Industriarbetarnas tidning

Lugn dag på fabriksgolvet

21 januari, 2022

Skrivet av

Ögonblicket Klockan är 11.02 på Lessebo handpappersbruk.

Det är en vanlig dag i Småland och då brukar det vara mer aktivitet än så här på fabriksgolvet i det gamla handpappersbruket i Lessebo. Men inte i dag. En av brukets tre anställda råkar nämligen inte vara i tjänst och då blir det svårt att tillverka papper för hand, särskilt som man samtidigt har ett kafé och en butik att driva i våningen ovanför. Så nu får massan, karen och de gamla redskapen stå.

Bruket ligger i en stenbyggnad från 1897, endast ett stenkast från Lessebo Paper, och är ett av få handpappersbruk i Europa som fortfarande drivs kommersiellt. Det ägs sedan några år av Studie­förbundet Vuxenskolan.

1632…

Då, när Karl XI regerade ­enväldigt, grundades det första pappersbruket
i Lessebo.

Lars Lerin … 

… den tv-aktuella och folkkära konstnären, brukar handla sitt akvarellpapper härifrån. Det gjorde även Cornelis Vreeswijk och August Strindberg – skrivpapper vill säga.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.