 år. Vi stoppade honom vid takfoten.

När han inte jobbar så skruvar han gärna i någon av sina bilar. För tillfället är största projektet att lyfta in ett motorblock från en Hyundai Santa Fe till en Kia Sorrento.

Har du bra matvanor?

– Jag äter vanlig husmanskost. Men jag har rökt i nästan 60 år. Tyvärr har det blivit mer sedan frun gick bort i somras, nästan en ask om dagen.

Motionerar du?

– Jag värmer huset med pellets. Köper småsäckar på 16 kilo, 52 åt gången. Det blir 104 lyft eftersom jag lastar på släpet vid affären och lastar av hemma.

Mycket av fritiden går åt till att hålla efter stugan i Tornedalen. Totalt finns där tolv hus med tak om John Johansson räknar med utedasset. Både ditresan och hemresan brukar innefatta ett kaffestopp i Överkalix där dottern bor.

Roligast med jobbet?

– Jag har något att göra. Man vill inte bli stillasittande. Jag tynar bort om jag sitter stilla.

Hur länge ska du jobba?

– Jag siktar på 80 år. När jag fyllde 50 år fick jag en present minns jag, vet inte om jag får det när jag slutar. Jag kanske får ett kok stryk, säger John Johansson och skrattar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

Hanna Persson på Lamiflex i Nyköping om hur nästa regering borde förändra arbetslivet.

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

En aktiv Sverigedemokrat har valts till gruppordförande på SSAB i Luleå. Nu utreder IF Metall om det går att kombinera uppdraget i IF Metall med ett uppdrag i SD.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Från modern teknik till anrikt hantverk

Från modern teknik till anrikt hantverk

CNC-operatören Katarina ”KP” Persson fick gå när Seco Tools lade ner i Ludvika. Det blev starten på en helt ny yrkesbana.

Därför behövs en knegarpension

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

”Sverige kan visa vägen”

”Sverige kan visa vägen”

Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.