Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

13 april, 2022

Skrivet av

Krönika Att känna solidaritet över landsgränser ligger i det fackliga DNA:t. Populism och splittring är aldrig vägen framåt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

För inte så länge sedan hände det otänkbara, det fruktansvärda. I slutet av februari, efter att vi knappt hunnit vänja oss vid en normal tillvaro efter coronapandemin, invaderade Ryssland sitt västra grann-
land Ukraina.

För första gången sedan andra världskriget pågår ett brinnande krig mellan två europeiska länder. Och som alltid vid väpnade konflikter är det vanliga människor som drabbas hårdast. Barn, äldre, fattiga och andra utsatta grupper. Det har varit svårt att värja sig mot bilderna som kablats ut på de som skadats eller fått sina hem förstörda. Det har varit fullkomligt lamslående att läsa om alla de som så tragiskt mist livet.

Miljontals ukrainare är nu på flykt för att undkomma våldet och närliggande länder i väst har varit snabba att stötta.

Också i Sverige har viljan att hjälpa till varit stor. Ukrainska familjer har välkomnats i svenska hem och ideella verksamheter har snabbt kommit i gång. Allt för att göra livet lättare för de som flytt och för att få dem att känna sig välkomna.

Bland IF Metalls medlemmar har hjälpviljan varit enorm sedan krigsutbrottet. Från norr till söder har IF Metallare sjösatt initiativ med insamlingar till viktiga organisationer och till förnödenheter som de ukrainska familjerna kan behöva.

Att känna solidaritet över landsgränser och vilja hjälpa människor i nöd är en viktig del av arbetarrörelsens arv. Det ingår i det fackliga DNA:t och är något vi bör vara stolta över.

Vilka de långsiktiga konsekvenserna av det ryska anfallskriget kommer att bli är omöjligt att överblicka.

Ändå är det i tider av kris som perspektiven klarnar, där det som är viktigt utkristalliseras. Kriget i Ukraina, precis som coronapandemin, har påmint om att vi behöver se varandra som medmänniskor, över landsgränser och i vårt eget samhälle.

Och en sak står klar: Populism och politik som splittrar samhället kan aldrig vara vägen framåt. Det fungerar inte att varje människa bara ska se till sig själv och sitt eget bästa. Samhället måste stå starkt för att vara ett tryggt välfärdsland där tjockleken på plånboken inte avgör en människas öde. Där vi inte värderas olika efter vare sig klass, kön eller ursprung.

Kriget i Ukraina ger oss en viktig lärdom att ta fasta på. Vi behöver hålla ihop, för nu om någonsin behövs enighet för ett mer solidariskt och medmänskligt samhälle.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

I en orolig tid måste vi hålla i hop

Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert värld, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Stoppa slakten i Ukraina

Stoppa slakten i Ukraina

Skjut inte på våra arbetande vänner i andra länder, skriver 300 fackmedlemmar på Volvo Lastvagnar i Umeå.

En sorgens dag i Europa

En sorgens dag i Europa

Västvärlden måste införa de hårdast tänkbara sanktionerna i allt från sport till finanser och göra allt för att stoppa kriget och få Putin att besinna sig, skriver chefredaktör Helle Klein.

De nya avtalen är er förtjänst

De nya avtalen är er förtjänst

Utan er medlemmar hade inte vi inte kunnat teckna ett nytt avtal med bättre villkor och löner, skriver Marie Nilsson.

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.