Industriarbetarnas tidning

”Sverige har en bra utgångspunkt för omställningen”

7 mars, 2022 - 09:03

Skrivet av

Hallå där Det räcker inte att satsa på forskning, staten måste dela på riskerna även i produktionen om den ekologiska och sociala omställningen i industrin inte ska halka efter. Det säger DA:s ny krönikör Kajsa Borgnäs, som uppmanar alla industriarbetare att vara med att driva på förändringarna.

Kajsa Borgnäs

Ålder: 39
Bor: Berlin-Kreuzberg.
Familj: man och två barn. 
Gör helst efter jobbet: leker med mina barn.
Läser just nu: nyheter om Ukraina.
Lyssnar på: morgonnyheterna.
Ser på tv:n: TV-serien ”Tjernobyl”.

Vem är du?

– En svensk-tysk socialdemokrat som har jobbat länge inom både den svenska och nu den tyska arbetarrörelsen, med frågor om social och ekologisk hållbarhet. Det är frågor som blir allt viktigare, inte minst ur arbetstagperspektiv. Både i Sverige och i Tyskland finns det många bra förutsättningar, men också utmaningar.

Har du någon personlig koppling till själva industriarbetet?

– Nej. Jag kommer från en tjänstemannasläkt. Närmsta är väl att vårt sommarställe utanför Norrköping ligger nära ett pappersbruk. Så jag vet i alla fall hur den ser både inne och ute, och hur den luktar när vinden ligger på. Men jag har alltid varit fascinerad över industrins roll, för samhället i stort och för ekonomin.

Vad har du för relation till Dagens Arbete?

– Jag läser en del svenska medier och då är DA en av dem som dyker upp i mina flöden. Er chefredaktör Helle Klein är en bekant röst i den svenska debatten.

Du är chef för en tankesmedja, vad gör man då?

– Vi tar fram rapporter och artiklar, och ordnar konferenser om hållbar omställning av industrin. Vi bedriver inte forskning men lyfter den som finns, om nya tekniker och företagsmodeller, och om hur man kan hjälpa arbetstagare i olika former av utbildning vid en omställningsprocess. Vi har också ett visst lobbyuppdrag mot olika departement, och utbildar tyska fackligt förtroendevalda i viktiga frågor som rör omställningen.

I din första krönika skriver du om hur industrin och staten måste hjälpas åt för att ställa om till grön industri. Kan du ge något exempel på samarbeten som finns, och på fler projekt du önskar se framöver?

– I Sverige finns ett starkt statligt stöd för forskning och utveckling inom företagen, men ett svagt stöd för investeringarna. Företag som vill ställa om med ny teknik måste bära mycket av kostnaderna själva och det är dyrt och riskabelt.

Kajsa Borgnäs tar solcellsindustrin som exempel, där Sverige länge bedrivit forskning men produktionen flyttade först till Tyskland och nu till Kina. Hon säger att satsningen på Hybrit inte kan vara en engångsföreteelse, utan skulle vilja se liknande projekt inom cement, glas, aluminium och keramik.

– Och till mycket inom omställningen kommer det att behöves oerhörda mängder energi. Där måste staten ingå tekniska partnerskap med de inblandade företagen, och dela på kostnaderna för en förnybar el-infrastruktur.

Det har varit två år av pandemi, nu har Ryssland attackerat Ukraina och vi har krig i Europa. Hur ser du att de här sakerna påverkar omställningen till hållbar industri?

– Vad som blivit tydligt nu är att många konflikter till stor del handlar om just tillgång till energi. Även om det inte är orsaken till kriget i Ukraina så påverkar det hur omvärlden kan agera. Ryska gasen till Tyskland, oljan till USA. Och Kina som står för 60–70 procent av världens ovanliga metaller, som behövs exempelvis till batteritillverkning. Vi kommer att behöva hitta fredliga sätt att samarbeta med länder som inte är demokratier, om vi ska klara omställningen i tid.

Vad vill du mer säga till DA:s läsare, som nu kan ta sig an din första krönika?

– Att Sverige ändå har en bra utgångspunkt för hållbar omställning. Se på den med tillförsikt, var med och driv fram den!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ge oss en svensk industripakt

Ge oss en svensk industripakt

Stat och industri måste gå åt samma håll om klimatomställningen ska genomföras i tid, skriver DA:s nya krönikör Kajsa Borgenäs.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Att känna solidaritet över landsgränser ligger i det fackliga DNA:t, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

I en orolig tid måste vi hålla i hop

Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert värld, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Vi vet att det kommer fram”

”Vi vet att det kommer fram”

Kriget oroar och tankar på de som drabbas snurrar i huvudet. Då känns det skönt att kunna göra något konkret, tycker anställda på SKF i Göteborg.

Svenska fackförbund fördömer invasionen av Ukraina

Svenska fackförbund fördömer invasionen av Ukraina

GS, IF Metall och Pappers samverkar med andra svenska fack, fördömer Rysslands agerande, söker vägar att hjälpa, och oroas samtidigt över vilka konsekvenser kriget kan få här hemma.

En sorgens dag i Europa

En sorgens dag i Europa

Västvärlden måste införa de hårdast tänkbara sanktionerna i allt från sport till finanser och göra allt för att stoppa kriget och få Putin att besinna sig, skriver chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.