Industriarbetarnas tidning

Lugn dag på fabriksgolvet

21 januari, 2022

Skrivet av

Ögonblicket Klockan är 11.02 på Lessebo handpappersbruk.

Det är en vanlig dag i Småland och då brukar det vara mer aktivitet än så här på fabriksgolvet i det gamla handpappersbruket i Lessebo. Men inte i dag. En av brukets tre anställda råkar nämligen inte vara i tjänst och då blir det svårt att tillverka papper för hand, särskilt som man samtidigt har ett kafé och en butik att driva i våningen ovanför. Så nu får massan, karen och de gamla redskapen stå.

Bruket ligger i en stenbyggnad från 1897, endast ett stenkast från Lessebo Paper, och är ett av få handpappersbruk i Europa som fortfarande drivs kommersiellt. Det ägs sedan några år av Studie­förbundet Vuxenskolan.

1632…

Då, när Karl XI regerade ­enväldigt, grundades det första pappersbruket
i Lessebo.

Lars Lerin … 

… den tv-aktuella och folkkära konstnären, brukar handla sitt akvarellpapper härifrån. Det gjorde även Cornelis Vreeswijk och August Strindberg – skrivpapper vill säga.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.