Industriarbetarnas tidning

När Jimi mötte Joni

25 februari, 2022

Skrivet av

Egentligen stod de långt ifrån varandra. Men en kväll korsades Joni Mitchells och Jimi Hendrix vägar. Nu vet vi hur mötet lät.

Plötsligt ringde telefonen och en blyg röst sa lite tyst: Hej, jag heter Jimi Hendrix. Jag undrar om jag kan få spela in dig på min bandspelare i kväll.

Mars 1968, Ottawa i Kanada.

Han fick ett snabbt svar. ”Sure!” Visst gick det för sig.

Hon som svarade hette Joni Mitchell och hade ännu inte skivdebuterat. Men ändå var hon inte helt okänd. En av hennes låtar, Both Sides Now, hade till och med legat högt på topplistan. Men då sjöngs den av en annan sångerska, Judy Collins, som var en fena på att hitta okända låtmakare.

Just den låten, Both Sides Now, sammanfattade mycket i Joni Mitchells då 25-åriga, komplicerade liv. Bara några år tidigare hade hon låtit adoptera bort sin nyfödda dotter och det skulle dröja länge innan de återförenades. Hon hade dessutom brutit upp från ett destruktivt äktenskap med den man som gett henne efternamnet.

Egentligen hette hon Joan Anderson och var enda dottern till ett föräldrapar som inte förmådde ge henne den värme och den förståelse hon behövde.

Men, mamman tog med henne ut på de kanadensiska vidderna där hon ­fångades av tystnaden, oändligheten och löftet om friheten, att kunna bli den man vill bli. Hon började skriva, måla, köpte en gitarr och beställde hem Pete Seegers gitarrkurs. Hon lärde sig själv och började så smått forma sitt eget liv.

När hon stod där på det lilla kaféet i Ottawa den där marskvällen för 53 år sedan och mötte Jimi Hendrix blick visste hon vad hon ville. Egentligen var hennes tid förbi. En ensam sångerska med akustisk gitarr var inte vad världen skrek ­efter. Möjligen fem år tidigare. Men nu? Efter Sgt Pepper? Psykedelia? Doors? Och framför allt efter Jimi Hendrix som hade omdefinierat hur en elgitarr kunde hanteras och som vänt upp och ner på modern musik.

Det fanns ett före och ett efter ­Jimi Hendrix. Och ändå var det han som var blyg och lite försagd den där mars­kvällen i Ottawa.

När han avslutat sin bejublade, utsålda spelning på den stora Capitol-teatern smög han iväg bakvägen med en stor inspelningsväska och satte av mot Café Le Hibou där Joni Mitchell skulle spela.

Nu ges inspelningarna äntligen ut, som en del av samlingen Joni Mitchell Archives vol 2: The Reprise Years 1968–71. En av alla dessa förutsägbara skåprensningar för nostalgiska rockpensionärer. Men Joni Mitchell har en bredare och betydligt yngre publik än så.

Hon har med sin säregna låtskatt inspirerat åtskilliga unga musiker, i synnerhet kvinnliga.

Självlärd och självständig. Omvittnat tuff och stridbar mot alla managers som ville sköta hennes affärer mot att de fick hälften av hennes royalties.

– Okej, men då vill jag ha hälften av tillgångarna i ditt bolag, brukade hon svara.

I sin dagbok från den 19 mars 1968 skrev Jimi Hendrix utförligt om mötet med Joni Mitchell. Han var märkbart upprymd. Hon är, skrev han, ”en fantastisk tjej med himmelska ord”. ­Jimi fångade Jonis musik den där kvällen. Lite skör, lite sammanbiten men ­ändå med styrkan att ta greppet om sin publik.

Andra arkivboxen

Titel: Joni Mitchell Archives vol 2: The Reprise Years 1968–71.
Artist: Joni ­Mitchell.
Musikbolag: Rhino/Warner.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Musikfestivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Gällivarefenomenet Hooja gör succé med musik om livet i glesbygd. ­Dagens Arbete luskar i vad som finns bakom skoter­maskerna.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.