Industriarbetarnas tidning

Northvolt tar över i Kvarnsveden

25 februari, 2022 - 11:02

Skrivet av

En ny stor batterifabrik i Borlänge. Med uppemot 1 000 nya arbetstillfällen. Så ser framtiden ut för Kvarnsvedens gamla pappersbruk.

– Det känns verkligen jättebra! säger Anders Pettersson, ordförande för Pappers avdelning 50.

”Ett uppsving för hela Dalarna!” Anders Pettersson, ordförande för Pappers avdelning 50, är mycket glad i dag. Foto: Privat.

Det är en glädjens dag i Borlänge i dag. Till skillnad från i höstas, då hundratals pappersarbetare tvingades ut i arbetslöshet efter det tidigare beslutet om att lägga ner det Kvarnsveden efter närmare 120 år.

Men nu på förmiddagen stod det klart att batteritillverkaren Northvolt tar över Stora Ensos gamla anrika anläggning. En ny stor batterifabrik ska byggas på området, som sedan ska vara igång om ett par år och sysselsätta uppemot 1 000 personer.

Anders Pettersson gläds åt beskedet.

– Det är verkligen positivt. Inte bara för våra medlemmar, utan för både Borlänge och hela regionen. Ja, det blir ett uppsving för hela Dalarna!

De som förlorade jobbet i höstas kommer nu att ha mycket goda möjligheter att få nya jobb på Northvolt, det är Anders Pettersson övertygad om. 

– I stället för arbetslöshet kommer väl Borlänge att få arbetsbrist, säger han.

Anna-Lena Jönis-Ek har precis fått en nytt jobb efter uppsägningen från Kvarnsveden i höstas. Nu får hon fundera på om hon vill söka sig tillbaka till lokalerna. Foto: David Lundmark.

Anna-Lena Jönis-Ek var en av de 190 kollektivanställda på Kvarnsveden som sades upp och fick sluta i höstas. I 40 år arbetade hon på bruket, bland annat som truckförare på utlastningen. Hon gläds åt beskedet.

– Ja, det är ju jättekul, suveränt!

Kommer du att söka jobb på Northvolt?

– Oj, det kom ju så plötsligt det här. Nu har jag precis börjat jobba på ett gruppboende, så jag vet inte. Men jag ska tänka på saken efter sommaren. Att jobba inom vården ger ju så ruggigt dåligt betalt.

Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson är också mycket nöjd med dagens besked.

– Det är ju fantastiskt bra. Jag kände det som att det var ett val mellan Borlänge och Göteborg, och tänkte först ”fan nu blev det inget i Borlänge”. Vi har ju medlemmar där som är arbetslösa, men nu finns det hopp för dem.

Northvolts nya jättefabrik i Kvarnsveden förväntas starta sin verksamhet i slutet av 2024. Enligt Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt, är det första gången som företaget kommer att återanvända en hel produktionsanläggning.

– Med sin tillgång till energi, industrivatten och det breda produktionskunnandet i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en gigafabrik. Vi är stolta över att kunna öppna ett nytt kapitel i Borlänges historia som ett globalt industriellt nav, säger han i ett pressmeddelande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

Northvolt tänder ett ljus i mörkret när företaget tar över Kvarnsvedens pappersbruk, skriver Dagens Arbetes reporter Harald Gatu.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

Det liggande Eiffeltornet i Dalarna

Det liggande Eiffeltornet i Dalarna

Ett mästerverk i stål och glas som skimrade i rosa och blått. I dag står den öde i utkanten av ett nedlagt pappersbruk – och vad ­händer när Northvolt kommer?

Tillgång på kompetens gav Göteborg nya batterifabriken

Tillgång på kompetens gav Göteborg nya batterifabriken

Att Göteborg tog hem spelet om Volvo Cars och Northvolts batterifabrik var knappast någon högoddsare, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

Northvolt kände till missförhållanden – ingrep inte

Northvolt kände till missförhållanden – ingrep inte

Ansvariga på Northvolt visste att flera personer arbetade för 100 kronor i timmen inne på deras arbetsplats. Trots det agerade de inte.

Facket: ”Vi förstod inte hur stor etableringen var”

Facket: ”Vi förstod inte hur stor etableringen var”

Både Northvolt och IF Metall har gjort misstag. Det konstaterar Christina Lundin, organisationschef på IF Metall, som är självkritisk.

När blir det ordning på Northvolt?

När blir det ordning på Northvolt?

Northvolt lovar omkring 4 000 gröna jobb i Skellefteå. Ännu fler planeras i Göteborg och Borlänge. Men facken har sett den snabba omställningens baksida och än saknas flera bitar innan framtidens fabrik är trygg och säker.

Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

Flera personer utsattes för giftig gas vid en ammoniakolycka på Northvolt Ett. Ingen räddningstjänst tillkallades och batteriföretaget rapporterade inte olyckan när den inträffade.

Fler positiva drogtest på SSAB Borlänge

Fler positiva drogtest på SSAB Borlänge

Efter att droger hittades på en toalett inne på SSAB Borlänge förra året, införde företaget fler slumpmässiga drogtest.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.