Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Kriget kräver omprövning

4 april, 2022

Skrivet av

Ledare En omprövning krävs av både Natoförespråkare och Natomotståndare, men att som Moderatledaren Ulf Kristersson göra Natomedlemskapet till en valfråga är huvudlöst, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Putinregimens terrorbombningar över Ukraina visar med förfärande tydlighet att det fredliga Europa vi tyckte oss se i och med murens fall och Sovjets upplösning bara var en illusion. Kampen står än en gång mellan demokrati och diktatur i vårt närområde.

Kriget liksom pandemin kräver nu en omprövning på många områden. Försvars- och säkerhetspolitiken måste förändras. Avskaffandet av den allmänna värnplikten var idiotisk men kunde möjligen förstås mot bakgrund av den tidens säkerhetspolitiska analyser som påstod att Europa gick mot en evig fred.

Borgerliga liksom socialdemokratiska regeringar såg möjligheter att spara in pengar på försvaret och i stället satsa på en elitstyrka för utlandsoperationer. Det var både felaktigt och kortsiktigt tänkt.

En omprövning krävs dock av både Natoförespråkare och Natomotståndare. Att som Moderatledaren Ulf Kristersson göra Natomedlemskapet till en valfråga är huvudlöst och bryter mot den svenska konsensuslinje som rått. Försvars- och säkerhetspolitiken bör grunda sig på ett blocköverskridande samförstånd för att hålla över tid. Vår alliansfrihet har tjänat oss väl under lång tid men det kan finnas skäl till omprövning mot bakgrund av Putinregimens imperiedrömmar.

Hur denna omprövning ska se ut behöver noga analyseras och diskuteras i riksdagen och inte bli föremål för en uppslitande valdebatt som bara skulle gagna Putins vilja att splittra västs demokratier. Dessutom bör vi samordna vår säkerhetspolitik med Finland.

Både pandemin och kriget i Ukraina har visat att ”just-in-time”-idén är alltför sårbar. Bristen på halvledare till svensk industri är ett tydligt exempel på att långa leverantörsled inte är långsiktigt hållbart.

Att det inte finns några lager har också blottat civilförsvarets kris. Under pandemin fick vi akut brist på sjukvårdsartiklar och skyddsutrustning och nu i krigstid finns varken mat eller skyddsmasker i lager. Kortsiktighetens vinstmaximering måste ersättas med långsiktig hållbarhet.

Energipolitik kan numera ses som både klimat- och säkerhetspolitik. Europa måste sluta göda Putins olje- och gasföretag. Men även kärnkraften är en säkerhetsrisk. Svensk industris arbete med att i stället nyttja förnybar energi för sin produktion är helt rätt. Klimatomställningen gagnar jobben, miljön och freden.

Omprövning behövs också i synen på flyktingar. De senaste årens hårdnackade ”Sverige är fullt”-attityder håller inte. Miljontals människor flyr nu bomberna i Ukraina och vi måste vara beredda på att ta emot människor i nöd. EU tycks äntligen enigt i detta.

Solidariteten får ersätta de stängda gränsernas politik.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”S och LO måste enas om en grön politik”

”S och LO måste enas om en grön politik”

Miljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.