Industrin måste bli energismart
Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
4 april, 2022
Skrivet av Helle Klein
Ledare En omprövning krävs av både Natoförespråkare och Natomotståndare, men att som Moderatledaren Ulf Kristersson göra Natomedlemskapet till en valfråga är huvudlöst, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Putinregimens terrorbombningar över Ukraina visar med förfärande tydlighet att det fredliga Europa vi tyckte oss se i och med murens fall och Sovjets upplösning bara var en illusion. Kampen står än en gång mellan demokrati och diktatur i vårt närområde.
Kriget liksom pandemin kräver nu en omprövning på många områden. Försvars- och säkerhetspolitiken måste förändras. Avskaffandet av den allmänna värnplikten var idiotisk men kunde möjligen förstås mot bakgrund av den tidens säkerhetspolitiska analyser som påstod att Europa gick mot en evig fred.
Borgerliga liksom socialdemokratiska regeringar såg möjligheter att spara in pengar på försvaret och i stället satsa på en elitstyrka för utlandsoperationer. Det var både felaktigt och kortsiktigt tänkt.
En omprövning krävs dock av både Natoförespråkare och Natomotståndare. Att som Moderatledaren Ulf Kristersson göra Natomedlemskapet till en valfråga är huvudlöst och bryter mot den svenska konsensuslinje som rått. Försvars- och säkerhetspolitiken bör grunda sig på ett blocköverskridande samförstånd för att hålla över tid. Vår alliansfrihet har tjänat oss väl under lång tid men det kan finnas skäl till omprövning mot bakgrund av Putinregimens imperiedrömmar.
Hur denna omprövning ska se ut behöver noga analyseras och diskuteras i riksdagen och inte bli föremål för en uppslitande valdebatt som bara skulle gagna Putins vilja att splittra västs demokratier. Dessutom bör vi samordna vår säkerhetspolitik med Finland.
Både pandemin och kriget i Ukraina har visat att ”just-in-time”-idén är alltför sårbar. Bristen på halvledare till svensk industri är ett tydligt exempel på att långa leverantörsled inte är långsiktigt hållbart.
Att det inte finns några lager har också blottat civilförsvarets kris. Under pandemin fick vi akut brist på sjukvårdsartiklar och skyddsutrustning och nu i krigstid finns varken mat eller skyddsmasker i lager. Kortsiktighetens vinstmaximering måste ersättas med långsiktig hållbarhet.
Energipolitik kan numera ses som både klimat- och säkerhetspolitik. Europa måste sluta göda Putins olje- och gasföretag. Men även kärnkraften är en säkerhetsrisk. Svensk industris arbete med att i stället nyttja förnybar energi för sin produktion är helt rätt. Klimatomställningen gagnar jobben, miljön och freden.
Omprövning behövs också i synen på flyktingar. De senaste årens hårdnackade ”Sverige är fullt”-attityder håller inte. Miljontals människor flyr nu bomberna i Ukraina och vi måste vara beredda på att ta emot människor i nöd. EU tycks äntligen enigt i detta.
Solidariteten får ersätta de stängda gränsernas politik.