Industriarbetarnas tidning

”Sverige har en bra utgångspunkt för omställningen”

7 mars, 2022 - 09:03

Skrivet av

Hallå där Det räcker inte att satsa på forskning, staten måste dela på riskerna även i produktionen om den ekologiska och sociala omställningen i industrin inte ska halka efter. Det säger DA:s ny krönikör Kajsa Borgnäs, som uppmanar alla industriarbetare att vara med att driva på förändringarna.

Kajsa Borgnäs

Ålder: 39
Bor: Berlin-Kreuzberg.
Familj: man och två barn. 
Gör helst efter jobbet: leker med mina barn.
Läser just nu: nyheter om Ukraina.
Lyssnar på: morgonnyheterna.
Ser på tv:n: TV-serien ”Tjernobyl”.

Vem är du?

– En svensk-tysk socialdemokrat som har jobbat länge inom både den svenska och nu den tyska arbetarrörelsen, med frågor om social och ekologisk hållbarhet. Det är frågor som blir allt viktigare, inte minst ur arbetstagperspektiv. Både i Sverige och i Tyskland finns det många bra förutsättningar, men också utmaningar.

Har du någon personlig koppling till själva industriarbetet?

– Nej. Jag kommer från en tjänstemannasläkt. Närmsta är väl att vårt sommarställe utanför Norrköping ligger nära ett pappersbruk. Så jag vet i alla fall hur den ser både inne och ute, och hur den luktar när vinden ligger på. Men jag har alltid varit fascinerad över industrins roll, för samhället i stort och för ekonomin.

Vad har du för relation till Dagens Arbete?

– Jag läser en del svenska medier och då är DA en av dem som dyker upp i mina flöden. Er chefredaktör Helle Klein är en bekant röst i den svenska debatten.

Du är chef för en tankesmedja, vad gör man då?

– Vi tar fram rapporter och artiklar, och ordnar konferenser om hållbar omställning av industrin. Vi bedriver inte forskning men lyfter den som finns, om nya tekniker och företagsmodeller, och om hur man kan hjälpa arbetstagare i olika former av utbildning vid en omställningsprocess. Vi har också ett visst lobbyuppdrag mot olika departement, och utbildar tyska fackligt förtroendevalda i viktiga frågor som rör omställningen.

I din första krönika skriver du om hur industrin och staten måste hjälpas åt för att ställa om till grön industri. Kan du ge något exempel på samarbeten som finns, och på fler projekt du önskar se framöver?

– I Sverige finns ett starkt statligt stöd för forskning och utveckling inom företagen, men ett svagt stöd för investeringarna. Företag som vill ställa om med ny teknik måste bära mycket av kostnaderna själva och det är dyrt och riskabelt.

Kajsa Borgnäs tar solcellsindustrin som exempel, där Sverige länge bedrivit forskning men produktionen flyttade först till Tyskland och nu till Kina. Hon säger att satsningen på Hybrit inte kan vara en engångsföreteelse, utan skulle vilja se liknande projekt inom cement, glas, aluminium och keramik.

– Och till mycket inom omställningen kommer det att behöves oerhörda mängder energi. Där måste staten ingå tekniska partnerskap med de inblandade företagen, och dela på kostnaderna för en förnybar el-infrastruktur.

Det har varit två år av pandemi, nu har Ryssland attackerat Ukraina och vi har krig i Europa. Hur ser du att de här sakerna påverkar omställningen till hållbar industri?

– Vad som blivit tydligt nu är att många konflikter till stor del handlar om just tillgång till energi. Även om det inte är orsaken till kriget i Ukraina så påverkar det hur omvärlden kan agera. Ryska gasen till Tyskland, oljan till USA. Och Kina som står för 60–70 procent av världens ovanliga metaller, som behövs exempelvis till batteritillverkning. Vi kommer att behöva hitta fredliga sätt att samarbeta med länder som inte är demokratier, om vi ska klara omställningen i tid.

Vad vill du mer säga till DA:s läsare, som nu kan ta sig an din första krönika?

– Att Sverige ändå har en bra utgångspunkt för hållbar omställning. Se på den med tillförsikt, var med och driv fram den!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ge oss en svensk industripakt

Ge oss en svensk industripakt

Stat och industri måste gå åt samma håll om klimatomställningen ska genomföras i tid, skriver DA:s nya krönikör Kajsa Borgenäs.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Staten måste spendera mer

Staten måste spendera mer

Det är brist på råvaror, arbetskraft och el. Då måste staten satsa, skriver Kajsa Borgnäs.

Hårda vindar säkrar jobben

Hårda vindar säkrar jobben

Flera industrier har fått ett bryskt uppvaknande när elpriserna rusar. Men på gjuteriet i Värnamo såg man det komma.

Lönerna orsakar inte krisen

Lönerna orsakar inte krisen

Det är inte svenska löntagare som bidragit till inflationen och de ska inte hållas ansvariga. I stället krävs politiska beslut för att mildra effekterna, skriver Per-Olof Sjöö

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Är politikerna redo att hjälpa morgondagens industrijobb?

Är politikerna redo att hjälpa morgondagens industrijobb?

Mer än varannan industriarbetare jobbar på ett litet eller medelstort företag. Hur ska de klara kommande teknikskiften? Harald Gatu gick på spaning efter en industri­politik som kan ge småföretagen en hjälpande hand.

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?