Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Kriget kräver omprövning

4 april, 2022

Skrivet av

Ledare En omprövning krävs av både Natoförespråkare och Natomotståndare, men att som Moderatledaren Ulf Kristersson göra Natomedlemskapet till en valfråga är huvudlöst, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Putinregimens terrorbombningar över Ukraina visar med förfärande tydlighet att det fredliga Europa vi tyckte oss se i och med murens fall och Sovjets upplösning bara var en illusion. Kampen står än en gång mellan demokrati och diktatur i vårt närområde.

Kriget liksom pandemin kräver nu en omprövning på många områden. Försvars- och säkerhetspolitiken måste förändras. Avskaffandet av den allmänna värnplikten var idiotisk men kunde möjligen förstås mot bakgrund av den tidens säkerhetspolitiska analyser som påstod att Europa gick mot en evig fred.

Borgerliga liksom socialdemokratiska regeringar såg möjligheter att spara in pengar på försvaret och i stället satsa på en elitstyrka för utlandsoperationer. Det var både felaktigt och kortsiktigt tänkt.

En omprövning krävs dock av både Natoförespråkare och Natomotståndare. Att som Moderatledaren Ulf Kristersson göra Natomedlemskapet till en valfråga är huvudlöst och bryter mot den svenska konsensuslinje som rått. Försvars- och säkerhetspolitiken bör grunda sig på ett blocköverskridande samförstånd för att hålla över tid. Vår alliansfrihet har tjänat oss väl under lång tid men det kan finnas skäl till omprövning mot bakgrund av Putinregimens imperiedrömmar.

Hur denna omprövning ska se ut behöver noga analyseras och diskuteras i riksdagen och inte bli föremål för en uppslitande valdebatt som bara skulle gagna Putins vilja att splittra västs demokratier. Dessutom bör vi samordna vår säkerhetspolitik med Finland.

Både pandemin och kriget i Ukraina har visat att ”just-in-time”-idén är alltför sårbar. Bristen på halvledare till svensk industri är ett tydligt exempel på att långa leverantörsled inte är långsiktigt hållbart.

Att det inte finns några lager har också blottat civilförsvarets kris. Under pandemin fick vi akut brist på sjukvårdsartiklar och skyddsutrustning och nu i krigstid finns varken mat eller skyddsmasker i lager. Kortsiktighetens vinstmaximering måste ersättas med långsiktig hållbarhet.

Energipolitik kan numera ses som både klimat- och säkerhetspolitik. Europa måste sluta göda Putins olje- och gasföretag. Men även kärnkraften är en säkerhetsrisk. Svensk industris arbete med att i stället nyttja förnybar energi för sin produktion är helt rätt. Klimatomställningen gagnar jobben, miljön och freden.

Omprövning behövs också i synen på flyktingar. De senaste årens hårdnackade ”Sverige är fullt”-attityder håller inte. Miljontals människor flyr nu bomberna i Ukraina och vi måste vara beredda på att ta emot människor i nöd. EU tycks äntligen enigt i detta.

Solidariteten får ersätta de stängda gränsernas politik.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”S och LO måste enas om en grön politik”

”S och LO måste enas om en grön politik”

Miljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Lönerna orsakar inte krisen

Lönerna orsakar inte krisen

Det är inte svenska löntagare som bidragit till inflationen och de ska inte hållas ansvariga. I stället krävs politiska beslut för att mildra effekterna, skriver Per-Olof Sjöö

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”