Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det handlar aldrig om vd:ns ansvar

17 mars, 2022

Skrivet av

Krönika Inflationen eller inte, är det kris så har man som löntagarna ett ansvar att inte stjälpa företaget som försörjer en. Om man inte är VD förstås, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Foto: Privat.

OM SKRIBENTEN:

Marcus Raihle bor i Smedjebacken och jobbar på Ovako. Förutom att skriva tycker han om fotboll och Bob Dylan.

En gång för länge sen läste jag i Svenska Dagbladet och kände mig vuxen. Det gör jag dock allt mer sällan, eftersom jag snart fyller vuxen på riktigt, och i min desperata kamp att hålla kvar ungdomen inom mig går det inte att läsa något så vuxet som den tidningen.

Nåväl, bland allt annat elände som stod i SvD läste jag detta:

Bland bottennoteringarna med de minsta löneökningarna finns svenska stålarbetare, vars löner inte ökat ens 1 procent om året sedan 2014. Några kända arbetsgivare för stålarbetare är SSAB, Sandvik och Ovako, som har stålverk i bland annat Luleå, Sandviken och Smedjebacken.

Det är inte ofta Smedjebacken nämns i några tidningar och det har absolut sina anledningar. Staden är så liten att vi som bor där inte ens själva menar Smedjebacken när vi säger att vi ska in till “stan”. Då är det i stället Ludvika som åsyftas. Världsmetropolen Ludvika som till och med kan stoltsera med trafikljus. Faktum är att Smedjebacken till och med är så litet att gifta par undviker att släktforska tillsammans eftersom man inte vill riskera att hitta olämpliga släktband.

Så det var ju lite tråkigt att det är i ett sådant sammanhang bygden omnämns i, och det var mycket tråkigt att det var i ett sådant sammanhang mitt jobb nämndes i.

Jag roade mig med att söka vidare på internet efter hur löneökningarna sett ut i branschen. I SvD, ständigt denna SvD, läser jag om SSAB: Vd:n Martin Lindqvists ersättning står sig dock ganska väl i jämförelse, han fick en total ersättning på 21,7 miljoner kronor under 2018, en ökning med 4,5 miljoner kronor eller 25 procent jämfört med 2017. I Arbetarbladet står det om Ovako: Ovakos vd höjde lönen med 30 procent – 6,4 miljoner i årslön.

Jag ska inte vara den som är den, de kanske gör ett sjuhelvetes bra jobb och förtjänar varenda krona. Grattis, hatten av, köp champagne och fira och så vidare och så vidare.

Det är bara konstigt att det varje gång det diskuteras nya löner pratas om att det ska vara ansvarsfulla löneökningar. Att det finns begränsat utrymme att höja lönen, ibland finns det inte ens utrymme för en enda krona extra.

Ansvarsfulla löneökningar i sig är självklart inget konstigt. Stålbranschen är en konkurrensutsatt bransch och alltför höga ökningar skulle kunna slå mot vår konkurrenskraft.

Det konstiga är att det nästan alltid, oavsett läget i världen, är de på golvet som ska ta ansvar och avstå löneökningar. Andra kan få 25 procent extra på ett år. Inte ens en pandemi och statligt stöd kunde få vissa bolag att avstå från att dela ut bonusar, det återstår att se hur det blir i år.

Med det i huvudet blir jag alltid skeptisk när någon, må så vara näringslivstopp eller politiker, pratar om att lönerna inte får höjas för mycket, om ens höjas alls, eller om lönerna kanske till och med måste sänkas för vissa.

För det är aldrig deras egna löner de pratar om.

2 kommentarer till “Det handlar aldrig om vd:ns ansvar

  • Hej å hå. Det är väl lite så att; ”det drabbar inte mig” då finns inte problemet med höga löner o avtalsrörelsen?

    Bra sagt dock. Vem tar ansvar när det gäller!

  • Politikeruppdrag är en samhällstjänst och att villkoren för sådana inte ska avvika dramatiskt från vad den breda allmänheten är bekant med. Varför skall då politikers ersättningar fredas?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Bakom varje siffra finns en människa

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.